ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Μαύρη Σοκολάτα: Η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης

Μαύρη Σοκολάτα: Η κατανάλωσή της μειώνει τον κίνδυνο ιδιοπαθούς υπέρτασης
Εξετάζοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές βρήκαν αυτό που περιγράφουν ως σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου ιδιοπαθούς υπέρτασης - και κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μαύρη Σοκολάτα: Ομάδα καρδιολόγων στο Λαϊκό Νοσοκομείο Shaoxing, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό της από το Λαϊκό Νοσοκομείο Zhuji, και οι δύο στην Κίνα, βρήκε μια συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου ιδιοπαθούς υπέρτασης. Στην εργασία τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Επιστημονικές Εκθέσεις (Scientific Reports) η ομάδα περιγράφει πώς χρησιμοποίησαν την τυχαιοποίηση της Μεντελίας για να ανακαλύψουν περισσότερα σχετικά με τις συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της υπέρτασης.


Η υπέρταση είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τη χρόνια υψηλή αρτηριακή πίεση. Ο όρος ιδιοπαθής υπέρταση χρησιμοποιείται όταν η πηγή της αιτίας είναι άγνωστη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αναφορές για κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που παρέχει ορισμένα οφέλη για την υγεία, λόγω της περιεκτικότητάς της σε φλαβανόλη. Μερικά από αυτά τα ισχυριζόμενα οφέλη περιλαμβάνουν τη μείωση της φλεγμονής και άλλους παράγοντες που εμπλέκονται στη στεφανιαία νόσο. Σε αυτή τη νέα μελέτη, η ερευνητική ομάδα αναρωτήθηκε εάν ήταν δυνατόν η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας να μειώσει την βασική υπέρταση, η οποία έχει εμπλακεί σε μια σειρά από ασθένειες, από εγκεφαλικά έως καρδιακά επεισόδια. Η εργασία της ομάδας περιελάμβανε τη χρήση μιας τεχνικής που ονομάζεται Μεντελιανή τυχαιοποίηση – μια επιδημιολογική μεθοδολογία που πήρε το όνομά της από τον Γκρέγκορ Μέντελ. Περιλαμβάνει τη μελέτη διαφορών στα γενετικά προφίλ με τρόπο που δείχνει ότι μια δεδομένη παρέμβαση ήταν αυτή που προκάλεσε ένα δεδομένο αποτέλεσμα – η μέθοδος προωθήθηκε λόγω της ικανότητάς της να μειώνει τον κίνδυνο αντίστροφης αιτιότητας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των δεδομένων που ελήφθησαν από τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επιδημιολογίας MRC, η οποία περιελάμβανε γενετικά προφίλ 64.945 ατόμων ευρωπαϊκής καταγωγής, η ομάδα αναζήτησε συσχετίσεις μεταξύ των οφελών για την υγεία από την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και παθήσεων όπως καρδιακή ανεπάρκεια, θρόμβοι αίματος, εγκεφαλικό επεισόδιο, στεφανιαία νόσοςκαρδιάς και ιδιοπαθής υπέρταση.

Εξετάζοντας τα δεδομένα τους, οι ερευνητές βρήκαν αυτό που περιγράφουν ως σημαντική συσχέτιση μεταξύ της τακτικής κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου ιδιοπαθούς υπέρτασης – και κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της μείωσης του κινδύνου φλεβικής θρομβοεμβολής. Από την άλλη πλευρά, η ομάδα δεν βρήκε καμία συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και οποιασδήποτε από τις άλλες παθήσεις. Προτείνουν ότι τα ευρήματά τους είναι αρκετά ισχυρά ώστε να δικαιολογούν περαιτέρω μελέτη της μαύρης σοκολάτας και των συστατικών της για να διαπιστωθεί εάν αυτή ή ορισμένα από τα συστατικά της μπορεί να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της ιδιοπαθούς υπέρτασης.