ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Κακή Διατροφή: Συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα

Κακή Διατροφή: Συμβάλλει στην κακή ψυχική υγεία και τον κίνδυνο διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα
«Τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση ενός καλά ισορροπημένου διατροφικού σχήματος στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης ενώ ενισχύεται ο γλυκαιμικός έλεγχος σε άτομα με διαβήτη», είπε ο Basiri.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Κακή Διατροφή: Τα άτομα με διαβήτη (σακχαρώδης διαβήτης) έχουν 2-3 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν κατάθλιψη από τα άτομα χωρίς, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου Νοσημάτων. Η τρέχουσα θεραπεία περιλαμβάνει θεραπεία, φαρμακευτική αγωγή ή και τα δύο. Ωστόσο, η κατανόηση της πολύπλευρης σχέσης μεταξύ διατροφής, ψυχικής υγείας και Σακχαρώδη Διαβήτη ΣΔ είναι σχετικά νέα στον επιστημονικό λόγο.


Οι ερευνητές Mason προσπάθησαν να μάθουν για τη σχέση μεταξύ διατροφής, διαβήτη και ψυχικής υγείας. Δύο βιβλιογραφικές ανασκοπήσεις από την επίκουρη καθηγήτρια Raedeh Basiri δείχνουν ότι η κακή διατροφή παίζει διπλό ρόλο, συμβάλλοντας τόσο στον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 όσο και στον αντίκτυπο της ψυχικής υγείας, συμπεριλαμβανομένου του άγχους και της κατάθλιψης. Η “Εξερεύνηση των αλληλεπιδράσεων μεταξύ διαβήτη, διατροφής, άγχους και κατάθλιψης: Επιπτώσεις για στρατηγικές θεραπείας και πρόληψης” και “Βασικά θρεπτικά συστατικά για τον βέλτιστο έλεγχο της γλυκόζης αίματος και την ψυχική υγεία σε άτομα με διαβήτη: Ανασκόπηση των αποδεικτικών στοιχείων δημοσιεύτηκαν στο Nutrient. Σύμφωνα με τα ευρήματα, ψυχικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και το άγχος, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 και ο διαβήτης συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κατάθλιψης και άγχους. Οι διατροφικές παρεμβάσεις μπορούν να βοηθήσουν και στα δύο αυτά ζητήματα υγείας. “Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τον κεντρικό ρόλο των διατροφικών επιλογών στη μείωση των κινδύνων που σχετίζονται τόσο με τον διαβήτη όσο και με την ψυχική υγεία. Οι επιπτώσεις αυτών των ευρημάτων εκτείνονται πέρα από την επιστημονική κοινότητα, καθώς υπόσχονται πληροφορίες για τις πολιτικές δημόσιας υγείας, τις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και τις διατροφικές συστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν θετικά τον γενικό πληθυσμό», δήλωσε ο Basiri, ο κύριος συγγραφέας των εργασιών. «Τελικά, η έρευνα επιδιώκει να ενδυναμώσει τα άτομα να κάνουν ενημερωμένες και προάγουσες την υγεία διατροφικές επιλογές που μπορούν να χρησιμεύσουν ως προληπτική στρατηγική για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη, καθώς και του άγχους και της κατάθλιψης», είπε ο Basiri. Πιο συγκεκριμένα, τα ευρήματα της ομάδας παρέχουν μια ολοκληρωμένη άποψη της σχέσης μεταξύ των διατροφικών προτύπων, των αποτελεσμάτων υγείας και του κρίσιμου ρόλου της διατροφικής συμπεριφοράς στο πλαίσιο του διαβήτη τύπου 2 και της ψυχικής υγείας.

Η ομάδα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχη πρωτεΐνη και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αντίθετα, μια δίαιτα με μεγάλο αριθμό επεξεργασμένων τροφίμων βρέθηκε να έχει αρνητική επίδραση, αυξάνοντας την ευαισθησία σε διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη και άγχος. Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια, αλλά χωρίς απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Β6, βιταμίνη Β12, φυλλικό οξύ, σελήνιο, χρώμιο και μαγνήσιο, σχετίζεται με την έξαρση δυσμενών συμπτωμάτων τόσο στην ψυχική υγεία όσο και στην ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Αυτή η σύνδεση υπογραμμίζει τη σημασία των διατροφικών επιλογών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά για τη συνολική υγεία και ευεξία. «Τα τρέχοντα επιστημονικά στοιχεία υπογραμμίζουν τα πιθανά οφέλη από την υιοθέτηση ενός καλά ισορροπημένου διατροφικού σχήματος στη μείωση των συμπτωμάτων άγχους και κατάθλιψης ενώ ενισχύεται ο γλυκαιμικός έλεγχος σε άτομα με διαβήτη», είπε ο Basiri.