Επιστημονικά Νέα

Πως να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας

Πως να προστατεύσετε το ανοσοποιητικό σας
Your browser does not support the video tag. Είναι ευρέως γνωστό ότι η έλευση του χειμώνα σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας κάνουν πιο ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στην κόπωση και τις παθήσεις. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην προστασία […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Είναι ευρέως γνωστό ότι η έλευση του χειμώνα σε συνδυασμό με τους εξαντλητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας κάνουν πιο ευάλωτο τον ανθρώπινο οργανισμό στην κόπωση και τις παθήσεις. Ωστόσο, να θυμάστε ότι η διατροφή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες, που μπορεί να αποτελέσει ισχυρό σύμμαχο στην προστασία της υγείας σας. Με τις κατάλληλες αλλαγές στη διατροφή σας μπορείτε να ενισχύσετε τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος – δηλαδή την άμυνα του οργανισμού σας. Και ένα γερό ανοσοποιητικό είναι αυτό που θα θωρακίσει τον οργανισμό σας.


Ποια είναι όμως τα χαρακτηριστικά που χρειάζεται να υπάρχουν στην καθημερινή σας διατροφή προκειμένου να το πετύχετε αυτό; Ας δούμε ένα- ένα τα σημαντικότερα από αυτά:

Επαρκής ενεργειακή πρόσληψη: Πρόκειται για το πρώτο και το κυριότερο εφόδιο για τη θωράκιση του οργανισμού σας. Όλα τα υπόλοιπα που αναφέρονται είναι αποτελεσματικά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι η καθημερινή σας διατροφή καλύπτει τις ενεργειακές σας ανάγκες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε τρόφιμα απ’ όλες τις ομάδες στις κατάλληλες ποσότητες. Οι εξαντλητικές δίαιτες αποτελούν μιαν από τις πιο συχνές αιτίες εποχικών κρυολογημάτων. Επιπλέον όταν μία δίαιτα είναι ιδιαιτέρως αυστηρή, τότε ο οργανισμός δεν έχει επαρκή ενεργειακά αποθέματα (γλυκογόνο) για ν’ αντεπεξέλθει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Εξ ου και το αίσθημα κόπωσης που πολλοί άνθρωποι νιώθουν στην καθημερινότητά τους. Εάν επιθυμείτε να χάσετε βάρος είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό παρά να ακολουθήσετε ένα τυχαίο διαιτητικό σχήμα, που δυνητικά μπορεί να βλάψει και την υγεία σας.

Πρωτεΐνες: Η επαρκής πρόσληψη πρωτεϊνούχων τροφών είναι πολύ σημαντική για την ομαλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Χαμηλή πρόσληψη πρωτεΐνης σημαίνει χαμηλή ανθεκτικότητα σε λοιμώξεις. Καλές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, το ψάρι, το κοτόπουλο, το αβγό και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Φυτικές πηγές πρωτεΐνης είναι τα όσπρια και η σόγια, όμως οι φυτικές πρωτεΐνες θεωρούνται χαμηλής βιολογικής αξίας.

Γλουταμίνη: Η γλουταμίνη ανήκει στα αμινοξέα και αποτελεί μία ακόμη από τις ουσίες που ενισχύουν το ανοσοποιητικό. Στην πραγματικότητα η γλουταμίνη αποτελεί το θρεπτικό υπόστρωμα (την «τροφή» δηλαδή) για τα λευκά αιμοσφαίρια και τα λεμφοκύτταρα. Είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη σε άτομα που ασκούνται εντατικά και σε άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα- ειδικότερα του γαστρεντερικού συστήματος. Η γλουταμίνη βρίσκεται κυρίως στο κρέας και στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Πωλείται επίσης και ως συμπλήρωμα διατροφής από διάφορες εταιρείες.

Προβιοτικά: Τα προβιοτικά είναι βακτήρια που δρουν προστατευτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό: Από τη μία ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα καθώς και τη δραστικότητα των φαγοκυττάρων (κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος) όπως και την έκκριση κυτταροκινών με αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ από την άλλη εμποδίζουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροβίων όπως Salmonella, Staphylococcus aureus κτλ. Άτομα που καταναλώνουν προβιοτικά παρουσιάζουν ανθεκτικότητα σε μολύνσεις και εποχικά κρυολογήματα, τροφικές δηλητηριάσεις, αλλεργίες κτλ. Τα προβιοτικά μπορούν να ληφθούν είτε από τρόφιμα που έχουν εμπλουτιστεί από αυτά (π.χ. γιαούρτι, γάλα, κεφίρ, ξινόγαλα κτλ.) είτε ως συμπληρώματα διατροφής – κυκλοφορούν σε χάπια στην αγορά από διάφορες εταιρείες.

Αντιοξιδωτικά: Όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την ικανότητα των αντιοξιδωτικών να επηρεάζουν θετικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Συστατικά με αντιοξιδωτική δράση είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, οι πολυφαινόλες, τα φλαβονοειδή κ.ά Τα πιο γνωστά είναι οι βιταμίνες Α, C και Ε, η β-καροτίνη, το σελήνιο και το λυκοπένιο. Αυτό που κάνουν τα αντιοξιδωτικά είναι ότι εξουδετερώνουν συγκεκριμένες ουσίες (ελεύθερες ρίζες) που βλάπτουν το DNA των κυττάρων. Έτσι δρουν προστατευτικά έναντι διαφόρων νοσημάτων όπως τα καρδιοαγγειακά, ο καρκίνος, διάφορα εκφυλιστικά νοσήματα κτλ. Τρόφιμα πλούσια σε αντιοξιδωτικά είναι τα φρούτα, τα λαχανικά, το πράσινο τσάι, η σοκολάτα υγείας και το κόκκινο κρασί.