Καφέ Λίπος: Το καφέ λίπος, γνωστό και ως καφέ λιπώδης ιστός (BAT), είναι ένας τύπος λίπους στο σώμα μας που είναι διαφορετικός από το λευκό λίπος γύρω από την κοιλιά και τους μηρούς μας που γνωρίζουμε περισσότερο. Το καφέ λίπος έχει μια ιδιαίτερη δουλειά—βοηθά στην καύση θερμίδων από τις τροφές που τρώμε στη ζέστη, κάτι που μπορεί να είναι χρήσιμο, ειδικά όταν είμαστε εκτεθειμένοι σε χαμηλές θερμοκρασίες, όπως κατά τη χειμερινή κολύμβηση ή την κρυοθεραπεία. Για πολύ καιρό, οι επιστήμονες πίστευαν ότι μόνο τα μικρά ζώα όπως τα ποντίκια και τα νεογέννητα είχαν καφέ λίπος.
Όμως, νέα έρευνα δείχνει ότι ένας συγκεκριμένος αριθμός ενηλίκων διατηρούν το καφέ λίπος τους σε όλη τη ζωή. Επειδή το καφέ λίπος είναι τόσο καλό στην καύση θερμίδων, οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν τρόπους να το ενεργοποιήσουν με ασφάλεια χρησιμοποιώντας φάρμακα που ενισχύουν τις ικανότητές του να παράγει θερμότητα. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Metabolism από τις ερευνητικές ομάδες του καθηγητή Jan-Wilhelm Kornfeld από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας/το Novo Nordisk Center for Adipocyte Signaling (Adiposign) και του Dagmar Wachten από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης και το Πανεπιστήμιο της Βόννης (Γερμανία ) διαπίστωσε ότι το καφέ λίπος έχει έναν προηγουμένως άγνωστο ενσωματωμένο μηχανισμό που το απενεργοποιεί λίγο μετά την ενεργοποίησή του. Αυτό περιορίζει την αποτελεσματικότητά του ως θεραπεία κατά της παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τον πρώτο συγγραφέα της μελέτης, τον Hande Topel, ο οποίος είναι Senior Postdoc στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας και στο Novo Nordisk Center for Adipocyte Signaling (Adiposign), η ομάδα ανακάλυψε τώρα μια πρωτεΐνη υπεύθυνη για αυτή τη διαδικασία απενεργοποίησης. Ονομάζεται “AC3-AT.” Το μπλοκάρισμα του «διακόπτη απενεργοποίησης» ανοίγει μια νέα στρατηγική «Κοιτάζοντας το μέλλον, πιστεύουμε ότι η εύρεση τρόπων αποκλεισμού της πρωτεΐνης AC3-AT θα μπορούσε να είναι μια πολλά υποσχόμενη στρατηγική για την ασφαλή ενεργοποίηση του καφέ λίπους και την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας και των σχετικών προβλημάτων υγείας», λέει ο Topel.
Η ερευνητική ομάδα βρήκε την πρωτεΐνη απενεργοποίησης χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία που προβλέπει άγνωστες πρωτεΐνες. Ο Topel εξηγεί, «Όταν ερευνήσαμε ποντίκια που γενετικά δεν είχαν την πρωτεΐνη AC3-AT, διαπιστώσαμε ότι προστατεύονταν από το να γίνουν παχύσαρκα, εν μέρει επειδή το σώμα τους ήταν απλώς καλύτερο στο να καίει θερμίδες και ήταν σε θέση να αυξήσει τους μεταβολικούς ρυθμούς τους μέσω της ενεργοποίησης του καφέ λίπους.” Δύο ομάδες ποντικών τράφηκαν με δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για 15 εβδομάδες, η οποία τους έκανε παχύσαρκους. Η ομάδα στην οποία αφαιρέθηκε η πρωτεΐνη AC3-AT, κέρδισε λιγότερο βάρος από την ομάδα ελέγχου και ήταν μεταβολικά πιο υγιής. «Τα ποντίκια που δεν έχουν πρωτεΐνη AC3-AT, συσσώρευσαν επίσης λιγότερο λίπος στο σώμα τους και αύξησαν την άλιπη μάζα τους σε σύγκριση με τα ποντίκια ελέγχου», λέει η συν-συγγραφέας, Ronja Kardinal, που είναι Ph.D. φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο της Βόννης στο εργαστήριο Dagmar Wachten στο UKB, συνεχίζοντας, «Καθώς η πρωτεΐνη AC3-AT βρίσκεται όχι μόνο σε ποντίκια αλλά και σε ανθρώπους και άλλα είδη, υπάρχουν άμεσες θεραπευτικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο». Ελπίζουμε για στρατηγικές που υποστηρίζουν την απώλεια βάρους. Αν και ο επιπολασμός του καφέ λίπους μειώνεται καθώς γερνούν οι άνθρωποι, και παρά το γεγονός ότι οι ενήλικες δεν έχουν τόσο καφέ λίπος όσο τα νεογέννητα, μπορεί ακόμη να ενεργοποιηθεί, για παράδειγμα με την έκθεση στο κρύο. Όταν ενεργοποιείται, ενισχύει τον ρυθμό μεταβολισμού αυτών των ατόμων, κάτι που και πάλι μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της απώλειας βάρους σε συνθήκες όπου η πρόσληψη θερμίδων είναι (υπερβολικά) υψηλή.
Περιέργως, αυτή η μελέτη όχι μόνο εντόπισε την πρωτεΐνη AC3-AT, η οποία είναι μια βραχύτερη, προηγουμένως άγνωστη μορφή της πρωτεΐνης AC3. Οι ερευνητές εντόπισαν επίσης άλλες άγνωστες εκδόσεις πρωτεΐνης/γονιδίου, που ανταποκρίνονται στην έκθεση στο κρύο, παρόμοιες με την AC3-AT. «Ωστόσο, απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί ο θεραπευτικός αντίκτυπος αυτών των εναλλακτικών γονιδιακών προϊόντων και των ρυθμιστικών τους μηχανισμών κατά την ενεργοποίηση του καφέ λίπους», λέει ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Καθ. Wachten, συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας στο UKB και μέλος του Cluster of Excellence ImmunoSensation2 και των Διεπιστημονικών Ερευνητικών Περιοχών (TRA) «Modeling» και «Life & Health» στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. “Η κατανόηση αυτών των ειδών μοριακών μηχανισμών όχι μόνο ρίχνει φως στη ρύθμιση του καφέ λίπους, αλλά υπόσχεται επίσης την αποκάλυψη παρόμοιων μηχανισμών σε άλλα κυτταρικά μονοπάτια. Αυτή η γνώση μπορεί να συμβάλει στην προώθηση της κατανόησής μας για διάφορες ασθένειες και στην ανάπτυξη νέων θεραπειών” λέει ο συν-ανταποκριτής συγγραφέας Καθ. Kornfeld, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας.