ΝΕΑ ΥΓΕΙΑΣ

Γιορτές Ασφάλεια: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών

Γιορτές Ασφάλεια: Πώς να χρησιμοποιήσετε ένα θερμόμετρο τροφίμων για την πρόληψη τροφιμογενών ασθενειών
Τέλος, αν τύχει να αρρωστήσετε αυτές τις γιορτές με ναυτία, έμετο, διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα, αναζητείστε υγειονομική περίθαλψη όπως χρειάζεται. Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, η καλύτερη επιλογή, αν μπορείτε, είναι να μείνετε έξω από την κουζίνα ενώ είστε άρρωστοι και μην ετοιμάζετε φαγητό για τους άλλους.

Γιορτές Ασφάλεια: Η αντιμετώπιση των απρόσκλητων επισκεπτών (παθογόνων μικροοργανισμών) που παραμονεύουν στο παρασκήνιο είναι ζωτικής σημασίας εν μέσω της χαράς και της γιορτής. Ως ερευνητές για την ασφάλεια των τροφίμων, μελετάμε πώς να προστατεύουμε τους ανθρώπους από λοιμώξεις που προκαλούνται από τροφιμογενείς παθογόνους μικροοργανισμούς. Ενώ πιθανότατα γνωρίζετε να πλένετε τα χέρια σας και να κρατάτε τα ωμά κρέατα χωριστά από άλλα τρόφιμα, υπάρχει και κάτι άλλο σημαντικό που πρέπει να κάνετε για να να αποφύγετε να περάσετε τις διακοπές σας στο μπάνιο: ελέγξτε το φαγητό σας. Κάθε χρόνο, τέσσερα εκατομμύρια Καναδοί αρρωσταίνουν από τα τρόφιμα που τρώνε. Η πιο συχνή αιτία είναι ο νοροϊός, ο οποίος προκαλεί τις περισσότερες ασθένειες. Άλλες κύριες αιτίες είναι τα βακτήρια Listeria, Salmonella, Campylobacter και E. coli που παράγουν τοξίνη Shiga. Οι επιπτώσεις είναι εκτεταμένες, από ήπιες περιπτώσεις που προκαλούν δυσφορία έως σοβαρές περιπτώσεις που απαιτούν νοσηλεία. Κάθε χρόνο, αυτές οι λοιμώξεις προκαλούν εκατομμύρια χαμένες εργάσιμες ημέρες, με αποτέλεσμα απώλειες παραγωγικότητας και κόστος περίπου 400 εκατομμυρίων δολαρίων. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσδιορίζει επί του παρόντος πόσα τροφιμογενή νοσήματα συμβαίνουν παγκοσμίως κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των μακροπρόθεσμων επιπλοκών που μπορεί να εμφανιστούν, όπως η νεφρική νόσος και το σύνδρομο Guillain Barré.

Διασφάλιση του σωστού μαγειρέματος των τροφίμων

Πολλοί άνθρωποι μπορεί να μην γνωρίζουν ότι ένα θερμόμετρο τροφίμων είναι ο μόνος τρόπος για να γνωρίζετε ότι το φαγητό σας έχει μαγειρευτεί σωστά. Ένα θερμόμετρο τροφίμων είναι ο αφανής ήρωας της γιορτινής σας γιορτής, διασφαλίζοντας ότι τα πουλερικά, τα κρέατα και τα άλλα πιάτα -συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν ως βάση τα λαχανικά- φτάνουν στο εσωτερικό θερμοκρασίες που απαιτούνται για την εξάλειψη των επιβλαβών παθογόνων μικροοργανισμών. Η σωστή χρήση του θερμομέτρου τροφίμων όχι μόνο διασφαλίζει από ασθένειες αλλά και βελτιώνει τη συνολική γαστρονομική εμπειρία, καθώς εγγυάται ότι το τα πιάτα σας μαγειρεύονται στην εντέλεια.

Αλλά πότε πρέπει να χρησιμοποιείτε θερμόμετρο και πώς; Θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το θερμόμετρο τροφίμων κάθε φορά που μαγειρεύετε κρέας ή άλλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (όπως κις, τηγανητά και φυτικά “κρέατα”) και κάθε φορά που ζεσταίνετε τα περισσεύματα. Διαφορετικά τρόφιμα έχουν διαφορετικές θερμοκρασίες-στόχους, γι’ αυτό χρησιμοποιήστε ένα αξιόπιστο διάγραμμα ασφάλειας τροφίμων για να καθορίσετε την κατάλληλη θερμοκρασία για κάθε πιάτο. Εάν πιεστείτε από τον χρόνο, η ασφαλέστερη θερμοκρασία για τα περισσότερα τρόφιμα (εκτός από τα ολόκληρα πτηνά) είναι οι 74°C (165°F). Η Health Canada συνιστά 82°C (180°F) για ολόκληρα πουλιά όπως η γαλοπούλα και το κοτόπουλο. Μπορείτε ακόμη και να ενημερώσετε τις παλιές σας συνταγές και τα βιβλία μαγειρικής αλλάζοντας το “μαγειρέψτε έως ότου οι χυμοί τρέξουν καθαροί” (ή άλλες οδηγίες που δεν είναι πολύ χρήσιμες!) σε “μαγειρέψτε μέχρι να φτάσει τους 74 (ή 82) βαθμούς Κελσίου”.

Επιλογή και χρήση θερμομέτρου τροφίμων

Αν ανήκετε στο ένα τρίτο των Καναδών που δεν έχουν θερμόμετρο τροφίμων, το πρώτο σας βήμα είναι να επιλέξετε το σωστό. Επιλέξτε ένα αξιόπιστο ψηφιακό θερμόμετρο τροφίμων σχεδιασμένο για το συγκεκριμένο είδος φαγητού που ετοιμάζετε. Υπάρχουν διάφοροι τύποι, όπως θερμόμετρα άμεσης ανάγνωσης για γρήγορους ελέγχους και ασφαλή για φούρνο θερμόμετρα φούρνου που μπορείτε να αφήνετε στα αντικείμενα ενώ μαγειρεύονται στον φούρνο. Για να ελέγξετε τη θερμοκρασία, εισάγετε το θερμόμετρο στο πιο παχύ σημείο του τροφίμου, αποφεύγοντας τα κόκαλα και τις λιπαρές περιοχές. Για τα πουλερικά, το θερμόμετρο πρέπει να τοποθετείται στο εσωτερικό μέρος του μηρού και της φτερούγας και στο παχύτερο μέρος του κρέατος του στήθους. Φροντίστε να περιμένετε μέχρι η ένδειξη της θερμοκρασίας να σταματήσει να αλλάζει, για να να δοθεί στο θερμόμετρο επαρκής χρόνος για να παρέχει ακριβή ένδειξη. Τέλος, φροντίστε να πλένετε το θερμόμετρο με ζεστό σαπουνόνερο μετά από κάθε χρήση.

Μαγειρεμένο στην τελειότητα

Εκτός από το να βεβαιώνεστε ότι το φαγητό ζεσταίνεται αρκετά ώστε να σκοτώνονται οι επιβλαβείς παθογόνοι μικροοργανισμοί, υπάρχουν και άλλα καλά νέα σχετικά με τη χρήση του θερμομέτρου τροφίμων. Μήπως το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να παραψήνετε το ροσμπίφ σε επίπεδο πριονιδιού; Έχετε μια κάποιο μέλος της οικογένειας που μαγειρεύει τη γεύση του κοτόπουλου στο όνομα της ασφάλειας; Χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο τροφίμων μπορεί να σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε ένα υγρό και νόστιμο γεύμα, φέρνοντας τους φίλους και την οικογένεια κοντά. Ως ερευνητές για την ασφάλεια των τροφίμων, στόχος μας είναι να βεβαιωθούμε ότι “όλοι οι Καναδοί… γνωρίζουν πώς να χρησιμοποιούν ένα θερμόμετρο τροφίμων και ότι αυτό γίνεται… μέρος της ζωής τους όσο μια οδοντόβουρτσα”. Σε αυτή τη σημείωση, τα θερμόμετρα τροφίμων κάνουν υπέροχα δώρα!

Χειρισμός υπολειμμάτων

Εκτός από τη χρήση θερμομέτρου τροφίμων για να ελέγξετε ότι τα υπολείμματά σας επαναθερμαίνονται στους 74°C πριν τα φάτε, υπάρχουν και άλλες σημαντικές συμβουλές για τον ασφαλή χειρισμό των υπολειμμάτων αυτές τις γιορτές. Βάλτε τα στο ψυγείο αμέσως με τρόπους που να κρυώσουν γρήγορα, όπως σε ρηχά δοχεία, καλυμμένα χαλαρά μέχρι να κρυώσουν. Είτε καταναλώστε τα τις επόμενες δύο με τρεις ημέρες είτε καταψύξτε τα σωστά μακριά για μελλοντική χρήση. Πολλοί ετοιμάζουν μοναδικά πιάτα για τις γιορτές, ταξιδεύουν με φαγητό και έτοιμα πιάτα, και φιλοξενούν ή παρακολουθούν εορταστικούς μπουφέδες και potlucks. Η Health Canada έχει συγκεκριμένες συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι οι μπουφέδες, τα αρτοσκευάσματα, οι μηλίτες, το αυγολέμονο, η γέμιση και άλλα είναι ασφαλή για κατανάλωση. Τέλος, αν τύχει να αρρωστήσετε αυτές τις γιορτές με ναυτία, έμετο, διάρροια ή άλλα πεπτικά προβλήματα, αναζητείστε υγειονομική περίθαλψη όπως χρειάζεται. Από την άποψη της ασφάλειας των τροφίμων, η καλύτερη επιλογή, αν μπορείτε, είναι να μείνετε έξω από την κουζίνα ενώ είστε άρρωστοι και μην ετοιμάζετε φαγητό για τους άλλους.