Παθήσεις

Το πράσινο τσάι προστατεύει τους ηλικιωμένους από την λειτουργική ανικανότητα

healthweb.gr | Ειδήσεις όπως είναι.
Your browser does not support the video tag.   Οι ηλικιωμένοι που   καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού  είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λειτουργική ανικανότητα, σύμφωνα με τους  Eρευνητές του πανεπιστημίου Tohoku, στο Miyagi, της Ιαπωνίας.   Η λειτουργική ανικανότητα αποτελεί περιορισμό ή ανικανότητα εκτέλεσης δραστηριότητας συνδεόμενης με την καθημερινή και μακροχρόνια φροντίδα, όπως το ντύσιμο […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

 

Οι ηλικιωμένοι που   καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες πράσινου τσαγιού  είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λειτουργική ανικανότητα, σύμφωνα με τους  Eρευνητές του πανεπιστημίου Tohoku, στο Miyagi, της Ιαπωνίας.


 

Η λειτουργική ανικανότητα αποτελεί περιορισμό ή ανικανότητα εκτέλεσης δραστηριότητας συνδεόμενης με την καθημερινή και μακροχρόνια φροντίδα, όπως το ντύσιμο ή το μπάνιο.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Tohoku, στο Miyagi, της Ιαπωνίας, εξέτασαν σχεδόν 14.000 Ιάπωνες ηλικίας 65 ετών και άνω. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγιο σχετικά με την καθημερινή κατανάλωση πράσινου τσαγιού και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής. Οι ερευνητές στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ανάλογα στοιχεία για τη λειτουργική ανικανότητα και παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες 3 χρόνια.

Όσοι κατανάλωσαν το περισσότερο πράσινο τσάι φάνηκε λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν λειτουργική ανικανότητα. Σε όσους κατανάλωναν λιγότερο από ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι την ημέρα το ποσοστό έφθασε στο 13% έναντι 7% σε όσους κατανάλωναν τουλάχιστον 5 φλιτζάνια την ημέρα.

Το πράσινο τσάι είναι ελάχιστα κατεργασμένο και πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που μπορεί να προστατεύσουν από την κυτταρική βλάβη, ιδιαίτερα η κατεχίνη EGCG.

Η πιο συχνή κατανάλωση πράσινου τσαγιού συνδέθηκε επίσης με καλύτερη νοητική δραστηριότητα, μεγαλύτερη κοινωνική στήριξη και συμμετοχή σε δραστηριότητες της κοινότητας, καθώς και καλύτερη διατροφή.

Οι ερευνητές δήλωσαν, ότι ανακάλυψαν σχέση αλλά όχι αιτιατή. Το πράσινο τσάι έχει φανεί ότι δρα προληπτικά σε νόσους που προκαλούν αναπηρία και αδυναμία. Επιβεβαίωσαν ότι οι πολυφαινόλες στο πράσινο τσάι βελτίωσαν τη δύναμη των ποδιών και μείωσαν τον κίνδυνο κατάθλιψης.

Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘American Journal of clinical nutrition’, αναφέρει ότι τα ευρήματα παρέχουν βιολογική εξήγηση για την επίδραση του πράσινου τσαγιού στην πρόληψη ή αναβολή της έναρξης λειτουργικής ανικανότητας στους ηλικιωμένους.