Επιστημονικά Νέα

Λυσίνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία σου

Λυσίνη: Τι είναι και πώς επηρεάζει την υγεία σου
Ευτυχώς για εμάς, τα τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη είναι άφθονα, όπως τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και το τυρί - ειδικά η ρικότα, το τυρί κότατζ και η παρμεζάνα.

Your browser does not support the video tag. https://grx-obj.adman.gr/grx/creatives/sanofi/20876/better-understanding-insulin.mp4

Η λυσίνη, επίσης γνωστή ως L-λυσίνη, είναι ένα από τα 20 αμινοξέα που χρησιμοποιεί το σώμα για την κατασκευή πρωτεϊνών και την επιδιόρθωση του ιστού. Από αυτά τα 20 αμινοξέα, τα εννέα, συμπεριλαμβανομένης της λυσίνης ,  θεωρούνται “απαραίτητα”, που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται από διατροφικές πηγές επειδή το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να τα συνθέσει. Η λυσίνη έχει μια ποικιλία σημαντικών επιδράσεων στον οργανισμό και μπορεί να καταναλωθεί ως συμπλήρωμα για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων που προκαλούνται από τον ιό του έρπητα.

 


Αυξημένη απορρόφηση ασβεστίου

Η λυσίνη φαίνεται να βοηθά το σώμα να απορροφήσει το ασβέστιο .Επίσης, παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό του κολλαγόνου, μιας ουσίας σημαντικής για τα οστά και τους συνδετικούς ιστούς, συμπεριλαμβανομένου του δέρματος, των τενόντων και του χόνδρου. Το ασβέστιο είναι κρίσιμο για την ανάπτυξη των οστών. Επομένως, η λυσίνη έχει άμεση επίδραση στην υγεία των οστών. Η έρευνα δείχνει ότι μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό της οστικής απώλειας και στην προώθηση της μεγαλύτερης οστικής πυκνότητας.

Μείωση έξαρσης του έρπητα

Η έρευνα δείχνει ότι η λήψη συμπληρωμάτων λυσίνης μπορεί να βελτιώσει τα αποτελέσματα του έρπητα και να συμβάλει στη μείωση της εστίας του σε άτομα με έρπη του στόματος, μια ιογενή λοίμωξη. Αυτή η επίδραση φαίνεται να ισχύει κυρίως για τις παθήσεις του στοματικού και του έρπητα των γεννητικών οργάνων καθώς και για τον έρπητα ζωστήρα (γνωστός και ως έρπης ζωστήρας). Ωστόσο, απαιτούνται υψηλότερες ημερήσιες δόσεις λυσίνης για να επιτευχθεί αυτή η μείωση των συμπτωμάτων του έρπητα και των ποσοστών υποτροπής.

Πηγές τροφίμων

Ευτυχώς για εμάς, τα τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη είναι άφθονα, όπως τα πουλερικά, το κόκκινο κρέας, τα αυγά, τα ψάρια και το τυρί – ειδικά η ρικότα, το τυρί κότατζ και η παρμεζάνα. Οι φυτικές τροφές παρέχουν επίσης λυσίνη. Τα όσπρια είναι η καλύτερη φυτική πηγή λυσίνης, με τα φασόλια lima, τη σόγια, τις φακές και τα πράσινα μπιζέλια να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.

Συμπληρώματα λυσίνης

Τα άτομα που πάσχουν από εστίες έρπητα ή έρπητα ζωστήρα μερικές φορές λαμβάνουν συμπληρώματα λυσίνης για να ανακουφίσουν τα συμπτώματά τους. Όπως εξηγήθηκε προηγουμένως, η λυσίνη μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη θεραπεία της παράλυσης Bell, του επιχείλιου έρπητα, του έρπητα των γεννητικών οργάνων και του έρπητα ζωστήρα , τα οποία προκαλούνται από διαφορετικές μορφές του ιού του έρπητα. Η λήψη συμπληρωμάτων λυσίνης συνιστάται επίσης μερικές φορές σε αθλητές. Όμως πριν πάρετε συμπληρώματα λυσίνης, μιλήστε με το γιατρό σας.

 

Προειδοποίηση

Η χρήση ενός συμπληρώματος αμινοξέος μπορεί να οδηγήσει σε αρνητικό ισοζύγιο αζώτου. Και αυτό μπορεί να μειώσει το πόσο καλά λειτουργεί ο μεταβολισμός σας. Επίσης μπορεί να κάνει τους νεφρούς σας να λειτουργούν πιο σκληρά. Συμβουλευτείτε έναν ειδκό πριν ξεκινήσετε ένα συμπλήρωμα L-λυσίνης.