Επιστημονικά Νέα

Χορτοφαγία καρδιά: Γιατί η χορτοφαγία αποτελεί την καλύτερη διατροφή για καρδιοπαθείς;

Χορτοφαγία καρδιά: Γιατί η χορτοφαγία αποτελεί την καλύτερη διατροφή για καρδιοπαθείς;
Χορτοφαγία καρδιά: Η πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μια πρόσφατη μελέτη από την Αυστραλία έρχεται να προστεθεί στον αυξανόμενο όγκο στοιχείων που αποδεικνύουν ότι η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς. Η ολοκληρωμένη ανασκόπηση 20 προηγούμενων ερευνών διαπίστωσε ότι τα άτομα που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή για έξι μήνες κατά μέσο όρο παρουσίασαν βελτιώσεις στα επίπεδα χοληστερόλης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στο σωματικό βάρος.


Χορτοφαγική διατροφή και υγεία καρδιάς

Οι ειδικοί στον τομέα σπεύδουν να υποστηρίξουν αυτά τα ευρήματα. Η Connie Diekman, σύμβουλος τροφίμων και διατροφής και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Διατροφής και Διαιτολογίας, δήλωσε ότι η ανάλυση της μελέτης “παρέχει υποστήριξη στην τρέχουσα γνώση ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών, λιγότερων ζωικών τροφών ή άπαχων, χαμηλών σε λιπαρά ζωικών τροφών είναι υποστηρικτής της υγείας”. Η Lona Sandon, διευθύντρια προγράμματος κλινικής διατροφής στο UT Southwestern Medical Center στο Ντάλας, τόνισε ότι η κατανάλωση περισσότερων φυτικών τροφών συνδέεται σταθερά με τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς, ενώ η μείωση της πρόσληψης κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος είναι ευεργετική.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον Tian Wang και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, είχε ως στόχο να διερευνήσει κατά πόσο μια χορτοφαγική διατροφή θα ωφελούσε τα άτομα με υπάρχοντα καρδιακά προβλήματα ή εκείνα που διατρέχουν κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις. Η μετα-ανάλυση σχεδόν 1.900 ενηλίκων, που κάλυψε μελέτες που διεξήχθησαν μεταξύ 1990 και 2021, επικεντρώθηκε σε άτομα με καρδιακή νόσο ή που θεωρήθηκαν υψηλού κινδύνου για μελλοντικά καρδιακά προβλήματα.

Οι δίαιτες στις μελέτες διέφεραν, με ορισμένους συμμετέχοντες να ακολουθούν προγράμματα γευμάτων vegan με χαμηλά λιπαρά και άλλους να τηρούν χορτοφαγικές δίαιτες που περιλάμβαναν άπαχα γαλακτοκομικά και ασπράδια αυγών. Συνολικά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τις δίαιτες που περιλάμβαναν κρέας, οι χορτοφαγικές δίαιτες είχαν “μέτρια αλλά σημαντική επίδραση” στη βελτίωση της χοληστερόλης, του σακχάρου στο αίμα και του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν υπήρξε στατιστικά σημαντική επίδραση στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές ζητούν περαιτέρω έρευνα για να διερευνήσουν πώς οι χορτοφαγικές δίαιτες μπορεί να αλληλεπιδρούν με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για να επηρεάσουν την υγεία της καρδιάς. Παρ’ όλα αυτά, οι ειδικοί στον τομέα υποστηρίζουν ότι τα οφέλη της δίαιτας με επίκεντρο τα φυτά είναι ξεκάθαρα. Ο Sandon δήλωσε ότι οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να λαμβάνουν κάθε δυνατό μέτρο για να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους, καθώς τα φάρμακα μπορεί να μην επαρκούν πάντα. Μια διατροφή με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές τροφές μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν οι αρτηρίες καθαρές και εύκαμπτες, με ενώσεις όπως οι φλαβαν-3-όλες που βρίσκονται στα μούρα, το τσάι και το κακάο να υποστηρίζουν την υγεία των αρτηριών.

Τόσο ο Diekman όσο και ο Sandon τονίζουν ότι οι φυτικές τροφές περιέχουν χαμηλότερα επίπεδα κορεσμένων λιπαρών, τα οποία μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL-C) και να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Περιορίζοντας την πρόσληψη ζωικών τροφών και δίνοντας προτεραιότητα στις φυτικές τροφές, τα άτομα μπορούν να μειώσουν τον πιθανό κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Συμπερασματικά, η πρόσφατη αυστραλιανή μελέτη παρέχει περαιτέρω στοιχεία ότι η υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην υγεία της καρδιάς. Καθώς οι καρδιακές παθήσεις παραμένουν η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως, η πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και η ποικίλη περιεκτικότητα των φυτικών τροφίμων σε φυτοθρεπτικά συστατικά αποδεικνύεται πολύτιμος σύμμαχος στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς. Υιοθετώντας μια δίαιτα με επίκεντρο τις φυτικές τροφές και ενσωματώνοντας μικρότερες ποσότητες άπαχων ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ζωικών προϊόντων, τα άτομα μπορούν να κάνουν ένα προληπτικό βήμα προς την ενίσχυση της υγείας της καρδιάς και της συνολικής ευεξίας.