Σήμερα, σε πολλές χώρες, ο μισός πληθυσμός είναι υπέρβαρος και ο αριθμός αυτός αυξάνεται. Πολλοί άνθρωποι χάνουν βάρος με επιτυχία. Το δύσκολο κομμάτι είναι η διατήρηση της απώλειας βάρους. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης δείχνει ότι η ορμόνη νευροτενσίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη του εάν οι άνθρωποι είναι σε θέση να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Η μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Metabolism, είναι μια λεγόμενη μελέτη απόδειξης της ιδέας, που σημαίνει ότι είναι η πρώτη φορά που η ορμόνη ερευνάται σε σχέση με την απώλεια βάρους που προκαλείται από μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων.
«Αρχικά, εξετάσαμε την επίδραση της απώλειας βάρους σε παχύσαρκα ποντίκια και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η απώλεια βάρους οδήγησε σε μειωμένη ποσότητα της ορμόνης νευροτενσίνης. Στη συνέχεια, σε μια κλινική μελέτη διαπιστώσαμε ότι η απώλεια βάρους οδήγησε επίσης σε μειωμένη ποσότητα νευροτενσίνης στους ανθρώπους. Είναι ενδιαφέρον , οι άνθρωποι που διατήρησαν την απώλεια βάρους απελευθέρωσαν περισσότερη νευροτενσίνη από τους ανθρώπους που ξαναπήραν βάρος», εξηγεί η καθηγήτρια Signe Sørensen Torekov, από το Τμήμα Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης.
«Μπορεί να εξηγήσει γιατί μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιτυχημένοι από άλλους στη διατήρηση της απώλειας βάρους». Όπως και άλλες ορμόνες του εντέρου της όρεξης, η νευροτενσίνη απελευθερώνεται από τα έντερα όταν τρώμε και οι πληροφορίες συγκεντρώνονται στον εγκέφαλο, ο οποίος θα καθορίσει εάν πρέπει να συνεχίσουμε να τρώμε ή να νιώθουμε χορτάτοι. Οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος κατά τη διάρκεια της δίαιτας χαμηλών θερμίδων διάρκειας οκτώ εβδομάδων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που έχασαν ακόμη περισσότερο βάρος το έτος μετά τη δίαιτα απελευθέρωσαν περισσότερη νευροτενσίνη από τα άτομα που κέρδισαν βάρος μετά την ολοκλήρωση της δίαιτας.
“Είναι ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα. Μπορείτε να υποθέσετε εάν οι άνθρωποι που ξαναπήραν βάρος απλώς δεν έχουν την ανασταλτική επίδραση της όρεξης που φαίνεται να έχει η νευροτενσίνη”, λέει η Signe Sørensen Torekov. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε βαριατρική επέμβαση για να χάσουν βάρος απελευθερώνουν περισσότερη νευροτενσίνη όταν τρώνε. Ήταν αυτή η εικόνα που ενέπνευσε τους ερευνητές να μελετήσουν την επίδραση της νευροτενσίνης στην απώλεια βάρους.
“Γνωρίζουμε ότι άλλες ορμόνες του εντέρου, που απελευθερώνονται σε μεγαλύτερες ποσότητες μετά από χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας, εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση παχυσαρκίας μπορούν να διατηρήσουν την απώλεια βάρους. Αλλά κανείς δεν είχε μελετήσει το ρόλο της νευροτενσίνης σε σχέση με την απώλεια βάρους που προκαλείται από τη διατροφή. “ λέει ο MD και Ph.D. Joachim Holt, ο οποίος είναι ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης.
“Ένα άλλο ενδιαφέρον πράγμα σχετικά με τη μελέτη αυτών των ορμονών της όρεξης είναι να μάθουμε πώς οι άνθρωποι μπορούν να ανταποκριθούν σε πιθανή θεραπεία και ειδικά στον συνδυασμό πολλών ορμονών της όρεξης για τη διατήρηση της απώλειας βάρους”, λέει η Signe Sørensen Torekov. “Ωστόσο, όταν οι ερευνητές ανακάλυψαν για πρώτη φορά τη λεπτίνη, μια βασική ορμόνη στη ρύθμιση του βάρους, έμαθαν ότι οι ποσότητες πέφτουν κατά την απώλεια βάρους. Αυτό θα μπορούσε να δείχνει ότι η αύξηση της ποσότητας λεπτίνης στο σώμα θα έκανε τους ανθρώπους να χάσουν βάρος.”