Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και των πολυάριθμων διατροφικών πληροφοριών που είναι διαθέσιμες στο διαδίκτυο, οι άνθρωποι στο Διαδίκτυο καταναλώνονται συνεχώς με διάφορες δίαιτες και διατροφικές συνήθειες. Νέα ευρήματα από το Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο της Οσάκα έδειξαν ότι οι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες και οι συνειδητές νευρικές διεργασίες επηρεάζουν την ανθρώπινη διατροφική συμπεριφορά. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν αυξηθεί και σύμφωνα με το CDC, περίπου το 41,9% θεωρήθηκε παχύσαρκο από το 2017 έως τον Μάρτιο του 2020.
Η παχυσαρκία δεν είναι μόνο μια ανησυχία για την υγεία, αλλά μπορεί επίσης να επηρεάσει την οικονομική κατάσταση κάποιου. Το CDC λέει ότι περίπου 173 δισεκατομμύρια δολάρια ξοδεύονταν ετησίως για την παχυσαρκία το 2019 και όσοι ήταν παχύσαρκοι είχαν 1.861 δολάρια υψηλότερους ιατρικούς λογαριασμούς από εκείνους με μέσο και υγιές βάρος. Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, η παχυσαρκία συνδέεται με μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου, εγκεφαλικού και πολλών άλλων ασθενειών.
Η ομάδα, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Takahiro Yoshikawa, προσπάθησε να διερευνήσει τις επιπτώσεις των ασυνείδητων διαδικασιών του εγκεφάλου στη διαχείριση της πείνας, επειδή οι συμβατικές διατροφικές συμβουλές επικεντρώνονται στις συνειδητές διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Περίπου το 80% του βάρους που χάνεται όταν κάνει δίαιτα επιστρέφεται εντός πέντε ετών, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση 29 μακροπρόθεσμων μελετών μείωσης βάρους. Ο σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν να διευκρινίσει γιατί η λήψη διατροφικών συμβουλών δεν οδηγεί πάντα σε μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους.
Χρησιμοποιώντας μια τεχνική οπτικής κάλυψης προς τα πίσω, δόθηκαν στους συμμετέχοντες στη μελέτη εικόνες φαγητού πάνω και κάτω από το όριο της επίγνωσης και η εγκεφαλική τους δραστηριότητα καταγράφηκε χρησιμοποιώντας μαγνητοεγκεφαλογραφία (MEG), η οποία μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα των νευρώνων. Στη συνέχεια, η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατώτερη μετωπιαία έλικα, το τμήμα του εγκεφάλου που εξισορροπεί τη διατροφική συμπεριφορά, έδειξε διαφορετική νευρική δραστηριότητα ως αντίδραση στις συνειδητά παρουσιαζόμενες σε σύγκριση με τις υποσυνείδητα παρουσιαζόμενες εικόνες τροφίμων.
Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο αφού είδαν τις εικόνες του φαγητού, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν για να συνδέσουν τις παραλλαγές της εγκεφαλικής δραστηριότητας με τις διατροφικές συμπεριφορές, όπως οι γνωστικοί περιορισμοί στην πρόσληψη τροφής και η συναισθηματική διατροφή. Οι επιστήμονες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τόσο οι συνειδητές όσο και οι ασυνείδητες εγκεφαλικές διεργασίες επηρεάζουν τη διατροφική μας συμπεριφορά.
Ο καθηγητής Yoshikawa καταλήγει: «Εάν μπορούμε να μάθουμε περισσότερα σε μελλοντική έρευνα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η διατροφική συμπεριφορά ελέγχεται από ασυνείδητες νευρικές διεργασίες, μπορούμε να συνδυάσουμε αυτή την κατανόηση με την τρέχουσα γνώση μας για τις συνειδητές νευρικές διεργασίες για να αναπτύξουμε πιθανώς πιο αποτελεσματικές μεθόδους για τη ρύθμιση της διατροφικής συμπεριφοράς».