Επιστημονικά Νέα

Παχυσαρκία: Μειώθηκε η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύουμε ενώ ξεκουραζόμαστε

Παχυσαρκία: Μειώθηκε η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύουμε ενώ ξεκουραζόμαστε
Παχυσαρκία: Είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, που προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που καταναλώνουμε και της ποσότητας που δαπανούμε.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Nature Metabolism και με επικεφαλής επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aberdeen έδειξε ότι η ποσότητα ενέργειας που ξοδεύουμε ενώ ξεκουραζόμαστε έχει μειωθεί. Μια Ερευνητική Ενημέρωση για τη δουλειά τους δημοσιεύτηκε στο ίδιο τεύχος περιοδικού. Η παχυσαρκία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας, ιδιαίτερα στη Δύση, που προκαλείται από μια ανισορροπία μεταξύ της ενέργειας που καταναλώνουμε και της ποσότητας που δαπανούμε.


Υπήρξε πολλές συζητήσεις σχετικά με το αν ο κύριος παράγοντας που συμβάλλει στην αύξηση των επιπέδων παχυσαρκίας είναι επειδή αυξήσαμε την κατανάλωση τροφής ή μειώσαμε τις δαπάνες μας. Ο καθηγητής John Speakman, ο οποίος ηγήθηκε μιας διεθνούς ομάδας επιστημόνων που διεξήγαγε την έρευνα, είπε: “Μελέτες για την προμήθεια τροφίμων υποδηλώνουν ότι καταναλώνουμε περισσότερο φαγητό, αλλά είναι δύσκολο να καταλάβουμε ακριβώς πόσο πολύ είναι δύσκολο επειδή οι άνθρωποι δεν είναι πολύ καλοί στο να αναφέρουν τι τρώνε. και μπορούμε να δούμε τα στοιχεία της προσφοράς, αλλά τότε είναι ένα πρόβλημα ποσοτικοποίησης της σπατάλης τροφίμων.

Έχουμε κάποιες ενδείξεις ότι οι άνθρωποι γίνονται πιο καθιστικοί, ειδικά με τη μετάβαση από τα χειρωνακτικά σε πιο καθιστικά επαγγέλματα—αλλά αυτό είναι επίσης μόνο ένα έμμεσο μέτρο του τρόπου πολλή ενέργεια ξοδεύουν οι άνθρωποι. Υπάρχει, ωστόσο, μια μέθοδος για την άμεση μέτρηση της ενεργειακής μας δαπάνης που ονομάζεται τεχνική διπλής ετικέτας νερού, η οποία είναι μια εξέταση ούρων που περιλαμβάνει να πίνει ένα άτομο νερό στο οποίο το υδρογόνο και το οξυγόνο στα μόρια του νερού έχουν αντικατασταθεί με φυσικά «βαριά» και μετά μετρώντας πόσο γρήγορα ξεπλένονται.”

Η ομάδα δημιούργησε μια βάση δεδομένων με μέτρα χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο, η οποία περιλάμβανε δεδομένα από περισσότερες από 100 μελέτες και περισσότερες από 6.000 μετρήσεις. Χρησιμοποιώντας αυτή τη βάση δεδομένων, που φιλοξενήθηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας, η ομάδα μπόρεσε να αναλύσει περισσότερες από 4000 μετρήσεις ενηλίκων που ζουν στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Έδειξαν ότι όταν τα δεδομένα προσαρμόστηκαν για τις επιπτώσεις της ηλικίας και της σύστασης του σώματος, η συνολική ενεργειακή δαπάνη έχει μειώθηκε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990—κατά περίπου 7,7% στους άνδρες και 5,4% στις γυναίκες.

Ο καθηγητής Speakman είπε, «Περιμέναμε ότι μπορεί να υπάρξει πτώση, αλλά ο λόγος της πτώσης μπορεί να είναι έκπληξη. Συνδυάζοντας τις μετρήσεις της βάσης δεδομένων των συνολικών ενεργειακών απαιτήσεων με τις μετρήσεις των ενεργειακών απαιτήσεων ηρεμίας κατέστη δυνατό να διαπιστωθεί η συμβολή σε αυτή τη μείωση από τις αλλαγές στις δαπάνες ανάπαυσης και δραστηριότητας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στην πραγματικότητα οι δαπάνες για δραστηριότητα έχουν ελαφρώς αυξηθεί και ότι η μείωση οφείλεται στη μείωση της ενέργειας που ξοδεύουμε όταν είμαστε σε ηρεμία».

Ωστόσο, το γιατί μειώθηκαν οι δαπάνες ανάπαυσης παραμένει μυστήριο. “Ένας πιθανός παράγοντας που συμβάλλει είναι οι αλλαγές στη διατροφή μας. Καταφέραμε να δούμε σε ποντίκια ότι η σύνθεση του λίπους που κατανάλωναν επηρέαζε τον μεταβολισμό τους, αλλά αν τα ίδια αποτελέσματα συμβαίνουν στους ανθρώπους απαιτεί επαλήθευση. Αυτό είναι δυνητικά μια πολύ συναρπαστική έρευνα, καθώς αν συμβαίνουν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους, αυξάνει την πιθανότητα να μπορέσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την πτώση αλλάζοντας αυτό που τρώμε”.