Οι πέτρες στα νεφρά είναι μια κατάσταση που οι περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να αποφύγουν λόγω του βασανιστικού πόνου που μπορεί να προκαλέσουν. Παραδόξως, οι πιθανότητες εμφάνισης πέτρας στα νεφρά αυξάνονται κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες. Ωστόσο, υπάρχουν μέτρα που μπορεί κανείς να λάβει για να αποτρέψει τον σχηματισμό λίθων αυξάνοντας την πρόσληψη νερού και κάνοντας μικρές προσαρμογές στη διατροφή του.
Πέτρες στα νεφρά
Ένας ειδικός από το Τμήμα Ουρολογίας του Ιατρικού Κέντρου UT Southwestern στο Ντάλας παρέχει πολύτιμες συμβουλές για την αποφυγή των λίθων στα νεφρά και του βασανιστικού πόνου που προκαλούν. Η βοηθός ιατρός Megan Bollner τονίζει ότι πολλοί παράγοντες κινδύνου για επαναλαμβανόμενες πέτρες στα νεφρά είναι υπό τον έλεγχο του ατόμου και ότι οι αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες μπορούν να κάνουν σημαντική διαφορά.
Οι πέτρες στα νεφρά τείνουν να αναπτύσσονται σε πολύ συμπυκνωμένα ούρα, τα οποία εμφανίζονται σκούρα κίτρινα αντί για διαυγή ή ανοιχτόχρωμα. Αυτές οι πέτρες σχηματίζονται από κρυστάλλους και μπορούν να εμποδίσουν τη ροή των ούρων καθώς περνούν μέσα από τους σωλήνες από τα νεφρά στην ουροδόχο κύστη.
Το οξαλικό ασβέστιο και άλλα μέταλλα συμβάλλουν στο σχηματισμό λίθων, με τους λίθους να ξεκινούν αρχικά τόσο μικροί όσο κόκκοι άμμου αλλά να μεγαλώνουν και να γεμίζουν το εσωτερικό ενός νεφρού. Καθώς αυξάνονται σε μέγεθος, η διέλευσή τους γίνεται πιο δύσκολη, με αποτέλεσμα πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα να αναζητούν θεραπεία για πέτρες στα νεφρά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των ΗΠΑ ετησίως, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.
Περίπου 1 στους 10 ανθρώπους θα αναπτύξει πέτρες στα νεφρά κατά τη διάρκεια της ζωής του, με τους άνδρες να έχουν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στην υποτροπή περιλαμβάνουν το οικογενειακό ιστορικό, την υποκείμενη νεφρική νόσο, την παχυσαρκία, τον διαβήτη, τις διατροφικές επιλογές, τη χρόνια αφυδάτωση και τη φλεγμονώδη νόσο του εντέρου.
Τα συμπτώματα των λίθων στα νεφρά περιλαμβάνουν έντονο πόνο στη μέση της μιας πλευράς, ναυτία, εμετό, πυρετό, ρίγη και αιματηρά ούρα. Ωστόσο, ορισμένα άτομα μπορεί να μην εμφανίσουν κανένα σύμπτωμα.
Για να αποφύγετε τις πέτρες στα νεφρά, ο Bollner προτείνει τα εξής:
- Παραμείνετε ενυδατωμένοι πίνοντας περισσότερα υγρά για να αραιώσετε τα ούρα, με στόχο τουλάχιστον 8 φλιτζάνια νερό την ημέρα, αν είχατε προηγούμενη πέτρα στα νεφρά. Ιδανικά, πίνετε 12 φλιτζάνια νερό καθημερινά.
- Πίνετε επιπλέον νερό κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού ή όταν ιδρώνετε έντονα.
- Προσθέστε χυμό λεμονιού ή λάιμ στο νερό, καθώς τα κιτρικά άλατα δεσμεύουν το ασβέστιο και βοηθούν στην πρόληψη του σχηματισμού πέτρας.
- Περιορίστε την πρόσληψη νατρίου. Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο αυξάνει την ποσότητα ασβεστίου στα ούρα. Οι ομοσπονδιακές οδηγίες συνιστούν τον περιορισμό της πρόσληψης νατρίου σε 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα, που ισοδυναμεί περίπου με 1 κουταλάκι του γλυκού.
Η μείωση του αλατιού στη διατροφή ωφελεί τους νεφρούς και με άλλους τρόπους, όπως η μείωση της αρτηριακής πίεσης. Η χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να στενέψει και να αποδυναμώσει τα αιμοφόρα αγγεία, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος και ενδεχομένως οδηγώντας σε νεφρική νόσο ή ανεπάρκεια.
Μια άλλη συμβουλή είναι η κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε ασβέστιο. Παρά την αντιφατική φύση του, καθώς το ασβέστιο εμπλέκεται στην ανάπτυξη πέτρας στα νεφρά, μια φυσιολογική ποσότητα ασβεστίου είναι ζωτικής σημασίας για τη ρύθμιση του ασβεστίου από τον οργανισμό. Το ασβέστιο από τις τροφές συνδυάζεται με τα οξαλικά στο έντερο, ωθώντας τα οξαλικά στα κόπρανα και όχι στα ούρα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο ανάπτυξης λίθων οξαλικού ασβεστίου.
Καταναλώστε 1.000 έως 1.200 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου καθημερινά από πηγές όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα, η σόγια, τα φασόλια, το εμπλουτισμένο τόφου και τα πράσινα λαχανικά όπως το λάχανο και το μπρόκολο.
Αυξήστε την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, καθώς μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα κιτρικού άλατος στα ούρα και να βοηθήσουν στην πρόληψη των λίθων στα νεφρά.
Μειώστε την κατανάλωση ζωικής πρωτεΐνης, καθώς μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων. Αυτό περιλαμβάνει όχι μόνο το κόκκινο κρέας, αλλά και το κοτόπουλο, το χοιρινό, το ψάρι, ακόμη και τα αυγά. Ο Bollner προτείνει να περιορίσετε την κατανάλωση κρέατος σε 8 ουγκιές την ημέρα.
Ακόμα και τα οξαλικά άλατα που υπάρχουν σε υγιεινά τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στο σχηματισμό πέτρας στα νεφρά, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να παρακολουθείτε την κατανάλωσή τους. Τροφές όπως το σπανάκι, τα παντζάρια, οι ξηροί καρποί, το φύτρο σιταριού, το ραβέντι και η σόγια περιέχουν οξαλικά άλατα. Ενώ είναι απίθανο η κατανάλωση οξαλικών από μόνη της να προκαλέσει πέτρες, οι υπερβολικές ποσότητες μπορούν να αυξήσουν σημαντικά τον κίνδυνο.
Ακολουθώντας αυτά τα προληπτικά μέτρα, τα άτομα μπορούν να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης λίθων στα νεφρά και να μετριάσουν τον σχετικό πόνο και τη δυσφορία. Συνιστάται πάντα να συμβουλεύεστε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τις ατομικές συνθήκες υγείας και ανάγκες.