ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Πέτρες στα νεφρά: Πώς μπορεί η ζάχαρη να αυξήσει τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά;

Πέτρες στα νεφρά: Πώς μπορεί η ζάχαρη να αυξήσει τις πιθανότητες για πέτρες στα νεφρά;
Πέτρες στα νεφρά: Όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης βρέθηκε ότι είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μια νέα μελέτη πρόσθεσε τις πέτρες στα νεφρά στη μακρά λίστα των λόγων για τους οποίους η αποφυγή τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της καλής υγείας. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα με δίαιτα πλούσια σε πρόσθετα σάκχαρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ιστορικό πέτρες στα νεφρά. Όσοι κατανάλωναν τη μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης βρέθηκε ότι είχαν 39% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πέτρες στα νεφρά σε σύγκριση με εκείνους με τη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης.


Αποφυγή τροφών με ζάχαρη

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition, δεν αποδεικνύει με βεβαιότητα ότι η ζάχαρη είναι η άμεση αιτία των λίθων στα νεφρά. Για άτομα που στοχεύουν να αποτρέψουν τις υποτροπές πέτρας στα νεφρά, συνιστάται να επικεντρωθούν σε συγκεκριμένες συμβουλές διατροφής που στοχεύουν τις χημικές ουσίες που σχηματίζουν πέτρες που υπάρχουν στα ούρα τους, όπως συνιστάται από τον Δρ Johnathan Khusid από το Σύστημα Υγείας Mount Sinai στη Νέα Υόρκη.

Ωστόσο, είναι ευρέως αποδεκτό ότι η μείωση της πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης είναι ευεργετική για τη συνολική υγεία. Πολλά θέματα υγείας που σχετίζονται με μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, αποτελούν επίσης παράγοντες κινδύνου για πέτρες στα νεφρά.

Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια κοινή πάθηση, που επηρεάζει περίπου το 10% των ανθρώπων κάποια στιγμή στη ζωή τους, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Αυτές οι πέτρες σχηματίζονται όταν η χημεία των ούρων είναι ανισορροπημένη, οδηγώντας στη συλλογή διαλυμένων μετάλλων και ουσιών σε σκληρές μάζες. Ενώ το ασβέστιο είναι το κύριο συστατικό των περισσότερων λίθων στα νεφρά, δεν σχετίζεται με την πρόσληψη ασβεστίου από τη διατροφή.

Οι διατροφικές συνήθειες μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της πέτρας στα νεφρά. Η γενική συμβουλή περιλαμβάνει την κατανάλωση άφθονου νερού για την αύξηση του όγκου των ούρων, τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου (καθώς ωθεί τα νεφρά να εκκρίνουν περισσότερο ασβέστιο στα ούρα) και τη μείωση της κατανάλωσης ζωικών πρωτεϊνών λόγω των επιπτώσεών τους στη χημεία των ούρων.

Η πιθανή σχέση μεταξύ των προστιθέμενων σακχάρων και του κινδύνου πέτρας στα νεφρά παραμένει αβέβαιη. Για να εμβαθύνουν σε αυτό το θέμα, ερευνητές με επικεφαλής τον Δρ. Shan Yin από το Affiliated Hospital of North Sichuan Medical College στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα από μια μακροπρόθεσμη μελέτη υγείας της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Η ανάλυσή τους περιελάμβανε περισσότερους από 28.000 ενήλικες των ΗΠΑ ηλικίας 20 ετών και άνω που συμμετείχαν στη μελέτη μεταξύ 2007 και 2018. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν την υγεία, τις συνήθειες του τρόπου ζωής και τη διατροφή τους και υποβλήθηκαν επίσης σε σωματικές εξετάσεις.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το 10% των συμμετεχόντων είχε ιστορικό πέτρες στα νεφρά. Η πιθανότητα εμφάνισης πέτρες στα νεφρά αυξήθηκε αναλογικά με την πρόσληψη πρόσθετων σακχάρων. Εκείνοι που ανήκουν στο κορυφαίο 25% για κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης είχαν 39% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πέτρες στα νεφρά σε σύγκριση με εκείνους στο χαμηλότερο 25%. Τα ευρήματα παρέμειναν σταθερά μετά την προσαρμογή για παράγοντες όπως το σωματικό βάρος, ο διαβήτης και η συνολική ποιότητα της διατροφής.

Μια άλλη ενδιαφέρουσα παρατήρηση ήταν ότι τα άτομα που έπαιρναν τουλάχιστον το 25% των ημερήσιων θερμίδων τους από πρόσθετα σάκχαρα είχαν 88% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ιστορικό πέτρες στα νεφρά από εκείνα που κατανάλωναν λιγότερο από το 5% των θερμίδων τους από ζάχαρη.

Αν και η μελέτη δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την αιτιώδη συνάφεια, ο Δρ David Goldfarb από το NYU Langone στη Νέα Υόρκη δήλωσε ότι υπάρχουν “πολλοί λόγοι” για τους οποίους τα άτομα που κινδυνεύουν από πέτρες στα νεφρά πρέπει να περιορίσουν τα πρόσθετα σάκχαρα. Η ζάχαρη έχει συσχετιστεί με αύξηση των επιπέδων ασβεστίου στα ούρα και οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί έμμεσα να συμβάλλουν στην εμφάνιση πέτρες στα νεφρά προάγοντας την αύξηση βάρους και καταστάσεις όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και ο διαβήτης.

Ο Δρ Khusid συνιστά μια «προσαρμοσμένη» προσέγγιση στη δίαιτα για άτομα που στοχεύουν στην πρόληψη των επαναλαμβανόμενων λίθων στα νεφρά. Μια 24ωρη εξέταση ούρων, που αναλύει τα επίπεδα ασβεστίου, νατρίου, ουρικού οξέος και άλλων ουσιών, μπορεί να βοηθήσει στην καθοδήγηση συγκεκριμένων διατροφικών αλλαγών.

Ανεξάρτητα από τους μεμονωμένους κινδύνους, η παραμονή ενυδατωμένη είναι πάντα ευεργετική. Καθώς οι καύσωνες του καλοκαιριού αυξάνουν τον κίνδυνο αφυδάτωσης, η διατήρηση της σωστής ενυδάτωσης γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη για την υγεία των νεφρών.