Επιστημονικά Νέα

Πρωινό στοματική υγεία: 3 τροφές πρωινού που προκαλούν όλεθρο στη στοματική σας υγεία

Πρωινό στοματική υγεία: 3 τροφές πρωινού που προκαλούν όλεθρο στη στοματική σας υγεία
Πρωινό στοματική υγεία: Το πρωί η φυσική άμυνα του στόματός σας είναι χαμηλότερη λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής είναι απαραίτητη για την πρόληψη της βλάβης των δοντιών και οι οδοντίατροι ισχυρίζονται ότι αυτό περιλαμβάνει την αποφυγή ορισμένων τροφών το πρωί. Οι συγκλονιστικές στατιστικές έχουν δείξει ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των Βρετανών δεν έχουν πλήρως τα φυσικά τους δόντια και το 6% δεν έχει κανένα απολύτως. Επιπλέον, μόνο το 10 τοις εκατό των ενηλίκων του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρείται ότι έχουν «εξαιρετική» στοματική υγεία, αναφέρει το Dentaly.org.


Ο οδοντίατρος Dr Abel Azizi, από την Harley Private Dentist Clinic, προειδοποίησε ότι η κατανάλωση τροφών νωρίς την ημέρα θα μπορούσε να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στα δόντια σας. Είπε: «Το πρωί η φυσική άμυνα του στόματός σας είναι χαμηλότερη λόγω της μειωμένης παραγωγής σάλιου κατά τη διάρκεια του ύπνου». Από τα εσπεριδοειδή μέχρι τον καφέ, ο ειδικός έχει επισημάνει τις δημοφιλείς επιλογές πρωινού που πρέπει να αποφύγετε το πρώτο πράγμα το πρωί – ειδικά πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.

Εσπεριδοειδή

Πολλοί από εμάς απολαμβάνουμε να ξυπνάμε με μια δροσιστική φέτα πορτοκαλιού ή ένα ξύσμα λεμονιού, αλλά ο Δρ Azizi λέει ότι τα εσπεριδοειδή μπορούν να προκαλέσουν βλάβη στα δόντια λόγω της υψηλής οξύτητάς τους. Οι ένοχοι περιλαμβάνουν τα πορτοκάλια, τα γκρέιπφρουτ και τα λεμόνια, καθώς περιέχουν κιτρικό οξύ που μπορεί να αποδυναμώσει το σμάλτο των δοντιών, καθιστώντας τα δόντια πιο ευάλωτα στη διάβρωση και τη φθορά.

Είπε: «Η παραγωγή σάλιου το πρωί είναι χαμηλότερη, μειώνοντας τη φυσική άμυνα του στόματος έναντι των οξέων και η κατανάλωση όξινων φρούτων αυτή τη στιγμή μπορεί να εντείνει τη βλάβη. Συνιστάται να επιλέγετε λιγότερο όξινες επιλογές πρωινού για να προστατεύσετε το σμάλτο των δοντιών και τη συνολική στοματική υγεία».

Ζαχαρούχα δημητριακά και αρτοσκευάσματα

Η κατανάλωση δημητριακών και αρτοσκευασμάτων με ζάχαρη το πρωί μπορεί να προκαλέσει βλάβες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε ζάχαρη και της δυνατότητας να προάγουν την τερηδόνα. Ο Δρ Azizi εξήγησε: «Τα ζαχαρούχα δημητριακά και αρτοσκευάσματα δημιουργούν ένα περιβάλλον που ευνοεί την ανάπτυξη επιβλαβών βακτηρίων στο στόμα, καθώς παρέχουν μια σταθερή πηγή σακχάρων με τα οποία τρέφονται τα βακτήρια, οδηγώντας σε παραγωγή οξέος και διάβρωση του σμάλτου.

«Η κατανάλωση αυτών των τροφών στην αρχή της ημέρας, όταν η ροή του σάλιου μειώνεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, επιδεινώνει τον κίνδυνο βλάβης». Η επιλογή εναλλακτικών πρωινού με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να βοηθήσει στη διαφύλαξη του σμάλτου των δοντιών και στη μακροπρόθεσμη υποστήριξη της καλύτερης στοματικής υγείας.

Καφές

Ο καφές είναι ένα δημοφιλές παρασκεύασμα, καθώς παρέχει ένα πρωινό τράνταγμα καφεΐνης για να σας ξεκινήσει για την επόμενη μέρα. Ωστόσο, ο ειδικός προειδοποίησε ότι το ποτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα δόντια λόγω της διπλής επίδρασής του στην οξύτητα και της πιθανής χρώσης.

Ο καφές έχει όξινο χαρακτήρα και μπορεί σταδιακά να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι όταν η παραγωγή σάλιου είναι χαμηλότερη. «Επιπλέον, οι σκούρες χρωστικές του καφέ μπορεί να οδηγήσουν σε αποχρωματισμό των δοντιών, επηρεάζοντας την αισθητική εμφάνιση των δοντιών», λέει ο γιατρός.

Για την προστασία της στοματικής υγείας, συνιστάται να ελαχιστοποιήσετε την κατανάλωση καφέ το πρωί και να σκεφτείτε να ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό μετά την κατανάλωση καφέ για να μετριαστείτε τα αποτελέσματά του.

Διατήρηση καλής στοματικής υγείας

Εάν δυσκολεύεστε να λειτουργήσετε χωρίς τον πρωινό σας καφέ ή έχετε ένα γλυκό δόντι νωρίς την ημέρα, ο Dr Azizi μοιράστηκε τις κορυφαίες συμβουλές του για το πώς να ελαχιστοποιήσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στα δόντια σας. Αυτά περιλαμβάνουν:

  • Βουρτσίστε μετά το φαγητό – Βουρτσίστε τα δόντια σας περίπου 30 λεπτά μετά την κατανάλωση τροφών με ζάχαρη. Αυτό δίνει χρόνο στο σάλιο σας να εξουδετερώσει φυσικά ορισμένα από τα οξέα που παράγονται από τη ζάχαρη. Χρησιμοποιήστε μια οδοντόκρεμα με φθόριο και μια οδοντόβουρτσα με μαλακές τρίχες για αποτελεσματικό καθαρισμό.
  • Να χρησιμοποιείτε νήμα τακτικά – Το νήμα βοηθά στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφής και της πλάκας ανάμεσα στα δόντια σας, όπου η οδοντόβουρτσα δεν μπορεί να φτάσει αποτελεσματικά, μειώνοντας τον κίνδυνο τερηδόνας μεταξύ των δοντιών.
  • Χρησιμοποιήστε στοματικό διάλυμα – Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αντιμικροβιακό ή φθόριο στοματικό διάλυμα μετά το βούρτσισμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να σκοτώσει τα βακτήρια, να ενισχύσει το σμάλτο και να διατηρήσει ένα υγιέστερο στοματικό περιβάλλον.
  • Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη – Το μάσημα τσίχλας χωρίς ζάχαρη μπορεί να διεγείρει την παραγωγή σάλιου, το οποίο βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων και στην απομάκρυνση των σωματιδίων της τροφής. Αναζητήστε κόμμι με ξυλιτόλη, ένα υποκατάστατο ζάχαρης που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της βακτηριακής ανάπτυξης.
  • Μείνετε ενυδατωμένοι – Η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας σας βοηθά να ξεπλύνετε το στόμα σας και να αραιώσετε τα σάκχαρα και τα οξέα, μειώνοντας την επίδρασή τους στα δόντια σας.
  • Ξεπλύνετε με νερό – Αφού καταναλώσετε ζαχαρούχα τρόφιμα, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό για να ξεπλύνετε τα υπολείμματα σακχάρων και οξέων.