Παραλείψτε τα τεχνητά γλυκαντικά εάν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), σημειώνοντας ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν είναι αποτελεσματικά για την απώλεια κιλών και μπορεί επίσης να προκαλέσουν βλάβη.
Ο ΠΟΥ προειδοποιεί για την κατανάλωση γλυκαντικών
Η μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες», σύμφωνα με τις νέες οδηγίες του ΠΟΥ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει έναν «αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2, καρδιαγγειακές παθήσεις και θνησιμότητα στους ενήλικες», ανέφερε το CBS News.
Η κατανάλωση τροφίμων και ποτών με συστατικά όπως η σακχαρίνη ή η σουκραλόζη ή η προσθήκη τους σε τρόφιμα «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά», δήλωσε ο ΠΟΥ μετά την ολοκλήρωση μιας συστηματικής αναθεώρησης.
Μεταξύ των τεχνητών γλυκαντικών που εξέτασαν οι αξιωματούχοι του ΠΟΥ ήταν η ακεσουλφάμη Κ, η ασπαρτάμη, η αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, η νεοτάμη, η σακχαρίνη, η σουκραλόζη, η στέβια και τα παράγωγα της στέβιας, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
«Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για τη διατροφή και την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα τεχνητά γλυκαντικά “δεν είναι ουσιαστικοί διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν θρεπτική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους”, πρόσθεσε ο Μπράνκα.
Αυτές οι συστάσεις δεν ισχύουν για άτομα που έχουν ήδη διαβήτη, σύμφωνα με την ανασκόπηση. Αυτή η ομάδα δεν συμπεριλήφθηκε στην επανεξέταση. Δεν είναι η μόνη φορά που αυτά τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν εγείρει ανησυχίες. Πρόσφατα, η ερυθριτόλη, ένα συστατικό του γλυκαντικού της στέβιας Truvia, επισημάνθηκε λόγω πιθανών βλαβών.
Οι ερευνητές της κλινικής του Κλίβελαντ ανακάλυψαν πριν από μήνες ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα ερυθριτόλης στο αίμα διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού και πρόωρου θανάτου. Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 4.000 άτομα, διαπίστωσε επίσης ότι το υποκατάστατο ζάχαρης διευκόλυνε τον σχηματισμό θρόμβων αίματος. Αυτά τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Nature Medicine.
Η χρήση της ερυθριτόλης στο παρελθόν είχε προταθεί για τη διαχείριση της πρόσληψης ζάχαρης σε άτομα με διαβήτη και παχυσαρκία. Όταν κυκλοφόρησαν τα ευρήματα της μελέτης, οι ηγέτες του κλάδου έκαναν εξαίρεση στα ευρήματα για την ερυθριτόλη.
Αυτά τα αποτελέσματα ήταν «σε αντίθεση με δεκαετίες επιστημονικής έρευνας που έδειχνε ότι τα γλυκαντικά χαμηλών και χωρίς θερμίδες, όπως η ερυθριτόλη, είναι ασφαλή, όπως αποδεικνύεται από τις παγκόσμιες ρυθμιστικές άδειες για τη χρήση τους σε τρόφιμα και ποτά, και δεν πρέπει να προεκταθούν στον γενικό πληθυσμό, όπως οι συμμετέχοντες στην παρέμβαση είχαν ήδη αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά επεισόδια», δήλωσε ο Robert Rankin, εκτελεστικός διευθυντής του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων, που αντιπροσωπεύει τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές και μειωμένες θερμίδες.