Αυξημένη πρόληψη νατρίου ίσον αρτηριακή πίεση… Το νάτριο είναι γνωστό πως είναι συστατικό του αλατιού που εμπεριέχεται σε αρκετά τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά στα ζωικά τρόφιμα σε σχέση με τα φυτικά. Ποιά η περιεκτικότητα τους σε νάτριο λοιπόν;
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ωστόσο ότι η δίαιτα Δυτικού τύπου οδηγεί συνήθως σε υψηλή πρόσληψη νατρίου, η οποία μάλιστα είναι σχεδόν τριπλάσια από τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.
H ανάγνωση της ετικέτας των τροφίμων όπου αναφέρεται η περιεκτικότητα του εκάστοτε τροφίμου σε νάτριο ή/και σε αλάτι, είναι μια πρακτική τακτική για την αναγνώριση των τροφίμων που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και για τον έλεγχο της ημερήσιας πρόσληψης νατρίου.
Εμείς σας παρουζιάουμε την περιεκτικότητα νατρίου σε τρόφιμα που χρησιμοποιούμε καθημερινά:
1 φέτα ψωμί ολικής αλέσεως (25 γρ) = 540
1 μικρό φραντζολάκι ολικής αλέσεως (35 γρ) = 650
Δημητριακά προγεύματος (30 γρ) = 1170
Ντοματοπολτός (120 γρ) = 500
1 αυγό βραστό = 140
Βούτυρο ή μαργαρίνη (10 γρ) = 840
Γαρίδες βραστές (120γ ρ) = 1590
Τόνος κονσέρβας (120 γρ) = 490
Σαρδέλες κονσέρβας (120γ ρ) = 1080
Ελιές σε άρμη (20 γρ) = 1800
2 φέτες μπέικον (40 γρ) = 1890
1 μπιφτέκι (60 γρ) = 860
Συκώτι κοτόπουλο χωρίς πρόσθετο αλάτι (130 γρ) = 80
Κοτόπουλο βραστό χωρίς πρόσθετο αλάτι (100 γρ) = 80
Στέικ φιλέτο χωρίς πρόσθετο αλάτι (130 γρ) = 85
Μουσακάς (200 γρ) = 320
Λουκάνικα χοιρινά (120 γρ) = 1050
Γαλοπούλα ψητή χωρίς πρόσθετο αλάτι (120 γρ) = 50
Γάλα φρέσκο (230 γρ) = 50
Παγωτό (60γρ) = 80
Ντοματοχυμός κονσέρβας (120 γρ) = 230
Τσιπς πατάτας (25 γρ) = 550