Τα μη ασφαλή τρόφιμα συνδέονται με το θάνατο περίπου 2 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως – κυρίως παιδιών. Τα τρόφιμα που περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, ιούς, παράσιτα ή χημικές ουσίες είναι υπεύθυνα για περισσότερες από 200 ασθένειες, που κυμαίνονται από διάρροια σε καρκίνους. Έτσι, ο ΠΟΥ αποφάσισε πως το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2015 είναι η ασφάλεια των τροφίμων.
Από την Εβελίνα Καραγιαννοπούλου
Νέες απειλές για την ασφάλεια των τροφίμων εμφανίζονται διαρκώς. Αλλαγές στην παραγωγή τροφίμων, τη διανομή και την κατανάλωση, αλλαγές στο περιβάλλον και την εμφάνιση νέων και αναδυόμενων παθογόνων μικροβιακής αντοχής.
Όλα αυτά, θέτουν προκλήσεις για τα εθνικά συστήματα ασφάλειας των τροφίμων. Παράλληλα οι αυξήσεις στα ταξίδια και το εμπόριο ενισχύουν την πιθανότητα η μόλυνση να εξαπλωθεί διεθνώς.
Όσο ο εφοδιασμός τροφίμων μας γίνεται όλο και πιο «παγκοσμιοποιημένος», η ανάγκη για την ενίσχυση των συστημάτων ασφάλειας των τροφίμων σε τοπικό και διεθνές επίπεδο γίνεται όλο και πιο εμφανής.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ΠΟΥ ανέλαβε την πρωτοβουλία της προώθησης των προσπαθειών για τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων, από το αγρόκτημα στο πιάτο (και παντού ενδιάμεσα) για την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, στις 7 Απριλίου 2015.