Νέα Μελέτη: Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (ΥΕΤ), έτοιμα προς κατανάλωση ή θέρμανση βιομηχανικά σκευάσματα φτιαγμένα με συστατικά που εξάγονται από τρόφιμα ή συντίθενται σε εργαστήρια, έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τα παραδοσιακά τρόφιμα και γεύματα που παρασκευάζονται από φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα συστατικά σε πολλές χώρες. Μια νέα μελέτη στο Αμερικανικό Περιοδικό Προληπτικής Ιατρικής (American Journal of Preventive Medicine) διαπίστωσε ότι η αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφίμων σχετίζεται με περισσότερο από το 10% των πρόωρων, αποτρέψιμων θανάτων από όλα τα αίτια στη Βραζιλία το 2019, παρόλο που οι Βραζιλιάνοι καταναλώνουν πολύ λιγότερα από αυτά τα προϊόντα σε σχέση με χώρες με υψηλά εισοδήματα.
“Προηγούμενες μελέτες μοντελοποίησης έχουν εκτιμήσει την υγειονομική και οικονομική επιβάρυνση κρίσιμων συστατικών, όπως το νάτριο, η ζάχαρη και τα τρανς λιπαρά, και συγκεκριμένων τροφίμων ή ποτών, όπως τα ζαχαρούχα ποτά”, εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Eduardo A.F. Nilson, ScD, Κέντρο Επιδημιολογικής Έρευνας στη Διατροφή και την Υγεία, Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο και Ίδρυμα Oswaldo Cruz, Βραζιλία. “Εξ όσων γνωρίζουμε, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμήσει τον πιθανό αντίκτυπο των υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) στους πρόωρους θανάτους. Η γνώση των θανάτων που αποδίδονται στην κατανάλωση αυτών των τροφίμων και η μοντελοποίηση του τρόπου με τον οποίο οι αλλαγές στα διατροφικά πρότυπα μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερες πολιτικές διατροφής, θα μπορούσαν να αποτρέψουν ασθένειες και πρόωρους θανάτους”.
Ο Dr. Nilson και οι συνεργάτες του μοντελοποίησαν δεδομένα από εθνικά αντιπροσωπευτικές διατροφικές έρευνες για να εκτιμήσουν τη βασική πρόσληψη υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) ανά φύλο και ηλικιακή ομάδα. Χρησιμοποιήθηκαν στατιστικές αναλύσεις για να εκτιμηθεί το ποσοστό των συνολικών θανάτων που αποδίδεται στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και ο αντίκτυπος της μείωσης της πρόσληψης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κατά 10%, 20% και 50% σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από το 2019.
Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και τα στρώματα φύλου, η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κυμαινόταν από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφίμων στη Βραζιλία κατά τη διάρκεια της περιόδου που μελετήθηκε. Συνολικά 541.260 ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών πέθαναν πρόωρα το 2019, εκ των οποίων οι 261.061 από προλήψιμες, μη μεταδοτικές ασθένειες. Το μοντέλο διαπίστωσε ότι περίπου 57.000 θάνατοι εκείνο το έτος θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs), γεγονός που αντιστοιχούσε στο 10,5% όλων των πρόωρων θανάτων και στο 21,8% όλων των θανάτων από προλήψιμες μη μεταδοτικές ασθένειες σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών. Οι ερευνητές πρότειναν ότι σε χώρες υψηλού εισοδήματος, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης, ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα ήταν ακόμη μεγαλύτερος.
Ο Δρ Νίλσον σημείωσε ότι τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα (UPFs) έχουν αντικαταστήσει σταθερά την κατανάλωση παραδοσιακών ολικών τροφίμων, όπως το ρύζι και τα φασόλια, με την πάροδο του χρόνου στη Βραζιλία. Η μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) και η προώθηση υγιεινότερων διατροφικών επιλογών μπορεί να απαιτήσει πολλαπλές παρεμβάσεις και μέτρα δημόσιας υγείας, όπως φορολογικές και ρυθμιστικές πολιτικές, αλλαγή του περιβάλλοντος των τροφίμων, ενίσχυση της εφαρμογής των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών με βάση τα τρόφιμα και βελτίωση των γνώσεων, των στάσεων και της συμπεριφοράς των καταναλωτών. Η μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) κατά 10% έως 50% θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει περίπου 5.900 έως 29.300 πρόωρους θανάτους στη Βραζιλία κάθε χρόνο.
“Η κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) συνδέεται με πολλά αποτελέσματα ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες, και αποτελεί σημαντική αιτία προληπτικών και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας”, δήλωσε ο Δρ Nilson. “Ακόμη και η μείωση της κατανάλωσης υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) στα επίπεδα μόλις πριν από μια δεκαετία θα μείωνε τους σχετιζόμενους πρόωρους θανάτους κατά 21%. Χρειάζονται επειγόντως πολιτικές που αποθαρρύνουν την κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs)”. Η ύπαρξη ενός εργαλείου για την εκτίμηση των θανάτων που οφείλονται στην κατανάλωση υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) μπορεί να βοηθήσει τις χώρες να εκτιμήσουν την επιβάρυνση των διατροφικών αλλαγών που σχετίζονται με τη βιομηχανική επεξεργασία των τροφίμων και να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερες επιλογές πολιτικής για τα τρόφιμα, ώστε να προωθήσουν ένα πιο υγιεινό περιβάλλον τροφίμων. Παραδείγματα υπερ-επεξεργασμένων τροφίμων (UPFs) είναι οι προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, η κατεψυγμένη πίτσα, τα έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, τα χοτ ντογκ, τα λουκάνικα, τα αναψυκτικά, το παγωτό και τα μπισκότα, τα κέικ, οι καραμέλες και τα ντόνατς που αγοράζονται στο κατάστημα.