Επιστημονικά Νέα

Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να αλλάξουν το μικροβίωμά σας;

Μπορούν τα τεχνητά γλυκαντικά να αλλάξουν το μικροβίωμά σας;
Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει βασικό ρόλο στην υγεία ενός ατόμου και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση αυτών των βακτηρίων με σημαντικούς τρόπους. 

Μπορεί να πιστεύετε ότι τα τεχνητά γλυκαντικά μπορούν να σας βοηθήσουν να χάσετε λίγο βάρος, αλλά μια νέα μελέτη διαπιστώνει ότι δεν είναι καλά για το μικροβίωμα του εντέρου σας. Τα άτομα που χρησιμοποιούν ασπαρτάμη (Equal), σουκραλόζη (Splenda), σακχαρίνη (Sweet’N Low) ή εκχύλισμα φύλλων στέβιας έτειναν να έχουν αποικίες εντερικών βακτηρίων που διέφεραν σημαντικά από εκείνες των ανθρώπων που δεν χρησιμοποιούσαν υποκατάστατα ζάχαρης, βρήκαν ερευνητές. Είχαν λιγότερες πλούσιες αποικίες βακτηρίων στο λεπτό τους έντερο ή, ακόμη χειρότερα, υψηλότερα επίπεδα βακτηρίων που απελευθερώνουν επιβλαβείς τοξίνες.

«Τα τεχνητά γλυκαντικά δεν είναι καλοήθη για το μικροβίωμα του εντέρου», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ruchi Mathur, καθηγητής και ενδοκρινολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες. Περισσότεροι από 140 εκατομμύρια Αμερικανοί χρησιμοποιούν τεχνητά γλυκαντικά για να μειώσουν την πρόσληψη ζάχαρης, ανέφεραν οι ερευνητές στις σημειώσεις του φόντου. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες ότι τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν βοηθούν στη μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους και μπορεί να συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 και καρδιακές παθήσεις, είπαν οι ερευνητές.

Ο ρόλος του εντερικού μικροβιώματος στην υγεία

Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει βασικό ρόλο στην υγεία ενός ατόμου και η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σύνθεση αυτών των βακτηρίων με σημαντικούς τρόπους. Έτσι, σε μια ελεγχόμενη μελέτη, οι ερευνητές ανέλυσαν τη μικροβιακή ποικιλομορφία του λεπτού εντέρου σε άτομα που χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων εννέα που χρησιμοποιούσαν ασπαρτάμη και 35 που χρησιμοποιούσαν άλλα υποκατάστατα ζάχαρης.

Συνέκριναν το μικροβίωμα του εντέρου αυτών των ασθενών με μια ομάδα 55 ατόμων που δεν χρησιμοποιούσαν τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. «Διαπιστώσαμε ότι ο πλούτος των βακτηρίων στο λεπτό έντερο ήταν μικρότερος σε αυτά τα άτομα που κατανάλωναν γλυκαντικά χωρίς ασπαρτάμη σε σύγκριση με τους ελέγχους, ενώ ο βακτηριακός πλούτος σε αυτούς που κατανάλωναν ασπαρτάμη ήταν παρόμοιος με τους ελέγχους», είπε ο Mathur. Ωστόσο, αυτό δεν σήμαινε ότι οι χρήστες ασπαρτάμης ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Τα μικροβιώματά τους ήταν πιο πιθανό να αναδώσουν μια τοξίνη που ονομάζεται κυλινδροσπερμοψίνη, είπε ο Mathur.

«Αυτή η οδός αναγνωρίζεται για τις επιβλαβείς επιπτώσεις της στο ήπαρ και το νευρικό σύστημα και έχει ταξινομηθεί ως ένας πιθανός παράγοντας που προκαλεί καρκίνο», είπε ο Mathur. Οι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν πιο προσεκτικά πώς οι αλλαγές που παρατηρούνται εδώ μπορεί να επηρεάσουν τη συνολική υγεία ενός ατόμου, είπαν οι ερευνητές. Η μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό iScience.