ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Νέα υγείας καρδιά: Φάτε αυτές τις 6 τροφές για να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή

Νέα υγείας καρδιά: Φάτε αυτές τις 6 τροφές για να διατηρήσετε την καρδιά σας δυνατή
Νέα υγείας καρδιά: Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ορισμένα τρόφιμα είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, επομένως είναι σημαντικό να τα τρώτε για να παραμείνετε υγιείς. Μια παγκόσμια εστιασμένη μελέτη εξέτασε τα τρόφιμα που συνήθως θεωρούνται υγιεινά για να γίνει καλύτερα κατανοητό αυτό. Η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων, ξηρών καρπών, ψαριών και γαλακτοκομικών προϊόντων με πλήρη λιπαρά είναι το κλειδί για τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων (CVD), συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών. Η μελέτη διεξήχθη από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο McMaster και το Ινστιτούτο Υγείας Πληθυσμιακής Έρευνας (PHRI) στο Χάμιλτον του Οντάριο.

Τι χρειαζόμαστε για υγιή καρδιά;

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να επιτευχθεί μια υγιεινή διατροφή — για παράδειγμα, συμπεριλαμβανομένων μέτριων ποσοτήτων δημητριακών ολικής αλέσεως ή μη επεξεργασμένων κρέατος. Για τη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από πολλαπλές μελέτες που περιλάμβαναν 245.000 άτομα σε 80 χώρες. Έλαβαν μια βαθμολογία δίαιτας από την εν εξελίξει μελέτη της PHRI Prospective Urban and Rural Epidemiological (PURE). Η ομάδα το χρησιμοποίησε για να μετρήσει τα αποτελέσματα υγείας σε διάφορα μέρη του κόσμου και σε άτομα με και χωρίς προηγούμενη καρδιακή νόσο.

«Προηγούμενες βαθμολογίες δίαιτας – συμπεριλαμβανομένης της Πλανητικής Δίαιτας EAT-Lancet και της Μεσογειακής διατροφής – δοκίμασαν τη σχέση της διατροφής με την καρδιαγγειακή νόσο και τον θάνατο κυρίως στις δυτικές χώρες», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας Salim Yusuf, κύριος ερευνητής του PURE, σε ένα δελτίο τύπου του πανεπιστημίου. Η βαθμολογία PURE Healthy Diet Score περιλάμβανε μια καλή εκπροσώπηση χωρών υψηλού, μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος». Η βαθμολογία επικεντρώθηκε σε αποκλειστικά προστατευτικά ή φυσικά τρόφιμα.

«Ήμασταν μοναδικοί σε αυτό το επίκεντρο. Η άλλη δίαιτα συνδυάζει τρόφιμα που θεωρούνται επιβλαβή – όπως επεξεργασμένα και υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα – με τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά που πιστεύεται ότι προστατεύουν την υγεία κάποιου», δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Andrew Mente, επιστήμονας PHRI. «Υπάρχει μια πρόσφατη αυξημένη εστίαση στην υψηλότερη κατανάλωση προστατευτικών τροφών για την πρόληψη ασθενειών», πρόσθεσε. «Εκτός από μεγαλύτερες ποσότητες φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και οσπρίων, οι ερευνητές έδειξαν ότι το μέτρο είναι το κλειδί στην κατανάλωση φυσικών τροφών».

Βαθμολογία τροφών

Μέτριες ποσότητες ψαριών και γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά συνδέθηκαν με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και πρόωρου θανάτου, είπε ο Mente. «Τα ίδια αποτελέσματα για την υγεία μπορούν να επιτευχθούν με μέτρια κατανάλωση δημητριακών και κρέατος – αρκεί να είναι μη επεξεργασμένα δημητριακά ολικής αλέσεως και μη επεξεργασμένα κρέατα», πρόσθεσε. Σε όλο τον κόσμο, σχεδόν 18 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν από καρδιαγγειακά νοσήματα το 2019 — περίπου το 32% όλων των θανάτων, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Οι καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά προκάλεσαν περίπου το 85% αυτών των θανάτων.

Με βάση τη βαθμολογία υγιεινής διατροφής, μια τυπική μέρα πρέπει να περιλαμβάνει δύο έως τρεις μερίδες φρούτων, δύο έως τρεις μερίδες λαχανικών, μία μερίδα ξηρών καρπών και δύο μερίδες γαλακτοκομικών. Η διατροφή θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τρεις έως τέσσερις εβδομαδιαίες μερίδες οσπρίων και δύο έως τρεις μερίδες ψαριού. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως θα μπορούσαν να αντικατασταθούν σε μία μερίδα ημερησίως, όπως και το μη επεξεργασμένο κρέας ή τα πουλερικά. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στις 6 Ιουλίου στο European Heart Journal.