Επιστημονικά Νέα

Παιδική Παχυσαρκία: Μελέτη σε ζώα δείχνει ότι ένα πατρικό συμπλήρωμα ιχθυελαίου μειώνει τον κίνδυνο στους απογόνους

Παιδική Παχυσαρκία: Μελέτη σε ζώα δείχνει ότι ένα πατρικό συμπλήρωμα ιχθυελαίου μειώνει τον κίνδυνο στους απογόνους
Οι ερευνητές τώρα μελετούν τους πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το σπέρμα, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα πώς αυτή η μεταφορά πληροφοριών επηρεάζει την επόμενη γενιά.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Παιδική Παχυσαρκία: Μια μελέτη που έγινε σε ποντίκια αποκάλυψε ένα πιθανό νέο εργαλείο για την καταπολέμηση του κλιμακούμενου ζητήματος της παιδικής παχυσαρκίας. Η έρευνα δείχνει ότι μια απλή διατροφική αλλαγή, με τη μορφή συμπληρώματος ιχθυελαίου που λαμβάνουν οι πατέρες, μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση αυτού του πιεστικού προβληματισμού για την υγεία. Ο αριθμός των νέων ηλικίας 5 έως 19 ετών που είναι παχύσαρκοι έχει αυξηθεί από 31 εκατομμύρια το 1990 σε 160 εκατομμύρια το 2022, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Αυτό το επιπλέον βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη και μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κακή αυτοεκτίμηση και κατάθλιψη.


Για να μάθουν εάν η πατρική διατροφή θα μπορούσε να επηρεάσει την υγεία των απογόνων, οι ερευνητές έδωσαν σε αρσενικά ποντίκια μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά με ή χωρίς πρόσθετο ιχθυέλαιο. Διαπίστωσαν ότι οι απόγονοι των αρσενικών που κατανάλωναν ιχθυέλαιο είχαν χαμηλότερο σωματικό βάρος και έδειξαν καλύτερη μεταβολική υγεία από τους απογόνους των πατέρων που δεν είχαν συμπληρωθεί με ιχθυέλαιο. «Ενώ χρειάζονται περαιτέρω ανθρώπινες μελέτες, αυτή η ανακάλυψη ανοίγει ένα νέο σύνορο στην κατανόησή μας για το πώς οι γονείς, πέρα ​​από τη γενετική, επηρεάζουν την ευημερία των απογόνων τους», δήλωσε η Latha Ramalingam, Ph.D., επίκουρη καθηγήτρια διατροφής στο Πανεπιστήμιο Syracuse. «Το ιχθυέλαιο, ένα άμεσα διαθέσιμο και ασφαλές συμπλήρωμα, θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό όπλο στον αγώνα μας για μια πιο υγιή επόμενη γενιά». Η Sarah Dellet, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο εργαστήριο του Ramalingam, παρουσιάζει τα ευρήματα στο NUTRITION 2024, την εμβληματική ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιείται από τις 29 Ιουνίου έως τις 2 Ιουλίου στο Σικάγο.

Οι ερευνητές λένε ότι αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τα μοτίβα κληρονομικότητας αποκλειστικά στην πατρική γραμμή. Βασίζεται στην προηγούμενη εργασία τους, η οποία απέδειξε τα οφέλη των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου σε μητέρες για τη μείωση του κινδύνου παιδικής παχυσαρκίας. Στη νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν σχεδόν 150 ποντίκια, οι ερευνητές τάισαν αρσενικά ποντίκια δίαιτα πλούσια σε λιπαρά είτε με είτε χωρίς προσθήκη ιχθυελαίου. Στη συνέχεια ζευγαρώθηκαν με θηλυκά ποντίκια που κατανάλωναν μια κανονική υγιεινή διατροφή χαμηλή σε λιπαρά. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι απόγονοι που τρέφονταν με υγιεινή διατροφή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και είχαν ως πατέρα αρσενικά που έλαβαν ιχθυέλαιο ζύγιζαν λιγότερο στις επτά και 21 ημέρες από τους απόγονους των αρσενικών που δεν λάμβαναν ιχθυέλαιο. Οι θηλυκοί απόγονοι από αρσενικά που έλαβαν ιχθυέλαιο είχαν επίσης βελτιωμένη μεταβολική υγεία όπως μετρήθηκε από την κάθαρση γλυκόζης και την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

«Αυτή η ιδέα προσφέρει σημαντικές δυνατότητες για να αναδιαμορφώσουμε τις στρατηγικές μας για την καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας», δήλωσε ο Ramalingam. «Φανταστείτε ένα μέλλον όπου η διατροφική καθοδήγηση πριν από τη σύλληψη δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μητέρες, αλλά περιλαμβάνει και πατέρες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να διαδραματίσουν πιο ενεργό ρόλο στην προώθηση της ευημερίας των παιδιών τους από την αρχή». Οι ερευνητές τώρα μελετούν τους πιθανούς μηχανισμούς μέσω των οποίων οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν το σπέρμα, με στόχο να κατανοήσουν καλύτερα πώς αυτή η μεταφορά πληροφοριών επηρεάζει την επόμενη γενιά. Διερευνούν επίσης την έκφραση των γονιδίων των μυών και του ήπατος για να αποκτήσουν βαθύτερες γνώσεις σχετικά με τη γενετική βάση της ενισχυμένης ευαισθησίας στην ινσουλίνη στις γυναίκες.