Μια νέα μελέτη δείχνει ότι η μπύρα μπορεί πραγματικά να είναι καλή για την υγεία του εντέρου και να τονώσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Σύμφωνα με την έρευνα, η μπύρα είναι πλούσια σε πολλά απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και βιοδραστικές ουσίες που εμπλέκονται στη ρύθμιση των ανθρώπινων φυσιολογικών λειτουργιών. Ερευνητές στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο Dalian στην Κίνα εξήγησαν πώς οι πολυφαινόλες στη βύνη και ο λυκίσκος της μπύρας θεωρούνται σημαντικές ενεργές ενώσεις που αλληλεπιδρούν με το μικροβίωμα του εντέρου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrition and Metabolism, περιέγραψε πώς το εντερικό μικροβίωμα διασπά τις πολυφαινόλες, τις φυτικές ίνες και άλλα ευεργετικά συστατικά της μπίρας για τη βελτίωση της ανοσίας. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τόσο αλκοολικής όσο και μη αλκοολικής μπύρας μπορεί να επηρεάσει θετικά το μικροβίωμα του εντέρου, όπως η αύξηση της ανάπτυξης ωφέλιμων βακτηρίων και η μείωση των επιβλαβών βακτηρίων. Όταν η μπίρα καταναλώνεται με μέτρο, οι πολυφαινόλες και άλλα θρεπτικά συστατικά της μπύρας ζυμώνονται και διασπώνται από τη μικροβιακή κοινότητα που βρίσκεται στο εξωτερικό βλεννογονικό στρώμα του εντέρου.
Αυτή η διαδικασία παράγει μια ποικιλία μεταβολιτών, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων βραχείας αλυσίδας (SCFAs), τα οποία έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Δηλαδή, η μπίρα θα μπορούσε να βοηθήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις, παχυσαρκία, διαβήτη, νευροεκφυλιστικές ασθένειες, καρκίνο, μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος και την πρόληψη λοιμώξεων. «Στους υγιείς μη καπνιστές, η μπίρα βελτιώνει σημαντικά τις παραμέτρους της αρτηριακής λειτουργίας και δομής», είπαν οι ερευνητές.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση μπίρας βοηθά στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων, αναστέλλει τον καρκίνο και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Η μπύρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι έχει αντιοξειδωτική και αντιγηραντική δράση, προωθεί την παραγωγή οιστρογόνων και μειώνει τις βλάβες από την ακτινοβολία. Ωστόσο, οι ερευνητές σημείωσαν ότι όπως κάθε αλκοολούχο ποτό, η υπερβολική κατανάλωση μπίρας μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη των ιστών, αλκοολική ηπατική νόσο και κατάθλιψη σε ασθενείς, εφήβους και έγκυες γυναίκες.