ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γνωστικές δεξιότητες: Πώς συνδέονται με την υγεία του πεπτικού;

Γνωστικές δεξιότητες: Πώς συνδέονται με την υγεία του πεπτικού;
Γνωστικές δεξιότητες: Είναι αλήθεια πως το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει κακώσεις μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές του  ικανότητες;

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Έρευνα που παρουσιάστηκε από τον διατροφικό επιδημιολόγο του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης Amherst, Chaoran Ma, ισχυρίζεται ότι το πόσο συχνά ένα άτομο κάνει κακώσεις μπορεί να επηρεάσει τις γνωστικές του  ικανότητες. Η Ma και οι συνεργάτες ερευνητές συγκέντρωσαν πληροφορίες από 112.753 συμμετέχοντες. Μελέτησαν τη συχνότητα των κενώσεων το 2012 και το 2013. Στη συνέχεια, εξέτασαν τη γνωστική τους λειτουργία από το 2014 έως το 2017.


Οι ερευνητές είπαν ότι 12.696 συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν τη μελέτη. «Σε σύγκριση με εκείνους με κενώσεις μία φορά την ημέρα, οι συμμετέχοντες με δυσκοιλιότητα (κινήσεις του εντέρου κάθε τρεις και πλέον ημέρες) είχαν σημαντικά χειρότερη γνωστική ικανότητα, που ισοδυναμεί με 3,0 χρόνια περισσότερο γνωστικής γήρανσης», δήλωσε ο Ma σε ένα δελτίο τύπου.

«Βρήκαμε επίσης ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο γνωστικής έκπτωσης σε όσους είχαν κενώσεις περισσότερες από δύο φορές την ημέρα». Η συχνότητα της κίνησης του εντέρου και η υποκειμενική γνώση συνδέθηκαν με τη συνολική παραλλαγή του μικροβιώματος του εντέρου και συγκεκριμένων μικροβιακών ειδών, είπαν οι ερευνητές. Με απλά λόγια, η κατανάλωση ινωδών τροφών που βελτιώνουν τις κινήσεις του εντέρου μπορεί επίσης να παίξει ρόλο στη γνωστική λειτουργία.

«Αυτή η έρευνα προσθέτει περαιτέρω στοιχεία για μια σχέση μεταξύ του μικροβιώματος και της γαστρεντερικής λειτουργίας με τη γνωστική λειτουργία», λέει ο Ma. «Τα ευρήματά μας όχι μόνο υποστηρίζουν την εξέταση της δυσκοιλιότητας ως παράγοντα κινδύνου για τη γνωστική έκπτωση, αλλά παρέχουν επίσης περαιτέρω στοιχεία για τη σχέση μεταξύ μικροβιώματος και εγκεφαλικής λειτουργίας». Η Μα παρουσίασε τα ευρήματά της αυτή την εβδομάδα στο συνέδριο της Ένωσης Αλτσχάιμερ. Ο Dong Wang, επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, συνέγραψε τη μελέτη. Τόνισε τον ρόλο που παίζει η διατροφή τόσο στη γνωστική όσο και στην εσωτερική λειτουργία.

«Αυτά τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σημασία του να συζητούν οι γιατροί την υγεία του εντέρου, ιδιαίτερα τη δυσκοιλιότητα, με τους μεγαλύτερους ασθενείς τους», είπε ο Wang σε μια δήλωση. «Οι παρεμβάσεις για την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη βελτίωση της υγείας του εντέρου περιλαμβάνουν την υιοθέτηση υγιεινών διατροφών εμπλουτισμένων με τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες και πολυφαινόλες όπως φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως, λήψη συμπληρωμάτων φυτικών ινών, κατανάλωση άφθονο νερό κάθε μέρα και τακτική σωματική δραστηριότητα».