ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

ΗΠΑ: Οι ενήλικες καταναλώνουν τις θερμίδες ενός γεύματος σε σνακ

ΗΠΑ: Οι ενήλικες καταναλώνουν τις θερμίδες ενός γεύματος σε σνακ
ΗΠΑ: Oι Αμερικανοί κατά μέσο όρο κατανάλωναν περίπου 400 έως 500 θερμίδες σε σνακ την ημέρα -συχνά περισσότερες από αυτές που κατανάλωναν στο πρωινό- που πρόσφεραν μικρή θρεπτική αξία.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Τα σνακ αποτελούν σχεδόν το ένα τέταρτο των θερμίδων της ημέρας στους ενήλικες των ΗΠΑ και αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της ημερήσιας πρόσθετης ζάχαρης, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ερευνητές που ανέλυσαν δεδομένα από έρευνες σε περισσότερους από 20.000 ανθρώπους διαπίστωσαν ότι οι Αμερικανοί κατά μέσο όρο είχαν περίπου 400 έως 500 θερμίδες σε σνακ την ημέρα -συχνά περισσότερες από αυτές που κατανάλωναν στο πρωινό- που πρόσφεραν μικρή θρεπτική αξία.


Αν και οι διαιτολόγοι γνωρίζουν πολύ καλά την τάση των Αμερικανών να τρώνε σνακ, «το μέγεθος του αντίκτυπου δεν γίνεται αντιληπτό μέχρι να το δει κανείς», δήλωσε ο ανώτερος συγγραφέας της μελέτης Christopher Taylor, καθηγητής ιατρικής διαιτολογίας στη Σχολή Επιστημών Υγείας και Αποκατάστασης στο Το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Οχάιο.

«Τα σνακ συμβάλλουν στην πρόσληψη ενός γεύματος σε αυτό που τρώμε χωρίς να είναι στην πραγματικότητα γεύμα», είπε ο Taylor. «Ξέρετε τι θα είναι το δείπνο: μια πρωτεΐνη, ένα συνοδευτικό ή δύο. Αλλά αν φάτε ένα γεύμα από αυτά που τρώτε για σνακ, γίνεται ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, γενικά, με υδατάνθρακες, σάκχαρα, όχι πολλή πρωτεΐνη, όχι πολλά φρούτα, ούτε λαχανικά. Επομένως, δεν είναι ένα πλήρως ολοκληρωμένο γεύμα.”

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα που έλεγχαν τον διαβήτη τύπου 2 έτρωγαν λιγότερα ζαχαρούχα τρόφιμα και σνακ συνολικά λιγότερο από τους συμμετέχοντες χωρίς διαβήτη και εκείνους των οποίων τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα έδειχναν ότι ήταν προδιαβητικά. «Η εκπαίδευση για τον διαβήτη φαίνεται ότι λειτουργεί, αλλά ίσως χρειαστεί να επανεκκινήσουμε την εκπαίδευση σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για διαβήτη και ακόμη και σε άτομα με φυσιολογικά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα για να αρχίσουμε να βελτιώνουμε τις διατροφικές συμπεριφορές προτού οι άνθρωποι αναπτύξουν χρόνια νόσο», είπε ο Taylor. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο PLOS Global Public Health.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 23.708 ενήλικες των ΗΠΑ άνω των 30 ετών που συμμετείχαν από το 2005 έως το 2016 στην Εθνική Έρευνα Εξέτασης Υγείας και Διατροφής. Η έρευνα συλλέγει 24ωρες διατροφικές αναμνήσεις από κάθε συμμετέχοντα – με λεπτομέρειες όχι μόνο τι, αλλά και πότε καταναλώθηκε όλο το φαγητό. Οι ερωτηθέντες κατηγοριοποιήθηκαν ανάλογα με το επίπεδο HbA1c, ένα μέτρο ελέγχου της γλυκόζης, σε τέσσερις ομάδες: μη διαβήτη, προδιαβήτη, ελεγχόμενος διαβήτης και κακώς ελεγχόμενος διαβήτης.

Μεταξύ ολόκληρου του δείγματος της έρευνας, τα σνακ αντιπροσώπευαν μεταξύ 19,5% και 22,4% της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης — ενώ συνεισέφεραν πολύ μικρή διατροφική ποιότητα. Κατά φθίνουσα σειρά αναλογίας, τα σνακ αποτελούνταν από βολικά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και λιπαρά, γλυκά, αλκοολούχα ποτά, μη αλκοολούχα ποτά που περιλαμβάνουν αναψυκτικά με ζάχαρη, πρωτεΐνες, γάλα και γαλακτοκομικά, φρούτα, δημητριακά και, που υστερούν πολύ, λαχανικά.

Σημειώνοντας ότι η αποτύπωση 24 ωρών κατανάλωσης φαγητού δεν αντικατοπτρίζει απαραίτητα τον τρόπο που τρώνε συνήθως οι άνθρωποι, «μας δίνει μια πραγματικά καλή εικόνα μεγάλου αριθμού ανθρώπων», είπε ο Taylor. «Και αυτό μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει, πού μπορεί να είναι τα διατροφικά κενά και την εκπαίδευση που μπορούμε να παρέχουμε». Η διαπίστωση ότι τα άτομα με διαβήτη είχαν πιο υγιεινές συνήθειες σνακ ήταν ένας δείκτης ότι η διατροφική εκπαίδευση είναι ωφέλιμη για τα άτομα με τη νόσο. Αλλά είναι πληροφορίες που σχεδόν όλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν, είπε ο Taylor – και είναι κάτι περισσότερο από τη μείωση της ζάχαρης και των υδατανθράκων.

«Πρέπει να πάμε από τη λιγότερη πρόσθετη ζάχαρη σε πιο υγιεινά σνακ», είπε. “Έχουμε φτάσει σε σημείο να δαιμονοποιούμε μεμονωμένα τρόφιμα, αλλά πρέπει να δούμε τη συνολική εικόνα. Η αφαίρεση των πρόσθετων σακχάρων δεν θα κάνει αυτόματα τη βιταμίνη C, τη βιταμίνη D, τον φώσφορο και τον σίδηρο καλύτερα. Και αν αφαιρέσουμε τα επεξεργασμένα δημητριακά , χάνουμε θρεπτικά συστατικά που συνοδεύουν την ενίσχυση. «Όταν βγάζεις κάτι, πρέπει να ξαναβάλεις κάτι και η αντικατάσταση γίνεται εξίσου σημαντική με την αφαίρεση».

Και έτσι, αντί να προσφέρει συμβουλές για το ποια φαγητά πρέπει να τσιμπολογάμε, ο Taylor δίνει έμφαση στη συνολική διατροφική εικόνα μιας ημέρας και να δει αν τα σνακ θα ικανοποιήσουν τις διατροφικές μας ανάγκες. “Ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, όλα έχουν να κάνουν με το περιβάλλον και το τι έχετε στη διάθεσή σας, και να προγραμματίσετε ανάλογα. Και έχει να κάνει με την αγοραστική συμπεριφορά: Τι έχουμε στο σπίτι;” αυτός είπε. “Σκεφτόμαστε τι θα μαζέψουμε για μεσημεριανό γεύμα και τι θα μαγειρέψουμε για δείπνο. Αλλά δεν σχεδιάζουμε έτσι για τα σνακ μας. Άρα, τότε βρίσκεστε στο έλεος του τι είναι διαθέσιμο στο περιβάλλον σας.”