Επιστημονικά Νέα

Σαλμονέλα: Πώς μεταδίδεται και πώς να την προλάβουμε;

Σαλμονέλα: Πώς μεταδίδεται και πώς να την προλάβουμε;
Σαλμονέλα: Η σαλμονέλα είναι μια κοινή ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που προκαλεί μια κοινή ασθένεια του γαστρεντερικού συστήματος, γνωστή ως σαλμονέλλωση. Είναι υπεύθυνη για περίπου 1,35 εκατομμύρια ασθένειες και 420 θανάτους στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο. Η σαλμονέλα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών, άτομα άνω των 65 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.


Πώς μεταδίδεται η σαλμονέλα

Η σαλμονέλα μπορεί να μεταδοθεί με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ιδιαίτερα ωμών ή ατελώς μαγειρεμένων πουλερικών, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων. Μπορεί επίσης να μεταδοθεί από μολυσμένα ζώα, όπως κατοικίδια σκυλιά και γάτες, ή από άτομα που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο.

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας

Τα συμπτώματα της σαλμονέλας συνήθως εμφανίζονται μέσα σε 12-72 ώρες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφής. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Διάρροια
  • Ναυτία
  • Πυρετό
  • Κράμπες
  • Κοιλιακό άλγος

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η σαλμονέλα μπορεί να προκαλέσει σοβαρότερες επιπλοκές, όπως σηψαιμία (βακτηριακή λοίμωξη του αίματος) και αρθρίτιδα.

Πώς να προλάβουμε τη σαλμονέλα

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να προλάβουμε τη σαλμονέλα:

  • Μαγειρέψτε τα τρόφιμα σωστά. Τα πουλερικά πρέπει να μαγειρεύονται μέχρι να φτάσουν σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C. Τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα θα πρέπει να καταναλώνονται καλά μαγειρεμένα ή παστεριωμένα.
  • Πλένετε τα φρούτα και τα λαχανικά σχολαστικά πριν από την κατανάλωση.
  • Πλένετε τα χέρια σας καλά με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα πριν από την προετοιμασία των τροφίμων, μετά την τουαλέτα και μετά την επαφή με ζώα.
  • Αποθηκεύστε τα τρόφιμα σωστά. Κρατήστε κρέας, πουλερικά και ψάρια σε χαμηλότερες θερμοκρασίες από 4°C μέχρι να μαγειρευτούν. Αποθηκεύστε τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.
  • Εάν νομίζετε ότι εσείς ή κάποιος άλλος μπορεί να έχετε μολυνθεί από σαλμονέλα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Η σαλμονέλα συνήθως αντιμετωπίζεται με ανάπαυση και υγρά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί αντιβιοτικά.

Η σαλμονέλα είναι μια κοινή ασθένεια που μπορεί να προληφθεί με την τήρηση καλών πρακτικών υγιεινής. Εάν έχετε συμπτώματα σαλμονέλας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία.