Τέσσερις στους 10 Έλληνες έχουν συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, με το 25% των ασθενών να παρουσιάζει συμπτώματα τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, 10%-20% μία φορά την εβδομάδα και ένα ποσοστό 5% καθημερινά.
Οι έρευνες που έχουν γίνει για τη γαστροοισοφαρική παλινδρόμηση έχουν διαπιστώσει ότι επηρεάζει αρνητικά την καθημερινή ποιότητα ζωής των ασθενών καθώς, πάνω από το 80% των ατόμων με αίσθημα καύσου (καούρες) δεν απολάμβαναν το φαγητό τους, περισσότεροι από το 60% αντιμετώπιζαν διαταραχές του ύπνου, επίσης περισσότεροι από το 40% είχαν δυσκολία συγκέντρωσης στη δουλειά τους και τέλος, το 20% ένιωθαν ότι επηρέαζε τη σεξουαλική ζωή τους.
Πιο πρόσφατα ευρωπαϊκά δεδομένα που αφορούν στην επίδραση της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στην παραγωγικότητα στην εργασία έδειξαν απώλεια έως και 3 ωρών εργασίας την εβδομάδα και απώλεια επιπλέον χρόνου συστηματικής παρουσίας στην εργασία.
Τι πρέπει όμως να προσέχουμε καθώς, δεν νοούνται γιορτές χωρίς φαγητό, ποτό και φυσικά γλυκά:
- πίνουμε άφθονο νερό
- μην «φορτώνουμε» το στομάχι μας κυρίως τις βραδινές ώρες
- αποφύγουμε τα αναψυκτικά μαζί με το φαγητό
- αποφύγουμε το κάπνισμα μετά το φαγητό
- μασάμε αργά.
- τρώμε πράσινες σαλάτες και μάλιστα πριν από τα άλλα φαγητά, ώστε να περιορίζουμε το αίσθημα της πείνας.
- μην ξαπλώνουμε ή κάνουμε κάτι κουραστικό μετά το φαγητό γιατί δυσκολεύει η πέψη. Ένας ήρεμος περίπατος με αργό βήμα είναι η καλύτερη λύση.
- επισκεφθούμε το γιατρό ή τον φαρμακοποιό τα συμπτώματα παραμένουν.