Οι γιατροί εξέτασαν ένα μωρό 11 μηνών το οποίο σπάραζε στο κλάμα κάθε φορά που κάποιος του ακουμπούσε τα πόδια, ενώ δεν μπορούσε να σταθεί όρθιο, πόσο μάλλον να ξεκινήσει τα πρώτα του βήματα. Και διέγνωσαν πως πάσχει από σκορβούτο, μια «ξεχασμένη» ασθένεια που προκαλείται από έλλειψη στον οργανισμό της βιταμίνης C.
Το σκορβούτο εκδηλώνεται με αιμορραγίες από το δέρμα και τους βλεννογόνους, ιδιαίτερα τα ούλα, τα εσωτερικά όργανα, τα κόκαλα, τις αρθρώσεις. Συνοδεύεται και από γενικά συμπτώματα, όπως κακουχία, δεκατική πυρετική κίνηση, ανορεξία και αναιμία. Ήταν τα παλιότερα χρόνια συχνή πάθηση των ναυτικών, των εξερευνητών και των στρατιωτικών, που ήταν αναγκασμένοι να τρέφονται με συντηρημένα τρόφιμα, φτωχά σε βιταμίνη C.
Το μωρό, που ζει στην Ισπανία, πάσχει από σκορβούτο και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως από 3 μηνών και μέχρι σήμερα τρεφόταν αποκλειστικά με γάλα αμυγδάλου. Η περίπτωση αυτή, η οποία τεκμηριώνεται στο περιοδικό Pediatrics, αναφέρει πως το μωρό υπέστη βλάβη των οστών και κατάγματα στο μηρό λόγω των πολύ χαμηλών επίπεδων της βιταμίνης C.
«Η υπόθεση αυτή καταδεικνύει ότι το σκορβούτο είναι μια νέα και σοβαρή επιπλοκή της ακατάλληλης χρήσης ειδών γάλακτος κατά το πρώτο έτος της ζωής », γράφουν οι ερευνητές. «Τα γάλατα φυτικής προέλευσης δεν αποτελούν πλήρης διατροφή και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν το θηλασμό ή τα παρασκευάσματα για βρέφη», προσθέτουν.
Το συγκεκριμένο μωρό, όπως εξήγησαν οι γονείς του, άρχισα να τρέφεται αποκλειστικά με γάλα αμυγδάλου μετά από σύσταση γιατρού καθώς όταν ήταν περίπου 2,5 μηνών είχε κάποια εξανθήματα στο δέρμα και ο γιατρός διέγνωσε πως έπρεπε να αλλάξει διατροφή.
Τα νήπια χρειάζονται περίπου 50mg βιταμίνης C την ημέρα και το γάλα αμυγδάλου (χωρίς να σημαίνει πως κάνει κακό) δεν περιέχει βιταμίνη C. Aυτή βρίσκεται στο μητρικό γάλα, τα φρούτα και τα λαχανικά.
Για τη θεραπεία του σκορβούτου χρησιμοποιείται τροφή πλούσια σε βιταμίνη C (νωπά φρούτα, λαχανικά, γάλα νωπό) και βιταμίνη C από το στόμα ή σε ενέσεις.