Επιστημονικά Νέα

Χορτοφαγία: Πώς τα γονίδια μπορεί να μας οδηγούν στην χορτοφαγία;

Χορτοφαγία: Πώς τα γονίδια μπορεί να μας οδηγούν στην χορτοφαγία;
Χορτοφαγία: Νέα έρευνα δείχνει ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ικανότητας κάποιου να διατηρεί μια φυτική διατροφή.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η τάση προς τη χορτοφαγία και τις φυτικές δίαιτες έχει κερδίσει σημαντική δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια, με πολλά άτομα να αναγνωρίζουν τα οφέλη για την υγεία και τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα τέτοιων διατροφικών επιλογών. Ωστόσο, δεν είναι ασυνήθιστο για άτομα που εκφράζουν ενδιαφέρον για την υιοθέτηση ενός χορτοφαγικού τρόπου ζωής να βρίσκουν τελικά δύσκολο να τον ακολουθήσουν. Νέα έρευνα δείχνει ότι η γενετική μπορεί να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στον καθορισμό της ικανότητας κάποιου να διατηρεί μια φυτική διατροφή.

Χορτοφαγία και γονίδια

Μια μελέτη που διεξήχθη από ερευνητές στο Northwestern University Feinberg School of Medicine στο Σικάγο εντόπισε τρία συγκεκριμένα γονίδια που φαίνεται να συνδέονται στενά με τη χορτοφαγία. Η μελέτη είχε στόχο να κατανοήσει πώς η γενετική μπορεί να επηρεάσει τη διατροφική συμπεριφορά και γιατί ορισμένα άτομα που εκφράζουν την επιθυμία να ακολουθήσουν μια χορτοφαγική διατροφή εξακολουθούν να καταναλώνουν ψάρια, πουλερικά ή κόκκινο κρέας.

Η μελέτη ανέλυσε γενετικά δεδομένα από περισσότερους από 5.300 αυστηρούς χορτοφάγους (αυτούς που απέφευγαν όλες τις μορφές κρέατος) και τα συνέκρινε με δεδομένα από περισσότερους από 329.000 μη χορτοφάγους. Η έρευνα εντόπισε 31 δυνητικά σχετικά γονίδια, με πολλά από αυτά να σχετίζονται με τον μεταβολισμό του λίπους και τη λειτουργία του εγκεφάλου.

Μια υπόθεση που προτάθηκε από τους ερευνητές είναι ότι μπορεί να υπάρχουν συγκεκριμένα λιπιδικά συστατικά που βρίσκονται στο κρέας που χρειάζονται ορισμένα άτομα και αυτά τα άτομα μπορεί να έχουν γενετική που τους επιτρέπει να συνθέτουν αυτά τα συστατικά εσωτερικά. Ενώ αυτή η θεωρία εξακολουθεί να είναι εικαστική και απαιτεί περαιτέρω έρευνα, υπογραμμίζει τις πιθανές φυσιολογικές διαφορές μεταξύ των χορτοφάγων και των μη χορτοφάγων.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Nabeel Yaseen, επεσήμανε ότι η προτίμηση για ορισμένα τρόφιμα δεν καθορίζεται αποκλειστικά από τη γεύση αλλά και από το πώς το σώμα ενός ατόμου μεταβολίζει αυτά τα τρόφιμα. Για παράδειγμα, τα άτομα μπορεί να αναπτύξουν μια γεύση για αλκοόλ ή καφέ με την πάροδο του χρόνου λόγω των επιπτώσεων που έχουν αυτές οι ουσίες στο σώμα τους.

Ο Yaseen τόνισε ότι ενώ οι θρησκευτικοί και ηθικοί παράγοντες επηρεάζουν συχνά τις διατροφικές επιλογές, η ικανότητα να τηρεί κανείς μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να επηρεάζεται από τη γενετική. Η κατανόηση αυτών των γενετικών παραγόντων θα μπορούσε να οδηγήσει σε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις και στην ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών υποκατάστατων κρέατος.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη επικεντρώθηκε σε έναν κυρίως λευκό πληθυσμό, επομένως τα αποτελέσματα θα πρέπει να ερμηνεύονται σε αυτό το πλαίσιο. Ωστόσο, αυτή η έρευνα ρίχνει φως στην περίπλοκη αλληλεπίδραση μεταξύ γενετικής και διατροφικών επιλογών, τονίζοντας ότι η επιθυμία για υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες πέρα από τις προσωπικές προτιμήσεις. Μελλοντικές μελέτες σε αυτόν τον τομέα μπορεί να παρέχουν περαιτέρω πληροφορίες για τις φυσιολογικές διαφορές μεταξύ χορτοφάγων και μη χορτοφάγων και να βοηθήσουν τα άτομα να κάνουν ενημερωμένες διατροφικές επιλογές που ευθυγραμμίζονται με τις γενετικές τους προδιαθέσεις.