ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρκίνος παχέους εντέρου : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για άτομα άνω των 50 ετών

Καρκίνος παχέους εντέρου : Μεγαλύτερος ο κίνδυνος για άτομα άνω των 50 ετών
Καρκίνος παχέους εντέρου : Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί σε άτομα κάτω των 50 ετών τα τελευταία χρόνια.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου έχουν αυξηθεί σε φαινομενικά υγιείς ανθρώπους κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, και αξιωματούχοι υγείας αναλαμβάνουν δράση. Η Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ ,έχει εκδώσει νέες οδηγίες σήμερα, οι οποίες συνιστούσαν τον έλεγχο του καρκίνου του παχέος εντέρου να ξεκινάει σε ηλικία 45 ετών αντί για 50 ετών.


Αν και περίπου το 90 τοις εκατό του καρκίνο του παχέος εντέρου συμβαίνουν σε άτομα άνω των 50 ετών, οι περιπτώσεις καρκίνου του παχέος εντέρου αυξάνονται σε ενήλικες ηλικίας κάτω των 50 ετών, σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας .

Αιτία θανάτου μικρότερων ηλικιακών ομάδων μέχρι το 2030

  • Μια μελέτη, τον Απρίλιο του 2021 στο Journal of the American Medical Association (JAMA) διαπίστωσε ότι για την ηλικιακή ομάδα 20 έως 49 ετών, ο καρκίνος του παχέος εντέρου εκτιμάται ότι θα γίνει η κύρια αιτία θανάτων που σχετίζονται με καρκίνο έως το 2030.
  • Βλέπουμε μια σαφή αύξηση του καρκίνου του παχέος εντέρου στις νεότερες γενιές
Παράγοντες που συμβάλουν στην αύξηση του καρκίνου παχέους εντέρου

Ορισμένοι άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ειδικό για την πεπτική νόσο και υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορούμε να αλλάξουμε και μερικοί δεν μπορούμε.

Άλλοι κίνδυνοι που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του

  • τρώει μια διατροφή βαριά με κόκκινο κρέας
  • έχοντας παχυσαρκία
  • κάπνισμα
  • κατανάλωση αλκοόλ

Τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, ιδιαίτερα η ελκώδης κολίτιδα , διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο, όπως και εκείνα με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου ή καταστάσεις όπως το σύνδρομο Lynch ή η οικογενής αδενωματώδης πολυπόωση .

Οι παράγοντες κινδύνου,  είναι :

  1. το οικογενειακό ιστορικό, το οποίο μπορείτε να ελέγχεται
  2. Την ποσότητα κόκκινου κρέατος που καταναλώνεται και αν είναι πολλές να φροντίσετε να τις μειώσετε.
  3. χάσετε βάρος αν δείτε ότι έχετε παραπάνω κιλά.
  4. Εάν καπνίζετε ή πίνετε σημαντικές ποσότητες αλκοόλ, ενδέχεται να μπορείτε να βρείτε βοήθεια για να σταματήσετε, η τουλάχιστον να μειώσετε τις ποσότητες.

Ακολουθεί βίντεο για τον καρκίνο του παχέους εντέρου