Εάν θα μπορούσατε να βάζετε συμπληρώματα βιταμίνης D και ιχθυελαίου για να καταπολεμήσετε την αδυναμία που συχνά συνοδεύει τη γήρανση, αλλά η νέα έρευνα δίνει ένα απογοητευτικό μήνυμα: Μην υπολογίζετε σε αυτό. Για να καταλήξει σε αυτό το συμπέρασμα, η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τη μελέτη VITAL (Βιταμίνη D και Ωμέγα-3 Δοκιμή), η οποία περιελάμβανε πληροφορίες από περισσότερους από 25.000 ενήλικες στις ΗΠΑ.
Βιταμίνη D και ιχθυέλαιο
Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια που ελήφθησαν πριν από τη δοκιμή, έξι μήνες μετά την έναρξή της και ετησίως έως πέντε χρόνια παρακολούθησης, καθώς και αξιολογήσεις αδυναμίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα είχαν μικρή διαφορά. Οι ερευνητές μελέτησαν τα συμπληρώματα σε πολλές διαφορετικές υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν χαμηλά, εκείνων με ή χωρίς υγιεινή διατροφή και ανδρών και γυναικών, σημείωσε η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Ariela Orkaby. Είναι γηριατρός στο τμήμα γήρανσης στο Brigham and Women’s Hospital στη Βοστώνη.
“Τα αποτελέσματά μας παρέμειναν σταθερά. Πραγματικά δεν είδαμε κανένα όφελος είτε για παρέμβαση είτε για συμπλήρωμα», είπε ο Orkaby. Η ευθραυστότητα έχει οριστεί ως μειωμένη φυσιολογική εφεδρεία. Μπορεί κάποιος να περπατά πιο αργά, να χάνει βάρος και να έχει πιο αδύναμο κράτημα. Η αδυναμία επηρεάζει περίπου τους μισούς ενήλικες άνω των 85 ετών, αν και μπορεί να συμβεί σε μικρότερες ηλικίες. Για τη μελέτη, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τους δύο κορυφαίους ορισμούς της αδυναμίας, ένας από τους οποίους αθροίζει όλα τα διαφορετικά πράγματα που θα μπορούσαν να πάνε στραβά στο σώμα, για να καταλάβουν πόσα πράγματα έχει ένα άτομο και στη συνέχεια πόσο αδύναμο είναι σε αυτό το φάσμα. , εξήγησε ο Orkaby.
Το άλλο είναι ένα άμεσο μέτρο του πώς περπατά ένα άτομο, ποια είναι η σωματική του δύναμη, ποιο είναι το επίπεδο ενέργειάς του, το βάρος του και αν χάνει βάρος. «Προσπαθήσαμε να είμαστε όσο πιο αυστηροί μπορούσαμε και να χρησιμοποιήσουμε πραγματικά περισσότερους από έναν ορισμούς, ώστε να μπορέσουμε να καταγράψουμε όσο το δυνατόν περισσότερους τύπους αδυναμίας στον ηλικιωμένο πληθυσμό», εξήγησε ο Orkaby. Με εξαίρεση κάποια έρευνα για τη φλεγμονώδη αρθρίτιδα και σε ορισμένους πληθυσμούς, οι μελέτες σε αυτά τα συμπληρώματα δεν δείχνουν μεγάλα οφέλη σε μια ποικιλία παθήσεων υγείας, από καρδιακές παθήσεις έως καρκίνο και κατάγματα, σημείωσε ο Orkaby.
Η πρόληψη της αδυναμίας φαίνεται να μην είναι πιο μαγική από την κατανάλωση μιας ισορροπημένης διατροφής με ολόκληρα τρόφιμα, τη λήψη μικρής ποσότητας φυσικής βιταμίνης D μέσω της έκθεσης στον ήλιο, την παραμονή ενεργού, την καθημερινή άσκηση και την ενασχόληση με την κοινότητα. «Στην πραγματικότητα, η μεσογειακή διατροφή έχει αποδειχθεί – είναι πολλά υποσχόμενα δεδομένα – ότι αποτρέπει την αδυναμία», είπε ο Orkaby. “Τώρα, πάλι, αυτά είναι δύσκολα πράγματα. Αυτές είναι αλλαγές στον τρόπο ζωής και δεν είναι το ίδιο με το να αφήσεις λίγα χρήματα και να αγοράσεις ένα χάπι”, είπε ο Orkaby.
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 13 Σεπτεμβρίου στο JAMA Network Open. Η Δρ Elizabeth Eckstrom, καθηγήτρια ιατρικής στο τμήμα γενικής εσωτερικής ιατρικής και γηριατρικής στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον στο Πόρτλαντ, έγραψε ένα άρθρο που συνόδευε τη μελέτη. «Έκαναν πραγματικά μια όμορφη δουλειά σκεπτόμενοι όλα τα πιθανά οφέλη και όλους τους τρόπους για να διασφαλίσουν την πιστότητα στην παρέμβαση, όλους τους τρόπους για να διασφαλίσουν ότι εξαλείφουν την προκατάληψη από τη δοκιμή», είπε ο Eckstrom. «Ένα από τα καλά πράγματα που κάνει αυτή η μελέτη για εμάς είναι ότι έχει υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης στην ικανότητά της να μας πει πόσο ακριβή είναι αυτά τα αποτελέσματα». Το άρθρο του Eckstrom εστιάζει στα οφέλη της μεσογειακής διατροφής ως εναλλακτική λύση στα συμπληρώματα για την πρόληψη της αδυναμίας.
«Η μεσογειακή διατροφή έχει πραγματικά αποδειχθεί εδώ και πολλά χρόνια ότι έχει οφέλη για την υγεία για τη μείωση των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών, του καρκίνου, της άνοιας, όλων των ειδών ιατρικών καταστάσεων», είπε ο Eckstrom. Αν και δεν είναι η συνηθισμένη δίαιτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου πολλοί άνθρωποι δεν έχουν κήπους και όπου οι ελιές δεν είναι άφθονες, αναπτύχθηκε ως «διατροφή φτωχών», εξήγησε ο Eckstrom, βασιζόμενος στα φασόλια, τα όσπρια. λαχανικά και τοπικά φυτά. Περιλαμβάνει επίσης ψάρια, ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο. «Το να μην γίνει αδύναμος θα πρέπει να είναι ένας από τους πρωταρχικούς στόχους όλων στον πληθυσμό, γιατί οδηγεί σε χειρότερη κινητικότητα, νοσηλεία, θάνατο, πτώσεις, όλα αυτά τα τρομερά πράγματα», είπε ο Έκστρομ.
“Δεν είναι μόνο το φαγητό. Είναι η άσκηση. Έχει να κάνει με τη διατήρηση της κοινωνικής μας δέσμευσης, τη διατήρηση της σωματικής μας δέσμευσης, αλλά η διατροφή είναι ένα τεράστιο κομμάτι αυτού”, πρόσθεσε ο Eckstrom. “Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεκινήσετε όταν είστε 80 ετών. Τώρα, έχοντας πει αυτό, εάν δεν το έχετε κάνει πριν από τα 80, κάντε το τώρα”, είπε ο Eckstrom. “Ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσετε. Και υπάρχουν μερικές πολύ ωραίες μελέτες που δείχνουν ότι ακόμη και άτομα που άλλαξαν τη διατροφή τους στα 80 και τα 90 τους ήταν σε θέση να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας και κάποια από αυτά τα άλλα αποτελέσματα.”