ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κανόνες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Κανόνες που μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης. Αυτό προκύπτει είτε λόγω μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη. Σε κάθε περίπτωση ο διαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη για την […]

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια μεταβολική ασθένεια, που χαρακτηρίζεται από αύξηση της συγκέντρωσης του σακχάρου στο αίμα (υπεργλυκαιμία) και διαταραχή του μεταβολισμού της γλυκόζης.

Αυτό προκύπτει είτε λόγω μειωμένης έκκρισης ινσουλίνης, είτε λόγω ελάττωσης της ευαισθησίας των κυττάρων του σώματος στην ινσουλίνη.

Σε κάθε περίπτωση ο διαβήτης μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη για την ζωή πάθηση, που μπορεί να προκαλέσει καρδιακές παθήσεις, βλάβες στα νεύρα, νεφρική νόσο, στυτική δυσλειτουργία κ.α.

Δείτε 6 κανόνες που ακολουθούν οι διαβητολόγοι για να μειώσουν τον κίνδυνο.

Δεν τρώνε σχεδόν ποτέ έτοιμα γεύματα, αλλά προτιμούν το σπιτικό φαγητό.

Το πρωινό τους γεύμα δεν περιέχει τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά πηγές πρωτεΐνης, φυτικών ινών και καλών λιπαρών.

Φροντίζουν να γυμνάζονται τουλάχιστον μισή ώρα την ημέρα και μάλιστα η άσκηση που προτείνουν είναι η αερόβια.

Μετρούν το σάκχαρο τουλάχιστον μια ώρα πριν κοιμηθούν.

Καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που περιορίζουν την απότομη αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

Επιλέγουν να καταναλώνουν τα φρούτα ολόκληρα αντί να πίνουν χυμούς. Η κατανάλωση ολόκληρων φρούτων, ιδιαίτερα των διαφόρων ειδών μούρων, των σταφυλιών και των μήλων, μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, σύμφωνα με νέα μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.