ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Λίπη υδατάνθρακες: Ο ΠΟΥ ενημερώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα λίπη και τους υδατάνθρακες

Λίπη υδατάνθρακες: Ο ΠΟΥ ενημερώνει τις κατευθυντήριες γραμμές για τα λίπη και τους υδατάνθρακες
Λίπη υδατάνθρακες: Με τις οδηγίες του για το διαιτητικό λίπος, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα είναι σημαντικά για την καλή υγεία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ο ΠΟΥ ενημέρωσε τις οδηγίες του για τα ολικά λιπαρά, τα κορεσμένα και τα trans-λιπαρά και τους υδατάνθρακες, με βάση τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία. Οι τρεις νέες οδηγίες, η πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών και τρανς λιπαρών οξέων για ενήλικες και παιδιά, η ολική πρόσληψη λίπους για την πρόληψη της ανθυγιεινής αύξησης βάρους σε ενήλικες και τα παιδιά και η πρόσληψη υδατανθράκων για ενήλικες και παιδιά, περιέχουν συστάσεις που στοχεύουν στη μείωση του κινδύνου της ανθυγιεινής αύξησης βάρους και των μη μεταδοτικών ασθενειών που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

ΠΟΥ και λιπαρά

Με τις οδηγίες του για το διαιτητικό λίπος, ο ΠΟΥ σημειώνει ότι τόσο η ποσότητα όσο και η ποιότητα είναι σημαντικά για την καλή υγεία. Ο ΠΟΥ επιβεβαιώνει ότι οι ενήλικες πρέπει να περιορίσουν τη συνολική πρόσληψη λίπους στο 30% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης ή λιγότερο. Το λίπος που καταναλώνεται από όλους ηλικίας 2 ετών και άνω θα πρέπει να είναι κυρίως ακόρεστα λιπαρά οξέα, με όχι περισσότερο από το 10% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης να προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά οξέα και όχι περισσότερο από το 1% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης από trans-λιπαρά οξέα και από τα δύο βιομηχανικά ζωικές πηγές μηρυκαστικών.

Τα κορεσμένα και τρανς-λιπαρά οξέα στη διατροφή μπορούν να αντικατασταθούν με άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα από φυτικές πηγές ή υδατάνθρακες από τρόφιμα που περιέχουν φυσικές διαιτητικές ίνες, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια.

Τα κορεσμένα λιπαρά οξέα μπορούν να βρεθούν σε λιπαρά κρέατα, γαλακτοκομικά τρόφιμα και σκληρά λίπη και έλαια όπως βούτυρο, γκι, λαρδί, φοινικέλαιο και λάδι καρύδας και trans-λιπαρά οξέα σε ψημένα και τηγανητά τρόφιμα, προσυσκευασμένα σνακ και κρέας και γαλακτοκομικά τρόφιμα από μηρυκαστικά, όπως αγελάδες ή πρόβατα.

Υδατάνθρακες

Μαζί με τις υπάρχουσες οδηγίες του ΠΟΥ για περιορισμό της πρόσληψης ελεύθερων σακχάρων, η νέα καθοδήγηση για την πρόσληψη υδατανθράκων υπογραμμίζει τη σημασία της ποιότητας των υδατανθράκων για την καλή υγεία. Ο ΠΟΥ παρέχει μια νέα σύσταση ότι η πρόσληψη υδατανθράκων για όλους ηλικίας 2 ετών και άνω πρέπει να προέρχεται κυρίως από δημητριακά ολικής αλέσεως, λαχανικά, φρούτα και όσπρια. Ο ΠΟΥ συνιστά στους ενήλικες να καταναλώνουν τουλάχιστον 400 γραμμάρια λαχανικών και φρούτων και 25 γραμμάρια φυσικών διαιτητικών ινών την ημέρα.

Στην πρώτη καθοδήγηση για παιδιά και εφήβους, ο ΠΟΥ προτείνει τις ακόλουθες προσλήψεις λαχανικών και φρούτων:

  • 2–5 ετών, τουλάχιστον 250 g την ημέρα
  • 6–9 ετών, τουλάχιστον 350 g την ημέρα
  • 10 ετών και άνω, τουλάχιστον 400 g την ημέρα

Και οι ακόλουθες προσλήψεις φυσικών διαιτητικών ινών:

  • 2–5 ετών, τουλάχιστον 15 g την ημέρα
  • 6–9 ετών, τουλάχιστον 21 g την ημέρα
  • 10 ετών και άνω, τουλάχιστον 25 g την ημέρα.

 

Αυτές οι νέες κατευθυντήριες γραμμές, μαζί με τις υπάρχουσες οδηγίες του ΠΟΥ για τα ελεύθερα σάκχαρα, τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη και το νάτριο, καθώς και τις μελλοντικές κατευθυντήριες γραμμές για τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και τα υποκατάστατα άλατος χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο, στηρίζουν την έννοια της υγιεινής διατροφής.