Ρευματολογία

Άψητη ζύμη μπισκότων: Γλυκιά και άκρως επικίνδυνη συνήθεια

Άψητη ζύμη μπισκότων: Γλυκιά και άκρως επικίνδυνη συνήθεια
Your browser does not support the video tag. Ένα απλό μήνυμα σε όσους λατρεύουν να δοκιμάζουν την άψητη ζύμη των μπισκότων, στέλνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ: Αντισταθείτε στον πειρασμό! Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης (CDC) υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Πείτε όχι στην ωμή ζύμη», εξηγώντας όλους […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Ένα απλό μήνυμα σε όσους λατρεύουν να δοκιμάζουν την άψητη ζύμη των μπισκότων, στέλνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ: Αντισταθείτε στον πειρασμό!

Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές, στην ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης (CDC) υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο «Πείτε όχι στην ωμή ζύμη», εξηγώντας όλους τους κινδύνους της δοκιμής της ζύμης που πολλοί θεωρούν ακόμη πιο νόστιμη από τα ψημένα μπισκότα ή γλυκίσματα.


Αντισταθείτε στην δοκιμή ωμής ζύμης μπισκότων!

«Όταν φτιάχνετε την ζύμη για τα χειροποίητα μπισκότα, το κέικ ή ακόμη και το ψωμί, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να δοκιμάσετε μια μπουκιά προτού τα ψήσετε» λέει το CDC. «Όμως πρέπει να αντισταθείτε σε αυτόν τον πειρασμό – η κατανάλωση ή δοκιμή των αβλαβών προϊόντων που προορίζονται να μαγειρευτούν, όπως η ζύμη, μπορεί να σας κάνει να αρρωστήσετε».

Γιατί όμως πρέπει να την αποφύγετε; Όπως εξηγεί το CDC, η ζύμη μπισκότων περιέχει αλεύρι που μπορεί να έχει βακτήρια και τα αυγά που μπορεί να μεταφέρουν σαλμονέλα. Η ζύμη πρέπει να μαγειρευτεί για να σκοτώσει τα βακτήρια και την σαλμονέλα. Όσοι, λοιπόν, δοκιμάσουν έτσι, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο.

Οι συνέπειες είναι πραγματικές: «Το 2016, ένα ξέσπασμα λοιμώξεων από E.coli που συνδέεται με το ωμό αλεύρι, έκανε 63 άτομα να αρρωστήσουν» αναφέρει το CDC.

Την άνοιξη του 2009, γνωστή εταιρία ανακάλεσε 3,6 εκατομμύρια πακέτα δημοφιλούς ζύμης μπισκότων, που μόλυνε με E. Coli περισσότερους από 69 ανθρώπους σε 25 πολιτείες. Η επιδημία χώθηκε αρκετά γρήγορα κάτω από το χαλί και ξεχάστηκε όπως οι περισσότερες, φευγαλέες τροφικές δηλητηριάσεις που έρχονται και φεύγουν στα ΜΜΕ αρκετές φορές κάθε χρόνο. Αλλά για την Linda Rivera, ήταν ένα γεγονός που άλλαξε τα πάντα.

Τον Μάιο εκείνης της χρονιάς, το βράδυ του χορού αποφοίτησης του γιου της, η Rivera -αγνοώντας την επικείμενη ανάκληση ή τους κινδύνους που συνδέονταν με κάτι τόσο αθώο όπως η ζύμη για μπισκότα σοκολάτας που αγοράζει κανείς από ένα κατάστημα- έφαγε μια δυο μπουκιές όπως περιγράφει ο γιος της Ricky Simpson από τη ζύμη των μπισκότων. Δυο μέρες αργότερα, αρρώστησε πολύ και την πήγαν στο νοσοκομείο εσπευσμένα με συμπτώματα γρίπης που ολοένα και χειροτέρευαν. Εκεί οι γιατροί ανακάλυψαν ότι περνούσε ένα καταστροφικό σηπτικό σοκ του παχέος εντέρου. Ακολούθησε οργανική ανεπάρκεια και καρδιακή ανακοπή. Κάποια στιγμή ήταν σε τεχνητό κώμα για περισσότερες από 10 μέρες.

Το στέλεχος του E. coli από το οποίο είχε προσβληθεί -E. coli O157:H7- ήταν ασυνήθιστα επιθετικό. Παρόλο που στους περισσότερους ανθρώπους προκαλεί διάρροια με αίμα, στομαχικές κράμπες και εμετούς, οι βασανιστικές συνέπειες για την Rivera ήταν κάτι περισσότερο από μια νύχτα στην τουαλέτα.