Παθήσεις

H έλλειψη βιταμίνης E προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες

H έλλειψη βιταμίνης E προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες
Your browser does not support the video tag. H έλλειψη Βιταμίνης E στον οργανισμό μπορεί να είναι υπεύθυνη για εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και βλάβες , όπως έδειξαν έρευνες . Το ψάρι-ζέβρα γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως Danio rerio χρησιμοποίησαν οι ερευνητές προκειμένου να αποφανθούν για τη σπουδαιότητα της Βιταμίνης E στον οργανισμό. Η έρευνα που εκπονήθηκε […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

H έλλειψη Βιταμίνης E στον οργανισμό μπορεί να είναι υπεύθυνη για εγκεφαλικές δυσλειτουργίες και βλάβες , όπως έδειξαν έρευνες .


Το ψάρι-ζέβρα γνωστό στον επιστημονικό κόσμο ως Danio rerio χρησιμοποίησαν οι ερευνητές προκειμένου να αποφανθούν για τη σπουδαιότητα της Βιταμίνης E στον οργανισμό. Η έρευνα που εκπονήθηκε από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον της Αμερικής, πήρε ως δείγμα ψάρια-ζέβρα των οποίων η διατροφή ήταν εξαιρετικά φτωχή σε Βιταμίνη E.

Όπως αποδείχθηκε, η έλλειψη της Βιταμίνης προκάλεσε ποικίλες διαταραχές όπως αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Επίσης, τα συγκεκριμένα ψάρια φάνηκε πως υστερούσαν σε μια άλλη ομάδα ενώσεων τα Λυσοφωσφολιπίδια, θρεπτικά συστατικά που ευθύνονται για την μεταφορά του DHA στον εγκέφαλο ενώ βοηθούν στην αποκατάσταση της εγκεφαλικής μεμβράνης. Το DHA ανήκει στα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και είναι ένα από τα βασικότερα θρεπτικά συστατικά της ομάδας Ω3. «Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι πλούσιος σε DHA όμως δεν μπορεί να το παράγει, το παίρνει κατευθείαν από το συκώτι» εξηγεί η Dr Traber. «Τα μόρια που το μεταφέρουν στον εγκέφαλο είναι τα Λυσοφωσφολιπίδια τα οποία μειώνονται δραστικά όταν εκλείπει η Βιταμίνη Ε». Αρκεί λοιπόν να σημειώσουμε πως τα ψάρια της έρευνας παρατηρήθηκαν με μειωμένα κατά 60% τα Λυσοφωσφολιπίδια. «Είναι αδύνατον να χτίσεις ένα σπίτι χωρίς τα απαραίτητα υλικά, έτσι όταν μειώνεις την Βιταμίνη Ε είναι σαν να περικόπτεις τα μισά βασικά υλικά που χρειάζεται ένας υγιής εγκέφαλος» εξηγεί η Dr Traber.

Σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα το 96% των γυναικών και το 90% των ανδρών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες ακολουθούν διατροφή ιδιαιτέρως φτωχή σε Βιταμίνη Ε και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό. Έρευνες στο παρελθόν έχουν αποδείξει πως η Βιταμίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη της νόσου του Αλτσχάιμερ, ενώ το 2014 δημοσιεύθηκε έρευνα που ανέφερε πως η συγκεκριμένη Βιταμίνη μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή ή μείωση της εγκεφαλικής βλάβης που δημιουργεί ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. «Απλώς τώρα ξεκινάμε να ανακαλύπτουμε και να καταλαβαίνουμε τους βασικούς μηχανισμούς που συνδέονται με την προστασία του εγκεφάλου» τονίζει η γιατρός της έρευνας. Η πολύτιμη Βιταμίνη Ε βρίσκεται σε πράσινα λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο, στο έλαιο της σόγιας και σε ξηρούς καρπούς όπως οι ηλιόσποροι και τα αμύγδαλα.

Σ. Π