Το δενδρολίβανο, ήταν ιδιαίτερα γνωστό στην Αρχαία Ελλάδα, καθώς το χρησιμοποιούσαν σε διάφορες θρησκευτικές τελετές και γιορτές, αλλά και ως καύσιμο για θυμίαμα. Αν και κατάγεται από τις περιοχές της Μεσογείου, σήμερα καλλιεργείται σε όλη σχεδόν την Ευρώπη και στις εύκρατες περιοχές της Αμερικής.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ευεργετικές δράσεις του είναι πολλές. Τα άνθη και τα φύλλα του είναι ευεργετικά κατά του άσθματος, του κοκίτη, της γρίπης και της αδυναμίας. Μάλιστα πολλοί πιστεύουν ότι αν τοποθετήσουμε το φυτό στο κεφάλι μας προσφέρει πνευματική ξεκούραση και τόνωση στη μνήμη. Αν βάλουμε κλωνάρια δενδρολίβανου στο κρασί δημιουργείτε ένα τονωτικό ποτό για την καρδιά μας.
Επίσης, η σκόνη των φύλλων του επουλώνει τις πληγές, ενώ το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιείται για βαλσάμωμα, και διώχνει και το σκόρο. Ακόμη, αν κοπανίσουμε τα άνθη του δεντρολίβανου με ζάχαρη για να γίνει μία πάστα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά των ζαλάδων.
Φυσικά το δενδρολίβανο κρατά «πρωταγωνιστικό ρόλο» και στη μαγειρική.