Η Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου για να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο σχετικά με τις πολυάριθμες πεπτικές διαταραχές και ασθένειες, πολλές από τις οποίες είναι απειλητικές για τη ζωή. Η ημέρα δημιουργήθηκε το 2004, στην 45η επέτειο της ίδρυσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Γαστρεντερολογίας (WGO). Η ημέρα στοχεύει όχι μόνο να μιλήσει για τους τύπους πεπτικών προβλημάτων αλλά και τον επιπολασμό, όπως επίσης και τη διάγνωση. Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας του Πεπτικού για το 2022 είναι η Πρόληψη του Καρκίνου του Παχέος Εντέρου: Επιστροφή στον σωστό δρόμο.
Την Παγκόσμια Ημέρα Πεπτικής Υγείας, ακολουθούν μερικές σπιτικές θεραπείες που μπορούν να βελτιώσουν την πέψη:
- Τρώτε υγιεινά τρόφιμα: Οι δίαιτες πλούσιες σε επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο πεπτικών διαταραχών. Η κατανάλωση μιας δίαιτας χαμηλής σε πρόσθετα τροφίμων, τρανς λιπαρά και τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να βελτιώσει την πέψη σας και να προστατεύσει από πεπτικές παθήσεις.
- Λάβετε άφθονες φυτικές ίνες: Μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες προάγει τις τακτικές κινήσεις του εντέρου και μπορεί να προστατεύσει από πολλές πεπτικές διαταραχές. Τρεις συνήθεις τύποι φυτικών ινών είναι οι διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες καθώς και τα πρεβιοτικά.
- Προσθέστε υγιεινά λίπη στη διατροφή σας: Η επαρκής πρόσληψη λίπους βελτιώνει την απορρόφηση ορισμένων λιποδιαλυτών θρεπτικών συστατικών. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μειώνουν τη φλεγμονή που μπορεί να αποτρέψει τις φλεγμονώδεις ασθένειες του εντέρου.
- Μείνετε ενυδατωμένοι: Η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών είναι μια κοινή αιτία δυσκοιλιότητας. Αυξήστε την πρόσληψη νερού πίνοντας ροφήματα χωρίς καφεΐνη και τρώγοντας φρούτα και λαχανικά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.
- Διαχειριστείτε το άγχος σας: Το άγχος επηρεάζει αρνητικά την πέψη σας και έχει συνδεθεί με IBS, έλκη, δυσκοιλιότητα και διάρροια. Η μείωση του στρες μπορεί να βελτιώσει τα πεπτικά συμπτώματα.
- Τρώτε προσεκτικά: Το να τρώτε αργά και προσεκτικά και να δίνετε προσοχή σε κάθε πτυχή του φαγητού σας, όπως η υφή, η θερμοκρασία και η γεύση, μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη κοινών πεπτικών προβλημάτων όπως δυσπεψία, φούσκωμα και αέρια.
- Μασήστε την τροφή σας: Η μάσηση της τροφής τη διασπά επιμελώς ώστε να αφομοιωθεί πιο εύκολα. Η πράξη παράγει επίσης σάλιο το οποίο είναι απαραίτητο για τη σωστή ανάμειξη των τροφών στο στομάχι σας.