ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καρδιολόγος Elizabeth Klodas: “Πέντε δημοφιλείς επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές για την καρδιά σας όσο νομίζετε”

Καρδιολόγος Elizabeth Klodas: “Πέντε δημοφιλείς επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές για την καρδιά σας όσο νομίζετε”
Αν και διαφημίζονται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στα γλυκά, πολλές μπάρες granola περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά και φοινικέλαιο, τα μειονεκτήματα του καθενός που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αντ' αυτού, έγραψε η Klodas, τρώτε ωμούς ξηρούς καρπούς από μόνους τους και πλιγούρι βρώμης για πρωινό. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα ως γλυκαντικό αντί για ζάχαρη.

Καρδιολόγος Elizabeth Klodas: Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου για τους άνδρες και τις γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανεξαρτήτως φυλής ή εθνικότητας, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Αν και δεν μπορείτε να αποφύγετε παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να υιοθετήσετε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής για να βελτιώσετε την υγεία της καρδιάς σας. Η Dr. Elizabeth Klodas, εκπαιδευμένη καρδιολόγος της Mayo Clinic και του Johns Hopkins και ιδρύτρια του Step One Foods, μοιράστηκε πρόσφατα με το CNBC τις πέντε τροφές που αποφεύγει για να προστατεύσει την καρδιά της. “Φυσικά, δεν χρειάζεται να είστε διατροφολόγος για να ξέρετε ότι δεν θα ωφεληθείτε από μια συνεπή διατροφή με τσίζμπεργκερ, ντόνατς και τηγανητές πατάτες”, έγραψε η Klodas. “Αλλά υπάρχουν ορισμένες δημοφιλείς επιλογές που δεν είναι τόσο υγιεινές για την καρδιά σας όσο νομίζετε”.

Αποβουτυρωμένο γάλα

Παρόλο που το αποβουτυρωμένο γάλα έχει χαμηλότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά από το πλήρες γάλα, η Klodas σας συνέστησε “να το αλλάξετε και να δοκιμάσετε εναλλακτικές λύσεις”. Αντί για γαλακτοκομικά, δοκιμάστε τα “γάλατα” αμυγδάλου, κάσιους ή ξηρών καρπών macadamia, τα οποία έχουν περισσότερα ακόρεστα λιπαρά. Άλλες επιλογές είναι τα “γάλατα” σόγιας, κάνναβης και λιναριού. Αν ανησυχείτε ότι δεν παίρνετε αρκετό ασβέστιο, προσθέστε στη διατροφή σας μπρόκολο, λάχανο, πορτοκάλια, φασόλια, edamame, σύκα και άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο.

Αναψυκτικά διαίτης

Λιγότερη ζάχαρη δεν σημαίνει απαραίτητα και υγεία. Τα τεχνητά γλυκαντικά “δεν πρέπει να θεωρούνται υγιεινή και ασφαλής εναλλακτική λύση στη ζάχαρη”, έγραψαν Γάλλοι ερευνητές σε μελέτη παρατήρησης, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η “εκτεταμένη χρήση αυτών των ουσιών σε προϊόντα στην παγκόσμια αγορά”. Εκτός από το νερό -ίσως με μερικά φρούτα ή μέντα- η Klodas είπε ότι πίνει “τσάι, το οποίο είναι γεμάτο από καρδιο-υγιείς ενώσεις που βοηθούν στην καταπολέμηση της φλεγμονής και της κυτταρικής βλάβης. Το μαύρο και το πράσινο τσάι έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου”.

Ψωμί

“Πολλοί άνθρωποι εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι το ψωμί και τα αρτοσκευάσματα είναι από τους μεγαλύτερους συντελεστές νατρίου στη διατροφή μας”, έγραψε η Klodas. Ένα απλό κουλούρι, για παράδειγμα, περιέχει το ένα τρίτο της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Μια πιο υγιεινή εναλλακτική λύση είναι το ψωμί στο οποίο μπορείτε να δείτε σπόρους και σπόρους παντού και που έχουν τουλάχιστον 3 γραμμάρια φυτικών ινών ανά 100 θερμίδες.

Μαργαρίνη

Αν θέλετε να αλείψετε κάτι κρεμώδες και νόστιμο στο πολύσπορο ψωμί σας, θα πρέπει να ελέγξετε τα συστατικά της μαργαρίνης σας. Παρόλο που τα μερικώς υδρογονωμένα έλαια απαγορεύτηκαν το 2015, πολλές μαργαρίνες εξακολουθούν να περιέχουν φοινικέλαιο, το οποίο μπορεί να αυξήσει τη χοληστερόλη σας, έγραψε η Klodas. “Η μαργαρίνη που παρασκευάζεται από ελαιόλαδο ή λινέλαιο είναι καλύτερες επιλογές. Το ελαιόλαδο περιέχει μόνο μικρά επίπεδα κορεσμένων λιπαρών και καθόλου τρανς λιπαρά”, έγραψε.

Μπάρες γκρανόλα

Αν και διαφημίζονται ως υγιεινή εναλλακτική λύση στα γλυκά, πολλές μπάρες granola περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, τεχνητά γλυκαντικά και φοινικέλαιο, τα μειονεκτήματα του καθενός που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Αντ’ αυτού, έγραψε η Klodas, τρώτε ωμούς ξηρούς καρπούς από μόνους τους και πλιγούρι βρώμης για πρωινό. Χρησιμοποιήστε αποξηραμένα ή φρέσκα φρούτα ως γλυκαντικό αντί για ζάχαρη.