ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μπορεί η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου;

Μπορεί η κατανάλωση φαγητού αργά το βράδυ να οδηγήσει σε καρκίνο του παχέος εντέρου;
Η βραδινή κατανάλωση φαγητού, μια συνήθεια που είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που ξενυχτούν ή έχουν ακανόνιστα ωράρια, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η βραδινή κατανάλωση φαγητού, μια συνήθεια που είναι κοινή μεταξύ των ανθρώπων που ξενυχτούν ή έχουν ακανόνιστα ωράρια, συνδέεται ολοένα και περισσότερο με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου. Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους παγκοσμίως, και οι νέες έρευνες δείχνουν ότι οι διατροφικές μας συνήθειες, ιδιαίτερα η χρονική στιγμή της κατανάλωσης των γευμάτων, μπορεί να παίξουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξή του.


Ένας από τους βασικούς παράγοντες που συνδέουν τη βραδινή κατανάλωση φαγητού με τον καρκίνο του παχέος εντέρου είναι η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού του σώματος. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι η φυσική, εσωτερική διαδικασία που ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου-αφύπνισης και επαναλαμβάνεται περίπου κάθε 24 ώρες. Είναι στενά συνδεδεμένος με τις μεταβολικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της πέψης και της ρύθμισης των ορμονών. Όταν οι άνθρωποι τρώνε αργά τη νύχτα, μπορεί να διαταράξουν τον κιρκάδιο ρυθμό, οδηγώντας σε μεταβολικά προβλήματα όπως η αντίσταση στην ινσουλίνη και η φλεγμονή, τα οποία αποτελούν παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο.

Επιπλέον, η βραδινή κατανάλωση φαγητού συχνά συμπίπτει με την κατανάλωση τροφών υψηλών σε θερμίδες και χαμηλών σε θρεπτικά συστατικά, που μπορεί να συμβάλλουν περαιτέρω στην παχυσαρκία, έναν άλλο σημαντικό παράγοντα κινδύνου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Η παχυσαρκία αυξάνει τα επίπεδα ινσουλίνης και αυξητικών παραγόντων που μοιάζουν με την ινσουλίνη, τα οποία μπορούν να προάγουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων στο παχύ έντερο και το ορθό.

Συμπερασματικά, η βραδινή κατανάλωση φαγητού διαταράσσει τον κιρκάδιο ρυθμό του σώματος και συχνά συνδέεται με ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές, και τα δύο εκ των οποίων μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου. Η υιοθέτηση πιο υγιεινών διατροφικών συνηθειών, συμπεριλαμβανομένης της κατανάλωσης γευμάτων νωρίτερα το βράδυ, μπορεί να αποτελέσει προληπτικό μέτρο έναντι αυτού του τύπου καρκίνου.