ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Καφεΐνη: Ποια είναι τα οφέλη του καφέ σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες;

Καφεΐνη: Ποια είναι τα οφέλη του καφέ σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες;
Καφεΐνη: 'Ερευνα αποδεικνύει ότι 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού των νεφρών κατά 23%.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μελέτες δείχνουν ότι η συνήθης κατανάλωση καφέ συνδέεται με την πρόληψη χρόνιων και εκφυλιστικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιαγγειακών διαταραχών, του διαβήτη και της νόσου του Πάρκινσον. Η καφεΐνη, η πιο συχνά μελετημένη ένωση στον καφέ, ασκεί θετικά αποτελέσματα στη λειτουργία των νεφρών και η καθημερινή κατανάλωση καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο χρόνιας νεφρικής νόσου. Aν και άλλες ενώσεις του καφέ έχουν μελετηθεί λιγότερο, ενώσεις όπως το χλωρογενικό οξύ και η τριγωνελίνη είναι γνωστό ότι μειώνουν τη γενικευμένη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες.


Επηρεάζει η καφεΐνη την υγεία;

Η γνώση περισσότερων για το πώς η κατανάλωση καφέ επηρεάζει τη συχνότητα εμφάνισης άλλων παθήσεων που σχετίζονται με τα νεφρά θα μπορούσε να βοηθήσει τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν μέτρα για τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης προοδευτικής νεφρικής νόσου από τους ανθρώπους. Πρόσφατα, οι ερευνητές ερεύνησαν τις επιπτώσεις της κατανάλωσης καφέ στην οξεία νεφρική βλάβη (ΑΚΙ), όταν τα νεφρά χάνουν ξαφνικά ολόκληρη ή μέρος της λειτουργίας τους. Το AKI αντιπροσωπεύει ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας με περίπου 0,25% του γενικού πληθυσμού να εμφανίζει AKI, το οποίο αυξάνεται στο 18% μεταξύ των ατόμων που νοσηλεύονται ετησίως. Από την ανάλυσή τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη πρόσληψη καφέ συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης AKI. Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο Kidney International Reports.

Η πιο ευεργετική ποσότητα καφέ

Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 14.207 ενήλικες ηλικίας 45 – 64 ετών από τη μελέτη. Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κατανάλωση καφέ των συμμετεχόντων κατά την πρώτη τους επίσκεψη μέσω ενός ερωτηματολογίου συχνότητας φαγητού. Συνολικά βρήκαν:

  • Το 27% δεν ήπιε ποτέ καφέ
  • Το 14% έπινε λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα
  • Το 19% έπινε 1 φλιτζάνι την ημέρα
  • Το 23% έπινε 2-3 φλιτζάνια την ημέρα
  • Το 17% έπινε περισσότερα από 3 φλιτζάνια την ημέρα

Για να ορίσουν την οξεία νεφρική βλάβη, οι ερευνητές εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας, συμπεριλαμβανομένου ενός κωδικού Διεθνούς Ταξινόμησης Νοσημάτων που υποδεικνύει AKI σε μια διάμεση περίοδο παρακολούθησης 24 ετών. Σημείωσαν 1.694 περιπτώσεις περιστατικού ΑΚΙ κατά την περίοδο παρακολούθησης. Μετά από προσαρμογή για δημογραφικούς παράγοντες, διαπίστωσαν ότι τα άτομα που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν AKI σε σύγκριση με άτομα που δεν κατανάλωναν το ρόφημα. Οι ερευνητές παρατήρησαν περαιτέρω μια δοσοεξαρτώμενη σχέση μεταξύ του AKI και της πρόσληψης καφέ, με όσους καταναλώνουν 2-3 φλιτζάνια καφέ την ημέρα να αντιμετωπίζουν την πιο σημαντική μείωση του κινδύνου.

Τα προστατευτικά αποτελέσματα του καφέ

Όταν ρωτήθηκε τι μπορεί να εξηγήσει για τις πιθανές προστατευτικές επιδράσεις του καφέ για οξεία νεφρική βλάβη, ο Δρ Μάθιου Γουέιρ, καθηγητής ιατρικής και επικεφαλής του τμήματος Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, είπε ότι η μελέτη δεν έδωσε στοιχεία. “Οι ερευνητές παρέχουν θεωρίες, αλλά υπάρχουν πολλά προβλήματα με την αναδρομική ανασκόπηση των δεδομένων, τα οποία μπορεί να συγχέουν τις παρατηρήσεις και να περιορίζουν την εγκυρότητα. Τουλάχιστον δεν υπήρχαν ενδείξεις βλάβης”, είπε ο Δρ Weir. Στη μελέτη, οι ερευνητές σημείωσαν ότι τα ευρήματά τους μπορεί να είναι το αποτέλεσμα βιοδραστικών ενώσεων στον καφέ που βελτιώνουν την αιμάτωση και τη χρήση οξυγόνου στα νεφρά.

Η Δρ. Kalie L. Tommerdahl, επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής ενδοκρινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, και ο Δρ Chirag Rohit Parikh, διευθυντής του Τμήματος Νεφρολογίας στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, που ήταν και οι δύο συγγραφείς της μελέτης, είπαν στο MNT ότι πραγματοποίησαν συνοδευτική μελέτη για την περαιτέρω κατανόηση των πιθανών μηχανισμών. “Μελετήσαμε δέκα νέους ηλικίας 12 έως 21 ετών με διαβήτη τύπου 1 και στοχεύσαμε να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα ενός επιβεβαιωμένου κύκλου 7 ημερών μιας μόνο καθημερινής παρασκευής Starbucks (325 ml, 175 mg καφεΐνης),” αυτοί είπαν. “Η μελέτη περιελάμβανε ένα μικρό μέγεθος δείγματος. Ενώ επιβεβαίωσε ότι μπορούμε να αξιολογήσουμε αποτελεσματικά αυτά τα ενδονεφρικά μέτρα σε εφήβους με διαβήτη τύπου 1, δεν βρήκαμε διαφορές στη [νεφρική λειτουργία] μετά από μια σύντομη καθημερινή κατανάλωση καφέ”, πρόσθεσαν. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι έπρεπε να αξιολογήσουν περαιτέρω τους φυσιολογικούς μηχανισμούς που διέπουν τις δυνητικά προστατευτικές επιδράσεις της κατανάλωσης καφέ σε μεγαλύτερες μελέτες μεγαλύτερης διάρκειας.

Τι γίνεται με άλλα ποτά με καφεΐνη;

Ο Δρ. Weir σημείωσε ότι η μελέτη είχε πολλούς περιορισμούς τους οποίους οι συγγραφείς κατέγραψαν εύκολα στην εργασία τους. Όταν ρωτήθηκαν για αυτούς τους περιορισμούς, ο Δρ. Tommerdahl και ο Dr. Parikh είπαν ότι ο κύριος περιορισμός ήταν ότι χρησιμοποίησαν “ένα ερωτηματολόγιο συχνότητας φαγητού που βασιζόταν στην ανάμνηση των συμμετεχόντων και όχι στην άμεση μέτρηση για την αξιολόγηση της μέσης ημερήσιας κατανάλωσης καφέ”. “Τα πρόσθετα του καφέ όπως το γάλα, το μισό-μισό, η κρέμα γάλακτος, η ζάχαρη ή τα γλυκαντικά θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν τα αποτελέσματα και να δικαιολογήσουν περαιτέρω έρευνα”, πρόσθεσαν. Τόνισαν ότι άλλα ποτά μπορεί να έχουν παρόμοια αποτελέσματα. “Επιπλέον, η κατανάλωση άλλων ροφημάτων με καφεΐνη φαγητά όπως το τσάι ή η σόδα θα πρέπει επίσης να θεωρούνται πιθανός παράγοντας σύγχυσης. Περαιτέρω περιορισμοί περιλαμβάνουν την εξάρτηση από τη συμπερίληψη του AKI στη λίστα προβλημάτων κατά τη νοσηλεία σε νοσοκομείο και την πιθανότητα σύγχυσης επιδράσεων από διαφορές στην αιτιολογία νοσηλείας των συμμετεχόντων”, ανέφεραν.