Φερριτίνη: Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που ο ρόλος της είναι να αποθηκεύει τον σίδηρο Η φερριτίνη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στον οργανισμό μας και λειτουργεί ως κύριος αποθηκευτής σιδήρου. Ο ρόλος της φερριτίνης είναι να διατηρεί τα επίπεδα σιδήρου στον οργανισμό μας ισορροπημένα, επιτρέποντας την αποθήκευση και την απελευθέρωση σιδήρου ανάλογα με τις ανάγκες μας.
Οι εξετάσεις αίματος για τη μέτρηση των επιπέδων φερριτίνης χρησιμοποιούνται για να αξιολογηθεί η κατάσταση του αποθηκευμένου σιδήρου στον οργανισμό. Υψηλά επίπεδα φερριτίνης μπορεί να υποδεικνύουν υπερβολική αποθήκευση σιδήρου, ενώ χαμηλά επίπεδα μπορεί να υποδεικνύουν έλλειψη σιδήρου. Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic η μέτρηση των επιπέδων φερριτίνης στο αίμα είναι ένας τρόπος για να αξιολογηθεί η σιδηροπενία ή ο πλεονασμός σιδήρου στον οργανισμό.
Φυσιολογικές τιμές
Για τους άνδρες: 12-300 ng/mL (νανογραμμάρια ανά χιολστόλιτρο αίματος)
Για τις γυναίκες: 12-150 ng/mL
Φεριττίνη: Πώς να πάρετε περισσότερο σίδηρο από τη διατροφή
Φερριτίνη: Ποιες τροφές αυξάνουν την απορρόφηση του σιδήρου
Τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι οι εξής:
συκώτι
άπαχο κόκκινο κρέας
κοτόπουλο
θαλασσινά
φακές και φασόλια
τόφου
εμπλουτισμένα δημητριακά πρωινού
αποξηραμένα φρούτα, όπως δαμάσκηνα, σύκα και βερίκοκα
ξηροί καρποί
σπόροι
αυγά
σόγια
Εξαιρετική πηγή σιδήρου είναι και τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως:
σπανάκι
λάχανο
φύκια
κάρδαμο
μπρόκολο
σπαράγγια
μαϊντανός
Πώς να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου
Ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση του σιδήρου:
Για να αυξήσετε την απορρόφηση σιδήρου στο σώμα βάλτε στο πιάτο σας
Σαλάτες με ξηρούς καρπούς, φρούτα (πορτοκάλι, αβοκάντο) και σουσάμι
– Λεμόνι στις σαλάτες
– Λεμόνι στα όσπρια
– Φακόρυζο, ρεβιθόρυζο
Κρέας ή ψάρι μαζί με σαλάτες (ντοματοσαλάτα με πιπεριά, σαλάτα λάχανο-καρότο, σαλάτα με μαυρομάτικα φασόλια, μαϊντανό, ντομάτα και πιπεριές, σαλάτα με σπαράγγια, σαλάτα μπρόκολο-κουνουπίδι) και ψωμί ολικής άλεσης