Επιστημονικά Νέα

Θηλασμός: Ερευνητές διερευνούν την αποτελεσματικότητα των μπισκότων γαλουχίας στην παραγωγή ανθρώπινου γάλακτος

Θηλασμός: Ερευνητές διερευνούν την αποτελεσματικότητα των μπισκότων γαλουχίας στην παραγωγή ανθρώπινου γάλακτος
Η αγορά μπισκότων γαλουχίας για την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής μπορεί να αποτελεί περιττό κόστος και μπορεί να έχει πρόσθετες επιπτώσεις για τους γονείς, όπως ο περιορισμός της απώλειας βάρους μετά την εγκυμοσύνη και η μείωση της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Θηλασμός: Πωλούνται παγκοσμίως, συχνά στη λιανική πώληση για περισσότερα από 2,50 δολάρια ανά σακούλα των δύο ουγκιών: Τα μπισκότα γαλουχίας, τα οποία οι κατασκευαστές ισχυρίζονται ότι αυξάνουν το γάλα σε άτομα που θηλάζουν. Πολλοί ισχυρίζονται ότι λειτουργούν – αλλά τι λέει η επιστήμη; Αρκετοί αξιόλογοι ερευνητές διατροφής συνεργάστηκαν στην εργασία “Αποτελεσματικότητα των μπισκότων θηλασμού στα ποσοστά παραγωγής ανθρώπινου γάλακτος: Τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή” που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο The Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής.


Ο David B. Allison, Ph.D., κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Indiana-Bloomington (SPH-B), είναι μεταξύ των ερευνητών που διεξήγαγαν μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή διάρκειας ενός μηνός σε θηλάζουσες μητέρες υγιών μωρών της ίδιας ηλικίας. Τα ευρήματά τους δεν αποκάλυψαν καμία ένδειξη για επίδραση της κατανάλωσης μπισκότων γαλουχίας στην παραγωγή ανθρώπινου γάλακτος. “Πολύ συχνά στον τομέα της διατροφής και των τροφίμων, ισχυρές πεποιθήσεις -μερικές φορές ακόμη και καλά αιτιολογημένες εικασίες που βασίζονται σε κάποια επιστημονική γνώση- εκλαμβάνονται λανθασμένα ως αποδεδειγμένα γεγονότα”, δήλωσε η Allison. “Οι εικασίες είναι καλές, αλλά η γνώση είναι καλύτερη. Γνωρίζουμε τις επιδράσεις της διατροφής και των συμπληρωμάτων διατροφής μέσω αυστηρών, τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών. Έχοντας διεξάγει μια τέτοια μελέτη για τα μπισκότα γαλουχίας, δεν βρήκαμε καμία απόδειξη για την αποτελεσματικότητά τους. “Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο οποιοδήποτε μπισκότο γαλουχίας να επηρεάσει την παραγωγή ανθρώπινου γάλακτος”, συνεχίζει. “Η μελέτη αυτή υποδηλώνει ότι τα μπισκότα που μελετήσαμε -υπό τις συνθήκες που τα μελετήσαμε- δεν έχουν καμία διακριτή επίδραση. Το βάρος της απόδειξης φαίνεται να πέφτει πλέον σε αυτούς που ισχυρίζονται ότι υπάρχει επίδραση”. Η μελέτη παρακολούθησε 176 Αμερικανές μητέρες που θήλαζαν αποκλειστικά υγιή μωρά δύο μηνών. Στη μία ομάδα μητέρων δόθηκε μια μερίδα μπισκότων γαλουχίας που διατίθενται στο εμπόριο για να καταναλώνουν καθημερινά για ένα μήνα- η άλλη ομάδα μητέρων έτρωγε μια μερίδα συμβατικών μπισκότων που δεν είχαν σχεδιαστεί για να αυξήσουν τη γαλουχία, κάθε μέρα για ένα μήνα. Μέσω μιας εβδομαδιαίας έρευνας, οι μητέρες ανέφεραν την ποσότητα του γάλακτος που παρήγαγαν αφού ακολούθησαν ένα επικυρωμένο πρωτόκολλο έκφρασης γάλακτος χρησιμοποιώντας ένα νοσοκομειακό θήλαστρο, παρέχοντας δεδομένα που αναλύθηκαν τόσο από τους συγγραφείς της μελέτης όσο και από έναν ανεξάρτητο στατιστικολόγο. Τα δεδομένα αυτά έδειξαν ότι η επίδραση της κατανάλωσης μπισκότων γαλουχίας δεν είχε σημαντική επίδραση στο πόσο γάλα παρήγαγαν πραγματικά ή αντιλήφθηκαν ότι παρήγαγαν οι μητέρες που γαλουχούσαν.

Οι συγγραφείς υποστηρίζουν ότι οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι προσεκτικοί όταν εξετάζουν την πιθανή επίδραση αυτού του προϊόντος ή οποιουδήποτε τροφίμου ή/και συμπληρώματος που προωθεί οφέλη για την υγεία χωρίς δημοσιευμένα, αξιολογημένα επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς τους. Όπως σημείωσαν οι ερευνητές, αυτά τα μπισκότα γαλουχίας μπορεί να περιέχουν σημαντικές θερμίδες και σάκχαρα, τα οποία θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις προσπάθειες απώλειας βάρους μετά τον τοκετό και τα συναφή ζητήματα υγείας. “Παρά το γεγονός ότι είμαι γιατρός και επιστήμονας διατροφής που επικεντρώνεται στη διατροφή στην πρώιμη ζωή, θυμάμαι ακόμη πόσο δύσκολος ήταν για μένα ο θηλασμός και με τα δύο μου παιδιά”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Ana M. Palacios, MD, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια, Τμήμα Πολιτικής Υγείας και Κοινοτικής Υγείας, Κολέγιο Δημόσιας Υγείας Jiann-Ping Hsu του Georgia Southern University. “Η έρευνά μας υπογραμμίζει ότι τα μπισκότα γαλουχίας, τα οποία περιλαμβάνουν πρόσθετα σάκχαρα και κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να μην έχουν τα εν λόγω υποτιθέμενα οφέλη της αύξησης της παραγωγής γάλακτος. Η αγορά μπισκότων γαλουχίας για την αύξηση της γαλακτοπαραγωγής μπορεί να αποτελεί περιττό κόστος και μπορεί να έχει πρόσθετες επιπτώσεις για τους γονείς, όπως ο περιορισμός της απώλειας βάρους μετά την εγκυμοσύνη και η μείωση της κατανάλωσης πιο υγιεινών τροφίμων. Χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να κατανοήσουμε καλύτερα ποια τρόφιμα και θρεπτικά συστατικά μπορούν να συμβάλουν καλύτερα στην αύξηση της προσφοράς γάλακτος σε διαφορετικούς πληθυσμούς”.