Κοιλιοκάκη: Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη.
Η κοιλιοκάκη είναι μια αυτοάνοση νόσος που προκαλείται από την αδυναμία του οργανισμού να επεξεργαστεί τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη. Τα πρώτα συμπτώματα της κοιλιοκάκης μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, αλλά υπάρχουν ορισμένα κοινά σημεία που μπορεί να παρατηρηθούν.
Γαστρεντερικά συμπτώματα: Οι περισσότεροι ασθενείς παρουσιάζουν γαστρεντερικά προβλήματα, όπως διάρροια, φούσκωμα, αέρια και κοιλιακό πόνο. Αυτά τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται μετά την κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη.
Απώλεια βάρους: Η κακή απορρόφηση θρεπτικών ουσιών λόγω της φλεγμονής του λεπτού εντέρου μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους και γενική αδυναμία.
Κόπωση και αδυναμία: Πολλοί ασθενείς αναφέρουν έντονη κόπωση και γενική αδυναμία, που συχνά σχετίζονται με ανεπάρκειες βιταμινών και μετάλλων.
Δερματικά προβλήματα: Ορισμένοι άνθρωποι με κοιλιοκάκη αναπτύσσουν δερματίτιδα herpetiformis, μια φλεγμονώδη δερματική κατάσταση που προκαλεί κνησμώδεις εξανθήματα.
Οστικές και αρθρικές ενοχλήσεις: Ορισμένοι ασθενείς μπορεί να αντιμετωπίσουν πόνο στις αρθρώσεις ή οστικά προβλήματα λόγω ανεπάρκειας ασβεστίου και βιταμίνης D.
Νευρολογικά συμπτώματα: Μερικοί άνθρωποι μπορεί να παρουσιάσουν συμπτώματα όπως πονοκεφάλους, κατάθλιψη ή προβλήματα μνήμης.
Η διάγνωση της κοιλιοκάκης απαιτεί ιατρική αξιολόγηση και ειδικές εξετάσεις. Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε κοιλιοκάκη, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για να λάβετε τη σωστή διάγνωση και θεραπεία. Η αποφυγή γλουτένης είναι απαραίτητη για την ανακούφιση των συμπτωμάτων και την αποκατάσταση της υγείας.
Ροχαλητό: Μια νέα μελέτη φέρνει στο φως τη σύνδεση μεταξύ του ροχαλητού και των προβλημάτων συμπεριφοράς στους εφήβους, ακόμη και όταν δεν παρατηρούνται γνωστικά προβλήματα.
Βραδινά γεύματα: Μια πρόσφατη μελέτη αποκάλυψε ότι η κατανάλωση περισσότερου από 45% των ημερήσιων θερμίδων μετά τις 5 το απόγευμα μπορεί να διαταράξει σημαντικά τα επίπεδα γλυκόζης, προκαλώντας σοβαρές συνέπειες για την υγεία.
Αμίαντος: Ο αμίαντος, ένα υλικό που χρησιμοποιούνταν ευρέως στον κατασκευαστικό και βιομηχανικό τομέα λόγω των ανθεκτικών του ιδιοτήτων στη θερμότητα και την ηλεκτρική αγωγιμότητα, είναι πλέον γνωστό ότι προκαλεί σοβαρές βλάβες στην υγεία.