Επιστήμονες έχουν ανακαλύψει πως το καστανό λίπος, γνωστό και ως καφέ λιπώδες ιστός, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από την παχυσαρκία και τον διαβήτη. Η μελέτη τους στο περιοδικό Nature προσθέτει στις γνώσεις μας για το ρόλο του καφέ λίπους στην ανθρώπινη υγεία και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα φάρμακα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2.
Το καστανό λίπος θεωρείται όργανο θερμότητας. Οι άνθρωποι έχουν μερικά γραμμάρια σε περιοχές όπως ο λαιμός, η κλείδα, τα νεφρά και ο νωτιαίος μυελός. Όταν ενεργοποιείται από ψυχρές θερμοκρασίες, το καστανό λίπος χρησιμοποιεί ζάχαρη και λίπος από το αίμα για να παράγει θερμότητα στο σώμα.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το καστανό λίπος θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει το φίλτρο του σώματος και να αφαιρέσει τα διακλαδισμένης αλυσίδας αμινοξέα (BCAAs) από το αίμα. Τα BCAA (λευκίνη, ισολευκίνη και βαλίνη) βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα αυγά, το κρέας, τα ψάρια, το κοτόπουλο και το γάλα, αλλά και σε συμπληρώματα που χρησιμοποιούνται από μερικούς αθλητές και ανθρώπους που θέλουν να χτίσουν μυϊκή μάζα .
Σε φυσιολογικές συγκεντρώσεις στο αίμα, αυτά τα αμινοξέα είναι απαραίτητα για την καλή υγεία . Σε υπερβολικές ποσότητες, συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με λίγα ή καθόλου καστανά λίπη έχουν μειωμένη ικανότητα να καθαρίζουν τα BCAAs από το αίμα τους και αυτό μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της παχυσαρκίας και του διαβήτη.
Η μελέτη επιλύει επίσης ένα μυστήριο 20 χρόνων για το καφέ λίπος: πώς μπαίνουν τα ΜΣΑΑ στα μιτοχόνδρια που παράγουν ενέργεια και θερμότητα στα κύτταρα. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια νέα πρωτεΐνη (ονομάζεται SLC25A44) ελέγχει τον ρυθμό με τον οποίο το καστανό λίπος καθαρίζει τα αμινοξέα από το αίμα και τα χρησιμοποιεί για την παραγωγή ενέργειας και θερμότητας.
“Η μελέτη μας εξηγεί το παράδοξο ότι τα συμπληρώματα BCAA μπορούν να ωφελήσουν όσους έχουν ενεργό καφέ λίπος, όπως υγιείς ανθρώπους, αλλά μπορεί να είναι επιζήμιος για τους άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των παχύσαρκων και των διαβητικών”, δήλωσε ο συν-συγγραφέας Labros S. Sidossis, διακεκριμένος καθηγητής που διευθύνει το Τμήμα Κινησιολογίας και Υγείας στη Σχολή Τεχνών και Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Rutgers-New Brunswick. Είναι επίσης καθηγητής στο Τμήμα Ιατρικής του Rutgers Robert Wood Johnson Medical School στην Rutgers Biomedical και Επιστημών Υγείας.
Οι ερευνητές πρέπει να καθορίσουν εάν η πρόσληψη BCAAs από το καστανό λίπος μπορεί να ελεγχθεί από περιβαλλοντικούς παράγοντες – όπως η έκθεση σε ήπιες ψυχρές θερμοκρασίες (65 βαθμούς Φαρενάιτ) ή η κατανάλωση πικάντικων τροφών – ή με φάρμακα. Αυτό θα μπορούσε να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που συνδέονται με τον διαβήτη και την παχυσαρκία, είπε ο Sidossis.