Η ημικρανία είναι μία πολύ συχνή μορφή κεφαλαλγίας, προσβάλλοντας κατά μέσον όρο το 12-18% των ενηλίκων, με τις γυναίκες ασθενείς να είναι σχεδόν τριπλάσιες από τους άνδρες. Οι ακριβείς αιτίες της ημικρανίας δεν είναι γνωστές, αλλά πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι ο εγκέφαλος των πασχόντων είναι πιο ευαίσθητος στις περιβαλλοντικές επιρροές και ότι ορισμένα τρόφιμα, έντονα φώτα ή ακόμα και η πείνα μπορεί να την ενεργοποιήσουν.
Ποιο καιρικό φαινόμενο όμως μπορεί να τις επιδεινώσει; Σύμφωνα με τους ειδικούς, όπως ανακάλυψαν, η συχνότητα των πονοκεφάλων αυξάνεται κατά το ένα τρίτο τις ημέρες που υπάρχουν καταιγίδες με κεραυνούς. Οι πιθανές αιτίες της συσχέτισης μπορούν να εντοπιστούν σε διάφορα φυσικά φαινόμενα, σύμφωνα με τον καθηγητή Κλινικής Ιατρικής και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Εθνικού Ιδρύματος Κεφαλαλγίας (NHF) των ΗΠΑ δρ Βίνσεντ Μάρτιν.
Όπως είπε τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπουν οι κεραυνοί μπορεί να είναι η μία αιτία. Επιπλέον, οι κεραυνοί προκαλούν αυξήσεις στους ατμοσφαιρικούς ρύπους, όπως το όζον, ενώ μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη απελευθέρωση των σπορίων των μυκήτων που μπορεί να οδηγήσουν σε ημικρανία.
Άλλοι «ένοχοι» για τις ημικρανίες
Οι ορμονικές αλλαγές, που συχνά σχετίζονται με την εμμηνόρροια και τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών, επιτείνουν το πρόβλημα, ενώ συνήθως υποχωρούν στην εγκυμοσύνη και στην εμμηνόπαυση με μόνο 1 στις 3 ασθενείς να εξακολουθεί να υποφέρει από ημικρανίες αφού σταματήσει η περίοδός της.
Η λανθασμένη διατροφή, που μπορεί να περιλαμβάνει εξαντλητικές δίαιτες, παράλειψη γευμάτων, απότομη στέρηση τροφών ή υπερβολική κατανάλωση άλλων, όπως τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη ή ζάχαρη, αλκοολούχα ποτά (μπίρα, κόκκινο κρασί), γαλακτοκομικά προϊόντα, πολύ ζεστά ή κρύα φαγητά, σάλτσα σόγιας, τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα, προμαγειρεμένα φαγητά, ξηροί καρποί, θαλασσινά.