ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καφές γονίδια: Η γενετική καθορίζει αν ο καφές είναι καλός ή κακός για εσάς;

Καφές γονίδια: Η γενετική καθορίζει αν ο καφές είναι καλός ή κακός για εσάς;
Καφές γονίδια: Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, πόσο καφέ ή καφεΐνη πίνει ένα άτομο μπορεί να κληρονομηθεί εν μέρει από τους γονείς του.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychopharmacology, χρησιμοποιεί δύο μεγάλες βάσεις δεδομένων γονιδίων για να εντοπίσει χαρακτηριστικά υγείας που σχετίζονται με την κατανάλωση καφέ. Αν και η έρευνα δεν απαντά στο διαρκές «Είναι ο καφές καλός ή κακός;» ερώτηση, ανακαλύπτουν μερικές ενδιαφέρουσες συνδέσεις. Για παράδειγμα, βρήκαν ισχυρούς γενετικούς δεσμούς μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των αποτελεσμάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία και η χρήση ουσιών. Εντόπισαν επίσης συνδέσμους με παθήσεις ψυχικής υγείας, αν και αυτές ήταν λιγότερο σαφείς.

Γιατί μιλάμε ακόμα για τον καφέ;

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο καφές είναι ένα από τα πιο συχνά καταναλωτικά ποτά και η καφεΐνη είναι το ψυχοδραστικό φάρμακο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση. Ωστόσο, παρά τις δεκαετίες έρευνας, οι σχέσεις μεταξύ του καφέ και της υγείας εξακολουθούν να εξετάζονται. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η μέτρια πρόσληψη καφέ συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο ηπατικής νόσου, καρδιαγγειακών παθήσεων, ορισμένων μορφών καρκίνου και νευροεκφυλιστικών καταστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, ο καφές μπορεί επίσης να σχετίζεται με τη χρήση αξιόπιστης πηγής και την κακή χρήση της αξιόπιστης πηγής άλλων ουσιών και ορισμένων καρκίνων. Είναι μια περίπλοκη κατάσταση, που πιθανότατα περιλαμβάνει γενετική, πόση ποσότητα πίνει κάποιος και ένα ευρύ φάσμα άλλων παραγόντων. Όπως γράφουν οι συντάκτες της νέας εργασίας, «η αντιμετώπιση του πλήρους φάσματος των συσχετισμών του καφέ με την υγεία και τις ασθένειες είναι επομένως ένα σημαντικό αλλά και προκλητικό έργο».

Αναζητώντας απαντήσεις στα γονίδια

Όσο περίεργο κι αν φαίνεται, πόσο καφέ ή καφεΐνη πίνει ένα άτομο μπορεί να κληρονομηθεί εν μέρει από τους γονείς του. Προηγούμενη έρευνα σε δίδυμα έχει υποδείξει ότι τα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την καφεΐνη είναι κληρονομήσιμα κατά 36–58%. Για να διερευνήσουν αυτές τις σχέσεις, οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις λεγόμενες μελέτες συσχέτισης σε επίπεδο γονιδιώματος (GWAS). Εν ολίγοις, αυτές οι μελέτες αναλύουν ολόκληρα τα γονιδιώματα των συμμετεχόντων για να εντοπίσουν παραλλαγές γονιδίων που σχετίζονται με ένα δεδομένο χαρακτηριστικό.

Συγκεκριμένα, επικεντρώνονται στους πολυμορφισμούς μεμονωμένων νουκλεοτιδίων (SNPs). Αυτές είναι η πιο κοινή μορφή γενετικών παραλλαγών και περιλαμβάνουν αλλαγή σε ένα μόνο νουκλεοτίδιο – τα δομικά στοιχεία του DNA. Στη συνέχεια, οι ερευνητές αναζητούν συνδέσμους μεταξύ συγκεκριμένων SNP και του χαρακτηριστικού ενδιαφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση η κατανάλωση καφέ.

Η τελευταία μελέτη χρησιμοποίησε γενετικά δεδομένα από δύο μεγάλα σύνολα δεδομένων:

  • 23andMe από τις Ηνωμένες Πολιτείες: 130.153 άτομα.
  • UK Biobank από το Ηνωμένο Βασίλειο: 334.659 άτομα.

Εκτός από τις γενετικές πληροφορίες, αυτά τα σύνολα δεδομένων έχουν πληροφορίες από ερωτηματολόγια, συμπεριλαμβανομένης της ποσότητας καφέ που πίνουν. Διέκριναν επίσης τον καφέ χωρίς καφεΐνη και τον καφέ χωρίς καφεΐνη. «Χρησιμοποιήσαμε αυτά τα δεδομένα για να εντοπίσουμε περιοχές στο γονιδίωμα που σχετίζονται με το εάν κάποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο πιθανό να καταναλώσει καφέ. Και, στη συνέχεια, εντοπίστε τα γονίδια και τη βιολογία που θα μπορούσαν να αποτελούν τη βάση της πρόσληψης καφέ», εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας Hayley H. A. Thorpe, Ph.D..

Σχέσεις καφέ και υγείας

Όπως ήταν αναμενόμενο, και στα δύο σύνολα δεδομένων, οι επιστήμονες βρήκαν στοιχεία γενετικής διάθεσης στην κατανάλωση καφέ. «Μπορέσαμε επίσης να εντοπίσουμε με σιγουριά συγκεκριμένα γονίδια που επηρέασαν την κατανάλωση καφέ, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων που επηρεάζουν το πόσο γρήγορα μεταβολίζεται η καφεΐνη», είπε ο Thorpe. Τόσο στα σύνολα δεδομένων του Ηνωμένου Βασιλείου όσο και των ΗΠΑ, οι επιστήμονες παρατήρησαν θετικές συσχετίσεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των αποτελεσμάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ουσιών και της παχυσαρκίας.