Επιστημονικά Νέα

Νέα υγείας καρδιά: Ζάχαρη ή αλάτι; Τι επηρεάζει περισσότερο την καρδιά;

Νέα υγείας καρδιά: Ζάχαρη ή αλάτι; Τι επηρεάζει περισσότερο την καρδιά;
Νέα υγείας καρδιά: Είτε τρώτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ αλάτι, βάζετε την καρδιά σας σε κίνδυνο

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Είτε τρώτε πολύ ζάχαρη είτε πολύ αλάτι, βάζετε την καρδιά σας σε κίνδυνο. Ποιο όμως είναι χειρότερο για την υγεία της καρδιάς σας; Σε ποιον δεν αρέσει να καταβροχθίζει ένα πιάτο chatpata που είναι και πικάντικο και αλμυρό; Και ποιος μπορεί να ξεχάσει το νόστιμο γλυκό πιάτο που τρώμε όλοι σε κάθε γεύμα; Λοιπόν, η καρδιά θέλει αυτό που θέλει, αλλά είναι υγιές για την καρδιά σας; Τις τελευταίες δεκαετίες, η έρευνα έχει δείξει όλο και περισσότερο ότι μια διατροφή πλούσια σε αλάτι και ζάχαρη μπορεί να προβληματίσει την καρδιά σας και να σας βάλει σε κίνδυνο για διάφορες καρδιαγγειακές παθήσεις. Για χάρη της καρδιάς σας, αφήστε μας να μάθουμε αν η ζάχαρη και το αλάτι κάνουν καλό στην καρδιά σας ή όχι!


Γιατί η ζάχαρη κάνει κακό στην καρδιά;

Τα φυσικά σάκχαρα μπορεί να μην είναι τόσο κακά για εσάς όσο η επεξεργασμένη ζάχαρη ή ακόμα και τα τεχνητά γλυκαντικά . Έχετε ακούσει ποτέ για πρόσθετα σάκχαρα σε επεξεργασμένα τρόφιμα; Λοιπόν, τα αγαπημένα σας junk food, αναψυκτικά, επεξεργασμένοι χυμοί φρούτων, μπισκότα, καραμέλες, κέικ – περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας.

Επικαλούμενος μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA International Medicine, ο Δρ Tandon δηλώνει ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν 17-21 τοις εκατό των θερμίδων από πρόσθετα σάκχαρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιακή πάθηση από εκείνους που δεν το έκαναν. «Έτσι, όσο περισσότερα πρόσθετα σάκχαρα καταναλώνετε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος να έχετε καρδιακή νόσο», λέει ο ειδικός.

Η ζάχαρη μπορεί να μην επηρεάζει άμεσα την καρδιά σας, αλλά μπορεί να την επηρεάσει έμμεσα αυξάνοντας τον κίνδυνο των ακόλουθων παραγόντων κινδύνου, προσθέτει ο ειδικός. Τα υπερβολικά σάκχαρα στη διατροφή σας μεταβολίζονται από το συκώτι σας και μετατρέπονται σε λίπη, τα οποία σε μια περίοδο μπορεί να οδηγήσουν σε λιπώδες ήπαρ και παχυσαρκία, τα οποία με τη σειρά τους μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Τα υπερβολικά σάκχαρα στη διατροφή σας είναι ένας εύκολος τρόπος για να αυξήσετε το βάρος σας. Τα προστιθέμενα σάκχαρα είναι απλοί υδατάνθρακες που χωνεύονται εύκολα. Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως η σόδα και τα αναψυκτικά, δεν είναι τόσο χορταστικά όσο τα στερεά και επομένως δεν ικανοποιούν ή απενεργοποιούν το σύστημα της όρεξής σας όσο μια δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες ή λιπαρά ή πλούσια σε φυτικές ίνες. Η υπερβολική πρόσθετη ζάχαρη μπορεί επίσης να προάγει τη χρόνια φλεγμονή και να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση, η οποία μακροπρόθεσμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων.

Πώς το αλάτι επηρεάζει την καρδιά σας;

Με τον όρο αλάτι, εννοούμε την πρόσληψη νατρίου σας. Ενώ το νάτριο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που απαιτείται για τη διατήρηση της συνολικής υγείας, η υπερβολική ποσότητα του μπορεί να είναι προβληματική όχι μόνο για την καρδιά σας αλλά και για το σώμα. Ο Δρ Tandon λέει ότι τα 1500 mg νατρίου την ημέρα είναι υπεραρκετά για έναν ενήλικα για να καλύψει τις ημερήσιες ανάγκες του σε νάτριο. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας και Προτύπων Τροφίμων της Ινδίας, η πρόσληψη νατρίου πρέπει να είναι μικρότερη από 5 γραμμάρια την ημέρα. Επίσης, το αλάτι δεν είναι η μόνη πηγή νατρίου. Το ψωμί, η πίτσα, τα σάντουιτς, τα αλλαντικά, οι σούπες, τα αλμυρά σνακ, τα πουλερικά, το τυρί, οι ομελέτες και άλλα καθημερινά φαγητά περιέχουν πολύ νάτριο.

Το νάτριο ρυθμίζεται από τα νεφρά μας. Η υπερβολική κατανάλωση νατρίου κάνει το σώμα σας να συγκρατεί περισσότερο νερό ενώ διατηρεί τη συγκέντρωσή του φυσιολογική. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του συνολικού όγκου του αίματος, κάνοντας την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά, αυξάνοντας έτσι τα επίπεδα της αρτηριακής σας πίεσης και την πίεση στις αρτηρίες σας. Μακροπρόθεσμα, οδηγεί σε υπέρταση, η οποία αυξάνει περαιτέρω τον κίνδυνο καρδιακής νόσου. Έτσι, μπορεί να αισθάνεστε φουσκωμένοι και μπορεί να έχετε πρησμένα πόδια και αστραγάλους, εξηγεί ο Δρ Tandon. Ενώ η υψηλή πρόσληψη αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, η χαμηλή πρόσληψη νατρίου μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο χαμηλής αρτηριακής πίεσης .