ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καροτενοειδή: Η λήψη τους βελτιώνει την υγεία των γυναικών

Καροτενοειδή: Η λήψη τους βελτιώνει την υγεία των γυναικών
Καροτενοειδή: Τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη στοιχεία στη διατροφή μπορεί να είναι ένας καλοήθης τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση της υγείας. 

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Αν και οι γυναίκες τείνουν να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τους άνδρες, έχουν επίσης περισσότερες παθήσεις υγείας. Ομοίως, ενώ οι γυναίκες τείνουν να έχουν πιο ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα από τους άνδρες, αντιπροσωπεύουν επίσης το 80% των αυτοάνοσων καταστάσεων. Πολλές νευροεκφυλιστικές ασθένειες, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, είναι πιο συχνές στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Κάποιες έρευνες δείχνουν ότι αυτές οι διαφορές μπορεί να προκύψουν από διαφορετικά επίπεδα έκθεσης στο οξειδωτικό στρες τόσο από παράγοντες του τρόπου ζωής όσο και από εσωτερικούς παράγοντες όπως οι ενδοκρινικές διαφορές.


Εάν συμβαίνει αυτό, τα αντιοξειδωτικά και τα αντιφλεγμονώδη στοιχεία στη διατροφή μπορεί να είναι ένας καλοήθης τρόπος για τη μείωση του οξειδωτικού και φλεγμονώδους στρες και, κατά συνέπεια, τη βελτίωση της υγείας. Πρόσφατα, οι ερευνητές επανεξέτασαν μελέτες που διερεύνησαν την επίδραση της δίαιτας στις αυτοάνοσες καταστάσεις στις γυναίκες. Διαπίστωσαν ότι η πρόσληψη μελαχρωστικών καροτενοειδών μπορεί να είναι σημαντική για την πρόληψη της απώλειας οπτικής και γνωστικής ικανότητας.

«Αυτή η ανασκόπηση βασίζεται σε δεκαετίες προηγούμενων εργασιών που δείχνουν οριστικά ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά – πολλά από τα οποία περιέχουν καροτενοειδή, υπεύθυνα για μερικά από τα ζωηρά χρώματα των φρούτων και των λαχανικών – σχετίζεται με υγιή γήρανση και μακροζωία και χαμηλότερο κίνδυνο χρόνια νόσου», δήλωσε η Amy Keller Ph.D., Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. «Οι λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό είναι πιθανώς πολυπαραγοντικοί, αλλά οι πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα καροτενοειδή είναι ωφέλιμα οφείλονται στην αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση», πρόσθεσε.

Στοιχεία σχετικά με τα οφέλη των καροτενοειδών στην υγεία

Στην ανασκόπηση, οι ερευνητές σημείωσαν ότι η χαμηλή οστική πυκνότητα μπορεί να ανιχνευθεί σε γυναίκες στα 30 τους και επιταχύνει την αξιόπιστη πηγή μετά την εμμηνόπαυση. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένα καροτενοειδή μπορεί να επιβραδύνουν την οστική απώλεια. Αυτά περιλαμβάνουν το λυκοπένιο – που βρίσκεται στις ντομάτες, καθώς και τη βήτα-καροτίνη και τη λουτεΐνη (L) και τη ζεαξανθίνη (Ζ) που βρίσκονται στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα αυγά.

Οι ερευνητές σημείωσαν επίσης ότι τα υψηλότερα επίπεδα L και Z συνδέονται με χαμηλότερη επίπτωση και επικράτηση καταρράκτη και ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας (AMD). Προηγούμενη έρευνα υποδηλώνει ότι τα καροτενοειδή αναστέλλουν την εναπόθεση βήτα-αμυλοειδών στον εγκέφαλο και επιβραδύνουν τον σχηματισμό ινιδίων, τα οποία και τα δύο σχετίζονται με την άνοια. Σημείωσαν περαιτέρω ότι το L και το Z αυξάνουν την κυτταρική αποτελεσματικότητα και βελτιώνουν τη γνωστική λειτουργία σε παιδιά, νεαρούς ενήλικες, ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με γνωστική εξασθένηση.

Άλλες έρευνες δείχνουν ότι το L και το Z είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του βρέφους. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες στο υψηλότερο τεταρτημόριο πρόσληψης L και Z είχαν παιδιά με 38% χαμηλότερο κίνδυνο κακής όρασης όταν αξιολογήθηκαν τρία χρόνια αργότερα. Οι ερευνητές πρόσθεσαν ότι άλλες μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα καροτενοειδών στον ορό έχουν επίσης συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο:

  • Καρκίνος ωοθηκών και μαστού
  • Σαρκοπενία
  • Ρυτίδες δέρματος
  • Φλεγμονώδης νόσος του εντέρου
  • Πολλαπλή σκλήρυνση

Πώς τα καροτενοειδή βελτιώνουν την υγεία

Όταν ρωτήθηκε για το πώς τα χρωματισμένα καροτενοειδή όπως το L και το Z μπορούν να βελτιώσουν την υγεία, ο καθηγητής Billy Hammond της Σχολής Επιστημών Συμπεριφοράς και Εγκεφάλου στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, είπε: «Η παλιά παροιμία ότι είσαι ό,τι τρως είναι κυριολεκτικά αληθινή. Αυτό που τρώτε επηρεάζει τη σύνθεση του εγκεφάλου σας και τις χημικές ουσίες που ονομάζονται νευροδιαβιβαστές και ορμόνες που εμπλέκονται στη λειτουργία του».

Εξήγησε ότι ο εγκέφαλος αποτελείται από περίπου 60% λίπος, γεγονός που τον καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο στο οξειδωτικό στρες. Για να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε πιθανή βλάβη, ο εγκέφαλός μας συνήθως ενσωματώνει λιποδιαλυτά αντιοξειδωτικά από τροφές όπως τα αυγά και τα φυλλώδη πράσινα για την προστασία του εγκεφάλου. Προκύπτουν προβλήματα καθώς οι σύγχρονες δίαιτες τείνουν να περιέχουν λιγότερα από αυτά τα αντιοξειδωτικά από όσα χρειάζονται.

Ενώ τα καροτενοειδή που καταναλώνονται από τα τρόφιμα μπορεί να βελτιώσουν τα αποτελέσματα για την υγεία, η έρευνα υποστηρίζει ότι οι συμπληρωματικές εκδόσεις αυτών των θρεπτικών συστατικών μπορεί να μην έχουν το ίδιο αποτέλεσμα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μεμονωμένα θρεπτικά συστατικά μπορεί να μην επηρεάζουν το σώμα με τον ίδιο τρόπο όπως όταν καταναλώνονται ως μέρος ενός φρούτου ή λαχανικού.

Η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε ή βήτα-καροτίνης δεν θα αποτρέψει ή θα καθυστερήσει την εμφάνιση της AMD. Το ίδιο πιθανότατα ισχύει για τη βιταμίνη C και την πολυβιταμίνη, όπως βρέθηκε σε μια κλινική δοκιμή. Δεν υπάρχουν στοιχεία σχετικά με άλλα αντιοξειδωτικά συμπληρώματα, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Τα συμπληρώματα βιταμινών μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις και απαιτούνται σαφείς αποδείξεις ωφέλειας προτού μπορέσουν να συστηθούν.