Κάπνισμα: Οι επιστήμονες του Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο του Οντάριο (OICR) ανακάλυψαν έναν τρόπο με τον οποίο το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο και καθιστά δυσκολότερη τη θεραπεία υπονομεύοντας τις αντικαρκινικές διασφαλίσεις του οργανισμού. Η νέα τους μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Science Advances, συνδέει το κάπνισμα με επιβλαβείς αλλαγές στο DNA που ονομάζονται «μεταλλάξεις stop-gain» που λένε στο σώμα να σταματήσει να παράγει ορισμένες πρωτεΐνες προτού σχηματιστούν πλήρως. Διαπίστωσαν ότι αυτές οι μεταλλάξεις στοπ-κέρδους ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένες σε γονίδια γνωστά ως «ογκοκατασταλτικά», τα οποία παράγουν πρωτεΐνες που κανονικά θα εμπόδιζαν την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων.
«Η μελέτη μας έδειξε ότι το κάπνισμα σχετίζεται με αλλαγές στο DNA που διαταράσσουν τον σχηματισμό ογκοκατασταλτικών», λέει η Nina Adler, Ph.D από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο, φοιτήτρια που ηγήθηκε της μελέτης κατά τη διάρκεια της μεταπτυχιακής της έρευνας στο εργαστήριο του Δρ. Jüri Reimand στο OICR. «Χωρίς αυτά, τα μη φυσιολογικά κύτταρα επιτρέπεται να συνεχίσουν να αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα από την άμυνα του κυττάρου και ο καρκίνος μπορεί να αναπτυχθεί πιο εύκολα». Η Adler, ο Reimand και οι συνεργάτες του χρησιμοποίησαν ισχυρά υπολογιστικά εργαλεία για να αναλύσουν το DNA από περισσότερα από 12.000 δείγματα όγκων σε 18 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Η ανάλυσή τους έδειξε μια ισχυρή σχέση μεταξύ των μεταλλάξεων stop-gain στον καρκίνο του πνεύμονα και του αποκαλυπτικού «αποτυπώματος» που αφήνει το κάπνισμα στο DNA. Οι ερευνητές στη συνέχεια εξέτασαν εάν το πόσο κάπνιζε κάποιος είχε αντίκτυπο. Σίγουρα, η ανάλυσή τους έδειξε ότι το περισσότερο κάπνισμα οδήγησε σε περισσότερες από αυτές τις επιβλαβείς μεταλλάξεις, οι οποίες μπορεί τελικά να κάνουν τον καρκίνο πιο περίπλοκο και πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί. «Ο καπνός κάνει μεγάλη ζημιά στο DNA μας και αυτό μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη λειτουργία των κυττάρων μας», λέει ο Reimand, ερευνητής του OICR και αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο. «Η μελέτη μας υπογραμμίζει πώς το κάπνισμα απενεργοποιεί ουσιαστικά τις κρίσιμες πρωτεΐνες, που είναι τα δομικά στοιχεία των κυττάρων μας, και τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει στη μακροπρόθεσμη υγεία μας».
Η μελέτη εντόπισε, επίσης, άλλους παράγοντες και διαδικασίες που ευθύνονται για τη δημιουργία μεγάλου αριθμού μεταλλάξεων stop-gain, οι οποίες ονομάζονται επίσης «ανόητες» μεταλλάξεις. Μερικά, όπως μια ομάδα ενζύμων που ονομάζεται APOBEC που συνδέεται στενά με μεταλλάξεις stop-gain στον καρκίνο του μαστού και άλλους τύπους καρκίνου, εμφανίζονται φυσικά στο σώμα. Άλλοι παράγοντες όπως η ανθυγιεινή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ είναι επίσης πιθανό να έχουν παρόμοιες καταστροφικές επιπτώσεις στο DNA, αλλά ο Reimand λέει ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να κατανοηθεί πλήρως πώς λειτουργεί. Όσο για το κάπνισμα, η Adler λέει ότι τα ευρήματα αυτής της μελέτης είναι ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ πίσω από μια κύρια αιτία καρκίνου στον κόσμο. «Όλοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει καρκίνο, αλλά το να μπορούμε να εξηγήσουμε έναν από τους τρόπους με τους οποίους αυτό λειτουργεί σε μοριακό επίπεδο είναι ένα σημαντικό βήμα για να κατανοήσουμε πώς ο τρόπος ζωής μας επηρεάζει τον κίνδυνο καρκίνου», λέει η Adler. Ο Πρόεδρος και Επιστημονικός Διευθυντής του OICR, Δρ. Laszlo Radvanyi, λέει ότι αυτές οι νέες ιδέες θα πρέπει να ενισχύσουν ότι το κάπνισμα είναι μία από τις μεγαλύτερες απειλές για την υγεία μας. «Αυτό είναι μια περαιτέρω απόδειξη της τεράστιας ζημιάς που έχει το κάπνισμα στο σώμα μας και περαιτέρω απόδειξη ότι η διακοπή του καπνίσματος είναι πάντα η σωστή επιλογή», λέει ο Radvanyi.