Το γάλα αμυγδάλου, τα αυγά και η βρώμη είναι ανάμεσα στις τροφές που μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στη νόσο του Crohn.
Εάν πάσχετε από κάποια φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, όπως η νόσος του Crohn, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε κατάλληλα το διατροφικό σας πρόγραμμα.
Ορισμένες τροφές ερεθίζουν το ήδη καταπονημένο στομάχι, όμως άλλες παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να εντείνουν τα συμπτώματα της νόσου.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως η διατροφή ενός ασθενή με νόσο του Crohn θα πρέπει να διαμορφώνεται εξατομικευμένα, ανάλογα με τις προτιμήσεις του και την ευαισθησία του οργανισμού του. Συμβουλευτείτε διατροφολόγο και κάντε τις απαραίτητες δοκιμές πριν καταλήξετε ποιο είναι το ιδανικό διατροφικό πρόγραμμα που ταιριάζει στις δικές σας ανάγκες.
Ποιες τροφές να προτιμάτε
– Γάλα αμυγδάλου: Αρκετοί ασθενείς με νόσο του Crohn έχουν παράλληλα δυσανεξία στη λακτόζη. Το γάλα αμυγδάλου είναι μια καλή εναλλακτική στην περίπτωση αυτή, καθώς παράγεται από αλεσμένα αμύγδαλα ενισχυμένα με ασβέστιο.
– Αυγά: Η πρωτεΐνη του αυγού είναι εύπεπτη και απαραίτητη για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας.
– Βρώμη: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες –όπως αυτές που βρίσκονται στα ωμά φρούτα, τα λαχανικά και τους ξηρούς καρπούς– προσελκύουν μεγαλύτερες ποσότητες νερού στο παχύ έντερο κι έτσι μπορεί να επιδεινώσουν τη διάρροια. Όμως η βρώμη παρέχει διαλυτές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και περνούν πιο εύκολα από τη γαστρεντερική οδό.
– Πουρές λαχανικών: Δεν πρέπει να… φοβάστε τα λαχανικά αν πάσχετε από νόσο του Crohn. Μην εστιάζετε μόνο στους υδατάνθρακες, καθώς δεν παρέχουν πολλά θρεπτικά συστατικά. Μπορείτε να πολτοποιήσετε λαχανικά όπως η κολοκύθα ή το καρότο και να τα απολαύσετε σε μορφή πουρέ.
– Σολομός: Το 25% των θερμίδων που λαμβάνετε καθημερινά θα πρέπει να είναι από πρωτεΐνες, οι οποίες βοηθούν στην επούλωση. Θα πρέπει να προτιμάτε τις καθαρές πρωτεΐνες, όπως αυτές που προέρχονται από θαλασσινά και ψάρια.
– Παπάγια: Τα τροπικά φρούτα, όπως η παπάγια, το μάνγκο και η μπανάνα, είναι αρκετά εύπεπτα και πολύ θρεπτικά.
– Πουρές από όσπρια: Χρειάζεται γενικώς προσοχή στην κατανάλωση οσπρίων, όμως ο πουρές από ρεβίθια ή φακές είναι καλή πηγή καθαρής πρωτεΐνης και άλλων θρεπτικών συστατικών και δεν επιβαρύνει ιδιαίτερα το στομάχι.
– Πουλερικά: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι καλές πηγές πρωτεϊνών και δεν δυσκολεύουν τη διαδικασία της πέψης.
– Ρύζι: Παραδοσιακή επιλογή για όσους αντιμετωπίζουν γενικώς πρόβλημα με το στομάχι τους. Δεν είναι ιδιαίτερα θρεπτικό, δεν καταπονεί όμως το στομάχι.
Ποιες τροφές να αποφεύγετε
Τα παρακάτω δεν προκαλούν τα συμπτώματα, αλλά επιδεινώνουν τις ενοχλήσεις:
– Αλκοολούχα ποτά (κοκτέιλ, μπύρα, κρασί)
– Μαγιονέζα, μαργαρίνη, έλαια
– Αναψυκτικά
– Καφές, τσάι, σοκολάτα
– Γάλα, τυρί, γιαούρτι (εάν η νόσος του Crohn συνδυάζεται με δυσανεξία στη λακτόζη)
– Τηγανητά
– Ωμά λαχανικά και φρούτα
– Κόκκινο κρέας
– Καυτερά φαγητά
– Προϊόντα ολικής άλεσης