Ογκολογία

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο

ΠΟΥ: Τα επεξεργασμένα κρέατα προκαλούν καρκίνο
Your browser does not support the video tag. Η διατροφή που περιλαμβάνει επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και μπέικον είναι πιθανό να προκαλέσου καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ειδικούς του ΠΟΥ. Η αναθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δήλωσε επιπλέον ότι υπήρχε κάποια […]

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η διατροφή που περιλαμβάνει επεξεργασμένα κρέατα, όπως χοτ ντογκ, λουκάνικα και μπέικον είναι πιθανό να προκαλέσου καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με ειδικούς του ΠΟΥ.


Η αναθεώρηση του Διεθνούς Οργανισμού Υγείας για την Έρευνα για τον Καρκίνο (IARC), που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, δήλωσε επιπλέον ότι υπήρχε κάποια σχέση μεταξύ της κατανάλωσης κόκκινου κρέατος και του καρκίνου του παγκρέατος καθώς και του καρκίνου του προστάτη.

Η IARCταξινόμησε το επεξεργασμένο κρέας ως «καρκινογόνα», τοποθετώντας το στην ίδια κατηγορία με τον καπνό και τον αμίαντο, για τα οποία δεν υπάρχουν «επαρκείς ενδείξεις» πως συνδέονται με τον καρκίνο.

Κάθε 50 γραμμάρια (1,8-ουγγιά) καθημερινής κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 18 τοις εκατό, εκτιμά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Μια μερίδα 50 γραμμαρίων με άλλα λόγια, ισοδυναμεί με την κατανάλωση ενός χοτ-ντογκ ή δύο φετών μπέικον. Οι Αμερικανοί τρώνε περίπου 21,7 γραμμάρια επεξεργασμένου χοιρινού ανά ημέρα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και Διατροφής το 2011.

«Για ένα άτομο, ο κίνδυνος εμφάνισης ορθοκολικού (του εντέρου) καρκίνου λόγω της κατανάλωσης επεξεργασμένου κρέατος παραμένει μικρός, αλλά ο αριθμός αυτός αυξάνει με την ποσότητα του κρέατος που καταναλώνεται», αναφέρει ο Dr Kurt Straif της IARC σε ανακοίνωσή του.

Η ταξινόμηση για το κόκκινο κρέας, που ορίζεται ως όλα τα είδη κρέατος θηλαστικών όπως το βοδινό, το αρνί και το χοιρινό κρέας, φανερώνει «περιορισμένες ενδείξεις» που μπορεί να αποδείξουν πως προκαλεί καρκίνο. Η IARC βρήκε πως το κόκκινο κρέας σχετίζεται κυρίως με τον καρκίνο του παχέος εντέρου – που είναι ένας καρκίνος που ξεκινά είτε μέσω του παχέος εντέρου ή του ορθού – αλλά παρατηρήθηκε επίσης συσχέτιση με καρκίνο του πάγκρεας, καθώς και του προστάτη.

«Παρατηρήθηκαν επίσης, πειστικές αποδείξεις για την σύνδεση μεταξύ επεξεργασμένου κρέατος και καρκίνου του στομάχου», είπε ο ειδικός της IARC.